Annemiek van Vleuten. Foto: Facebook pagina Annemiek van Vleuten/Photo Gomez Sport

Moeder Ria van Vleuten is apetrots op haar dochter

Algemeen

Oud-Vordenaar wint zilveren Olympische medaille

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Evenals vele Vordenaren en wielerliefhebbers zat Ria van Vleuten samen met haar partner zondagmorgen in alle vroegte in haar woonkamer voor de beeldbuis gekluisterd. Immers dochter en oud-Vordenaar Annemiek van Vleuten kwam in het Japanse Tokio op de tweede dag van de 32ste editie van de Olympische Zomerspelen vanaf zes uur in actie tijdens de wielerwedstrijd op de weg voor vrouwen. De wedstrijd had een bizar verloop. Met als ultiem moment de gedachte van de 38-jarige Annemiek van Vleuten dat ze als winnares over de finish was gekomen. Door een misverstand dacht de renster even dat ze goud had gewonnen. Ze kwam namelijk juichend over de finish.

De gedachte dat ze gewonnen had duurde gelukkig kort. Ruud, de verzorger van de NL-ploeg, vond Annemiek wel héél blij na de finish. Maar toch. Toen ze te horen kreeg dat ze als tweede was geëindigd, kon Annemiek wel vrij snel switchen. Ze was al snel ook trots dat ze een zilveren medaille had gewonnen. Annemiek: “Oké, er was blijkbaar dus tóch nog een renster vooruit. Dat ik niet wist wat de situatie was en de rest van de ploeg ook niet, heeft alles te maken met dat we tijdens deze wedstrijd, in tegenstelling tot alle andere wedstrijden, zonder ‘oortjes’ rijden en dat er dus niet gecommuniceerd kan worden met de ploegleidster.”

Ondanks dat Annemiek zelf kortstondig de gedachte had dat ze Olympisch kampioen was, was moeder Ria apetrots op haar dochter. “Dit is een fantastisch resultaat en ik ben dan ook ontzettend blij voor haar dat ze nu een felbegeerde Olympische medaille heeft. Ook al is het een zilveren medaille: een Olympische had ze nog niet”, zo verklaart Ria amper anderhalf uur nadat haar dochter finishte. “Het is er een met een gouden randje. We kwamen als team voor goud naar Japan, maar als iedereen naar je kijkt is het erg lastig om te winnen”, zo liet Annemiek, die sinds dit jaar voor de Spaanse wielerploeg Movistar rijdt, na afloop van de wedstrijd aan radioverslaggever Han Kok van de NOS tijdens Radio Olympia weten.

Erelijst
De erelijst voor de oud-Vordenaar, die pas op latere leeftijd de wielersport ging beoefenen nadat ze na een knieblessure de voetbalsport bij de Kranenburgse voetbalvereniging Ratti vaarwel had gezegd, is met deze Olympische medaille nog indrukwekkender. Annemiek werd namelijk in 2017 en 2018 wereldkampioen tijdrijden en in 2019 in Engeland wereldkampioen op de weg. Daarnaast werd ze zesmaal Nederlands kampioen, viermaal in de tijdrit, in 2012 op de weg en in 2017 won ze het Nederlands kampioenschap mountainbike. In 2011 won ze ook onder andere de Ronde van Vlaanderen en het eindklassement van de Wereldbeker. Dit jaar won ze opnieuw de Ronde van Vlaanderen. Ook won ze onder andere twee maal de Giro Rosa en La Course, stond ze in 2018 op nummer één in de UCI- ranking en won ze dat jaar het eindklassement van de Woman World Tour.

Tijdrit
Die erelijst zou woensdag 28 juli nog groter kunnen worden. Immers dan komt Annemiek van Vleuten aan de start tijdens de Olympische individuele tijdrit die dan op het programma staat. “Ook die morgen zitten we natuurlijk weer in alle vroegte voor de televisie. Die wedstrijd begint namelijk al om vier uur. Dan hebben we opnieuw de woonkamer sfeervol versierd met de vlaggetjes die het woonhuis van Annemiek in Wageningen sinds vorige week sieren. Wie weet wint ze dan nog een medaille, zo hoopt moeder Ria in alle stilte.

Annemiek van Vleuten in achtervolging op de koplopers tijdens de bizar verlopen wegkoers tijdens de Olympische Spelen. Foto: screenshot NOS