Diederik de Bruijn vertelt over de geheimen van het DNA, bij KunstKring Ruurlo. Foto: PR
Diederik de Bruijn vertelt over de geheimen van het DNA, bij KunstKring Ruurlo. Foto: PR

Lezing ‘De unieke informatie van DNA’

Zorg

RUURLO – Diederik de Bruijn presenteert op vrijdag 18 februari bij KunstKring Ruurlo zijn toehoorders een boeiende presentatie over de vele mogelijkheden die DNA-onderzoek ons biedt. De lezing vindt vanaf 20.00 uur plaats in de theaterzaal van het Kulturhus aan de Nieuweweg 5 in Ruurlo.

Dr. Ir. De Bruijn is een specialist op het gebied van DNA, belangrijke bouwstenen van het leven die een schijnbaar onuitputtelijke bron van informatie vormen. Daarbij gaat het zeker niet alleen om onze gezondheid… Een DNA-onderzoek maakt het mogelijk de etnische achtergrond te ontdekken, een moord op te lossen, ziektes te bestrijden en genen te repareren. En de wetenschap ontdekt nog steeds meer mogelijkheden. 

In elke cel van ons lichaam zitten 46 chromosomen, een soort strengen die stuk voor stuk bestaan uit de molecuul DNA. Om in een celkern te passen is die molecuul opgevouwen, want uitgerold is het totale DNA per cel wel twee meter. Binnen in het DNA zit een genetische code die voor iedereen uniek is. 

Erfelijkheid
We krijgen chromosomen mee vanaf de bevruchting en genen. Van elk gen erft men er twee: één van de moeder en één van de vader. Hoe zich dit verder uitwerkt is ook afhankelijk van omgevingsfactoren. Soms gaat er bij het doorgeven iets mis, dat kan voorkomen bij erfelijke ziektes. Dan krijgt men de ziekte of men heeft er aanleg voor. Via een DNA-onderzoek wordt gekeken of de afwijking in het gen die in de familie zit, ook bij de betreffende persoon zit. Zo’n onderzoek kan niet alles voorspellen. Erfelijke aanleg kan invloed hebben, maar ook andere oorzaken spelen een rol. Hoe gezond iemand leeft, welke ziektes hij of zij eerder heeft gehad, welke medicijnen men heeft gebruikt.

Criminaliteit
Ook bij het bestrijden van criminaliteit is DNA een steeds frequenter gebruikt middel om bewijsvoering rond te krijgen, bijvoorbeeld in de zaak rond Nicky Verstappen. Hierbij worden de gevonden DNA-sporen als belangrijk bewijs opgevoerd.

Diederik de Bruijn rondde in 1999 zijn studie biomedische wetenschappen af in Nijmegen. Sinds zijn studententijd is hij bijzonder geïnteresseerd in pathologische processen die betrokken zijn bij neurodegeneratieve aandoeningen. Inmiddels is hij werkzaam als universitair hoofddocent en heeft hij tevens een aanstelling als gasthoogleraar aan de Universiteit van Hasselt in België. Hij was altijd al gedreven om zijn kennis te delen en kan als geen ander op een begrijpelijke manier uit de doeken doen wat DNA ons te bieden heeft. 

Meer informatie hierover is te vinden op de website van de KunstKring.

www.kunstkringruurlo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant