Johanna ten Have - Berenpas gaat na vijftig dienstjaren als 'kampioen' met pensioen. Foto: PR
Johanna ten Have - Berenpas gaat na vijftig dienstjaren als 'kampioen' met pensioen. Foto: PR

Johanna ten Have – Berenpas na vijftig dienstjaren met pensioen

Zorg

Van keukenhulp via instellingskok tot service assistente

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Anno 2022 nog zelden vertoond. Iemand die maar liefst vijftig jaar onafgebroken grotendeels dezelfde werkzaamheden uitvoert. Weliswaar bij instanties die door opheffing of overnamen diverse malen van naam veranderen. Na precies vijftig jaar neemt Johanna ten Have-Berenpas begin volgende maand als service assistente afscheid van de haar werkzaamheden op afdeling De Wieken van GGNet Ouderen Achterhoek-Liemers in Groenlo. Ooit in 1972 begon Johanna als keukenhulp in het voormalige verzorgingshuis Het Enzerinck aan de Almenseweg in haar geboorte- en woonplaats Vorden.

Johanna ten Have-Berenpas (66) gaat nu na vijftig mooie jaren bij achtereenvolgens de verzorgingshuizen van Het Enzerinck en Villa Nuova in Vorden, Het Groot Graffel in Warnsveld en GGNet De Wieken in Groenlo per 1 juli met pensioen. Dit bijzondere moment gaat ze zaterdag 2 juli vieren met collega’s, oud collega’s, familie, vrienden en buren op haar woonadres ‘op’ de Kranenburg. 

Op zestienjarige leeftijd werd de boerendochter na haar opleiding aan de Vordense huishoudschool getipt door een buurvrouw dat haar dochter ging stoppen met werken in de keuken van Het Enzerinck. Vanaf dat moment begon haar levenswerk als keukenhulp die ze tot voor kort in de functie als service assistente uitvoerde in Groenlo. Weliswaar in een totaal andere vorm dan vijftig jaar geleden. Maar de essentie van haar werk bleef altijd hetzelfde. Een goede, stevige maaltijd aan de bewoners aanbieden van de verschillende woon-zorggroepen waarvoor ze in al die vijftig jaar werkte. In de beginjaren werden de aardappelen nog handmatig in grote hoeveelheden geschild en de verse groenten kook klaar gemaakt. De laatste jaren werden de maaltijden kant en klaar door een professioneel bedrijf bezorgd en bestond haar werk meer uit voedingsadviezen. 

Johanna kan het zich nog goed herinneren dat de bewoners van Het Enzerinck iedere morgen meehielpen bij het schillen van de aardappelen en het bereiden van de groenten. “En dat waren altijd seizoensgebonden groenten want wat er op tafel kwam was afhankelijk van wat er in de groentetuin, van de buurman van de familie Ottens die Het Enzerinck exploiteerde, groeide”, zo blikt Johanna terug op haar beginperiode. Er werd door haar op een kolengestookt fornuis gekookt en met pan en al werden de aardappelen en groenten aan de bewoners geserveerd. Ook Johanna’s toenmalige werkgever en zijn gezin aten hiervan mee. “En voor ons als personeel waren er kookbonnen te koop als we mee wilden eten.”

Villa Nuova
In 1974, na het sluiten van de keuken in Het Enzerinck, ging Johanna naar Villa Nuova. Hier volgde ze de opleiding tot instellingskok. En dat was nogal wat. Johanna als jong en onervaren ‘boeren deerntje’ en dan zo’n zware baan in de keuken van deze bekende Vordense instelling. Op Villa Nuova heeft Johanna een kleine twintig jaar gewerkt, totdat de keuken in 1992 werd gesloten. “Ik werd overgeplaatst naar de grote keuken op het terrein van Het Groot Graffel in Warnsveld. De overgang was groot. De centrale keuken was kolossaal. Per dag moesten we zeshonderd maaltijden bereiden. Er ging dan ook een nieuwe wereld voor mij open”, zo blikt ze terug op die periode. Er waren grote steamers en stoomketels waar ze erg aan moest wennen. Alles was nieuw, groot en vooral massaal. Maar Johanna wist haar ‘mannetje’ te staan.

‘Goed ett’n’
In 2006 ging de keuken in Warnsveld dicht en werd de afdeling De Wieken in Groenlo binnen GGNet haar nieuwe werkplek. Hier zwaaide ze de scepter over alles wat met voeding te maken had, maar ging ze ook de linnendienst verzorgen. De nabijheid van patiënten moest ze wel aan wennen, want die waren op haar vorige werklocaties altijd op grote afstand geweest. Dat wennen ging echter vrij snel en de patiënten hadden aan Johanna een zorgzame voedingsassistente die altijd zorgde voor lekker, voedzaam en vooral veel eten. Daar hield ze zelf ook van, haar credo luidde dan ook: “Ie mot goed ett’n.”

Herinneringen
De collega’s konden met Johanna altijd lezen en schrijven, tenzij de afspraken of regels overschreden werden. Dan werd je op niet mis te verstane wijze door haar de les gelezen. In al die vijftig jaar heeft Johanna veel veranderingen meegemaakt. Van papier tot computers, van kleinschalig tot massaal en ze heeft heel veel collega’s leren kennen. Maar ze heeft bovenal in al die jaren met veel plezier gewerkt, veel beleefd en veel goede herinneringen gemaakt. Nu gaat ze samen met haar man Theo, de kinderen en kleinkinderen nog meer van haar vrije tijd genieten.

Maar eerst volgt nog haar ‘afscheidsfeestje’ waar ongetwijfeld talloze herinneringen uit haar vijftigjarige carrière de revue zullen passeren. Wil men als oud-collega herinneringen ophalen met Johanna, dan is men van harte welkom op zaterdag 2 juli vanaf 16.00 uur op haar woonadres aan de Kostedeweg in Vorden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Noord