Het heeft uiteindelijk meer dan vier jaar geduurd voordat de bouw van de starterswoningen kon worden gestart. Foto: Kevin Vliem

Het heeft uiteindelijk meer dan vier jaar geduurd voordat de bouw van de starterswoningen kon worden gestart. Foto: Kevin Vliem

Bouw van twaalf starterswoningen onder het motto ‘Aju pa en ma!’ eindelijk van start

Wonen

VORDEN – Het heeft even geduurd en er waren de nodige teleurstellingen. Maar maandagmorgen is in alle vroegte de bouw begonnen van de twaalf starterswoningen aan de Burgemeester Galleestraat op het voormalig Havo-terrein.

Door Jan Hendriksen

Op vijf locaties heeft de gemeente Bronckhorst speciaal voor jongeren op de woningmarkt ruimte gemaakt om een woning te kunnen bouwen. De vijf locaties bevinden zich in de kernen Hengelo (2), Steenderen, Vorden en Zelhem. Jongeren in die kernen werden door de gemeente Bronckhorst uitgenodigd om in gesprek te gaan met de gemeente over de moeilijkheden die zij ondervonden bij het vinden van een betaalbare woning in Bronckhorst. 

De jongeren organiseerden hiervoor zelf bijeenkomsten waar de woonwensen gedeeld werden. Zij dachten in alles mee. Bijvoorbeeld over de geschikte locaties in de dorpen. Via sociale media werden starters opgeroepen mee te doen. De oproep tijdens deze bijeenkomsten was helder: er was actie nodig. De jongeren konden geen betaalbare starterswoningen vinden. De gemeente heeft alles op alles gezet om bouwmogelijkheden te creëren voor deze belangrijke doelgroep. Het was een prachtige kans voor hen om een eerste stap te zetten op de woningmarkt en het ouderlijk huis te verlaten onder het motto ‘Aju pa en ma!’  

De woningen worden gerealiseerd onder Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dit is een manier waarbij jongeren samen met anderen in een gezamenlijk bouwproject aan de slag gingen. “We hebben daarbij onze eigen verantwoordelijkheid bij de ontwikkeling van de locatie genomen”, zo verklaart Vordenaar Kevin Vliem (25) die samen met zijn vriendin Esmé Burger (28) een van de twaalf woningen gaat betrekken die naar verwachting begin volgend worden opgeleverd. Kevin Vliem: “We bouwen samen met andere Vordense jongeren. We hebben namelijk gezamenlijk opdracht gegeven om de bouw te realiseren. Hierdoor waren we als toekomstige bewoner nauw betrokken bij het tot stand komen van de nieuwbouw. En dat alles tegen lagere kosten.” De nieuwe woningen zijn gasloos, worden verwarmd via een warmtepomp en vangen energie via zonnepanelen. Daarmee zijn de woningen energieneutraal. De kopers kwamen in aanmerking voor een starterslening. 

Vertraging
Het heeft uiteindelijk meer dan vier jaar geduurd voordat de bouw kon worden gestart. “Mijn vriendin was vier jaar geleden een van de eerste Vordense jongeren die zich voor dit project heeft aangemeld. Het heeft mede zo lang geduurd omdat de omgevingsvergunning op zich liet wachten. Het resultaat word straks super mooi, alleen de weg ernaartoe was soms moeilijk. En daarin waren we best wel teleurgesteld”, zo verklaart Kevin Vliem die maandagmorgen persoonlijk aanwezig was toen bouwbedrijf VolkerWessels Bouw uit Rijssen de eerste bouwelementen onder het motto ‘Morgen wonen’ plaatste.

Lopende band
VolkerWessels Bouw realiseert de woningen in Vorden middels de bouw van een unieke fabriek die comfortabele en duurzame woningen onder de naam ‘MorgenWonen’ aan de lopende band kan produceren. Door deze industrialisatieslag werd een oplossing gecreëerd voor het in de bouw ontstane tekort aan vakmanschap. Tevens werd een manier gevonden om prijsstabiliteit te creëren en werden op het gebied van kwaliteit en duurzaamheid grote stappen gezet ten opzichte van het traditionele bouwproces.

Zelhem
De veertien starterswoningen voor het project in in Zelhem op het voormalige terrein van de Schildersoordschool aan de Frans Halsstraat werden in mei dit jaar opgeleverd. In Hengelo zijn/worden de woningen aan de Berkenlaan en de Raadhuisstraat (voormalig terrein Albert Heijn) gerealiseerd. In andere Bronckhorster kernen zoals Hummelo en Toldijk lopen gesprekken om ook dit soort wooninitiatieven te ontwikkelen.


Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord