Kirsten Remerie (gemeente Bronckhorst), dominee Rineke van den Berg en vrijwilligers Albina Hansen en Eddy Harmsen (v.l.n.r.) bij het steunpunt voor Oekraïners aan de Kerkstraat 15 in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Kirsten Remerie (gemeente Bronckhorst), dominee Rineke van den Berg en vrijwilligers Albina Hansen en Eddy Harmsen (v.l.n.r.) bij het steunpunt voor Oekraïners aan de Kerkstraat 15 in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Diaconaal centrum is nu ook steunpunt voor Oekraïners

Zorg

Steunpunt aan de Kerkstraat 15 is op dinsdagmiddag en donderdagochtend geopend. 

Door Luuk Stam

HENGELO – Het is een plek om samen te komen en ervaringen uit te wisselen, maar ook een plek om de Nederlandse taal te leren. Mensen die zijn gevlucht voor de oorlog in Oekraïne kunnen sinds enkele maanden op dinsdagmiddag (14.00-16.00 uur) en donderdagochtend (10.00-12.00 uur) terecht in het diaconaal centrum van de protestantse gemeente Hengelo Gelderland aan de Kerkstraat 15. Hier is in samenwerking met de gemeente Bronckhorst een steunpunt opgezet. 

Met name de donderdagochtend is goed bezocht, met steeds zo’n tien tot vijftien mensen. Zij krijgen die ochtend taalles van een taalvrijwilliger in samenwerking met de van oorsprong Russische Albina Hansen, die een Nederlandse man heeft en sinds achttien jaar in Hengelo woont. Ze vertelt eveneens over de Nederlandse mentaliteit en tradities en over praktische zaken als: waar moet je zijn voor medicijnen? “En de mensen praten allemaal Russisch”, zegt Hansen, die zelf ook nauwe banden heeft met Oekraïne. “Er woont heel veel familie.”

In Bronckhorst verblijven momenteel zo’n 140 Oekraïners, in gastgezinnen of in door de gemeente gefaciliteerde opvanglocaties zoals in Vierakker, Drempt en Hengelo. “Het precieze aantal mensen wisselt een beetje”, vertelt Kirsten Remerie, die het geheel vanuit de gemeente Bronckhorst coördineert. “Er komen steeds mensen bij, maar er gaan ook geregeld mensen terug naar Oekraïne. Of ze zitten hier een paar weken en trekken dan verder naar een andere Nederlandse plaats, waar bijvoorbeeld familieleden verblijven.”

Remerie is blij met de mogelijkheid die de kerk bood om voor een steunpunt in Hengelo gebruik te maken van het diaconaal centrum. “Als de mensen hier komen, zoek je eerst naar een plek om te wonen, dan kijk je naar administratieve zaken en daarna ga je nadenken over dit soort dingen. Dan is een plek als deze heel fijn.” De kerk hoefde over de hulp niet lang na te denken: “Hier is de ruimte en het diaconaal centrum is er voor de gemeenschap”, aldus dominee Rineke van den Berg. “En binnen drie dagen hadden we twintig vrijwilligers.” 

Hengeloër Eddy Harmsen is één van die vrijwilligers. Hij treedt hier geregeld op als gastheer en schenkt koffie. En ook al verstaat Harmsen niks van de taal, toch leert ook hij de Oekraïners kennen. “Oh, wat fijn!”, zegt de Hengelose vrijwilliger als hij van Albina Hansen hoort dat één van de oudere dames veilig thuis in de Oekraïense hoofdstad Kiev is aangekomen. Harmsen: “Dat is toch bijzonder. Je kent die mensen helemaal niet, maar hier ontmoet je elkaar. Dan houdt dat je toch bezig en hoop je dat het allemaal goedkomt.”

Het steunpunt is nu ruim drie maanden open, maar nog steeds in ontwikkeling. Zo wordt nog gezocht naar de beste openingstijd. De donderdagochtend is goed bezocht, maar op dinsdagmiddag blijft het vaak erg rustig. “Want dan zijn de kinderen alweer terug van school”, klinkt het. Ook wordt nagedacht over enkele activiteiten voor kinderen in de zomervakantie en over activiteiten gericht op ouderen. Hoelang het hier nog een steunpunt blijft, is onzeker. Het hangt af van de oorlogssituatie in Oekraïne.

Zeker is wel dat de ontmoetingen die hier plaatsvinden veel verder reiken dan dit diaconaal centrum. Mensen die elkaar hier treffen, wisselen veelal telefoonnummers uit en spreken ook elders samen af. “Een Russische vriendin van mij rijdt bijvoorbeeld vaak met mensen mee naar het ziekenhuis”, vertelt Albina Hansen. “Dat zijn heel belangrijke dingen. En na de taalles op donderdagochtend gaan we sinds kort met een hele groep naar sportcentrum AeroFitt. We hebben daar een jaar gratis sporten aangeboden gekregen. Helemaal geweldig!”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant