Louise Wagenvoort en haar zoon Mees, zij is zijn mantelzorger. Foto: Masha Osipova
Louise Wagenvoort en haar zoon Mees, zij is zijn mantelzorger. Foto: Masha Osipova

Mantelzorgen vraagt steeds meer van mensen

Zorg

VORDEN – Nederland telt ruim vijf miljoen mantelzorgers en dat worden er komende jaren alleen maar meer. Mantelzorg is de langdurige zorg voor chronisch zieken, mensen met een beperking of hulpbehoevenden door familieleden, vrienden, kennissen of buren. De zorg voor een zorgintensief kind is ook een (vaak vergeten) vorm van mantelzorg. Om die reden werden Louise Wagenvoort en haar gezin ruim een jaar geleden gevraagd of ze mee wilden werken aan de zesdelige documentaireserie ‘Kanaal Sociaal’ over mantelzorg, geregisseerd door Nelleke Koop en Stephane Kaas.

In deze documentaire worden zes mantelzorgers in en rondom Deventer een jaar lang gevolgd. Louise is dus één van deze mantelzorgers. Ze runt met haar man Bert een biologisch melkveebedrijf in Vorden en samen hebben ze drie kinderen. 

Hun jongste zoon Mees heeft, door de gevolgen van het RS-virus en een dubbele longontsteking vlak na de geboorte, ernstige hersenschade opgelopen waardoor hij ernstig verstandelijk beperkt is, verschijnselen van autisme vertoont en last heeft van een ernstig verstoorde prikkelverwerking. 

Mees functioneert, in een puberlijf en met een kalenderleeftijd van bijna 14 jaar, op een ontwikkelingsleeftijd van een kindje van 17 tot 24 maanden. Hij praat niet, is niet zindelijk en heeft 24/7 zorg en toezicht in nabijheid nodig, ziet geen gevaar en kan dus geen enkel moment van de dag alleen zijn. Louise staat daardoor altijd ‘aan’. De zorg voor Mees beïnvloedt het leven van het gezin ingrijpend. Dat maakt de zorg zeer intensief en zwaar. 

De documentaire geeft een inkijkje in hun leven.

Kanaal Sociaal zal vanaf 8 november wekelijks te zien zijn op NPO 2 om 22.20 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant