De zoektocht heeft de initiatiefnemers in contact gebracht met Ruud Kreling uit Apeldoorn die over de twee parachutisten Michael Gambier en Raymond Bussell een boek heeft uitgebracht. Foto: PR

De zoektocht heeft de initiatiefnemers in contact gebracht met Ruud Kreling uit Apeldoorn die over de twee parachutisten Michael Gambier en Raymond Bussell een boek heeft uitgebracht. Foto: PR

Na 77 jaar krijgen geallieerden op de Algemene Begraafplaats van Vorden een gezicht

Algemeen

VORDEN – In de editie van 12 april van deze krant werd melding gemaakt van het initiatief van Wout Dekkers, Robert Ellenkamp en Freerk Boekelo om de namen van de twintig geallieerden, die op de Algemene Begraafplaats in Vorden zijn begraven, een gezicht te geven door een foto op standaard te plaatsen bij de graven.

Tevens heeft het drietal het plan opgevat een boek uit te geven waarin wordt beschreven wie deze jonge mensen waren, uit welke gezinnen ze kwamen, wie hun vrienden waren en wat hun toekomstplannen waren. Om dit project financieel mogelijk te maken werd in april dit jaar een crowdfundingsactie gestart met als doel zesduizend euro bijeen te brengen om het een en ander financieel mogelijk te maken. Zoals het er nu naar uitziet wordt dit doel mogelijk gehaald en is al ruim vierduizend euro toegezegd. Naast het inzamelen van de nodige financiële middelen werd ook nog verder gezocht naar eventuele nabestaanden van deze omgekomen militairen. Met succes zijn inmiddels vele familieleden gevonden en de verhalen die daarbij bekend geworden zijn, zijn soms schrijnend en boeiend. 

Zo ook het verhaal van de twee parachutisten Michael Gambier en Raymond Bussell. In september 1944 werden ze gedropt op de Ginkelse Heide bij Ede in het kader van de operatie Market Garden. Gewond werden ze gevangen genomen en overgebracht naar Apeldoorn waar een noodhospitaal voor de gewonde Britse krijgsgevangen was ingericht. Later werden ze op transport gesteld naar Duitsland maar in de buurt van Lochem zijn ze uit de treinwagon gesprongen en wisten ze te ontkomen. In de buurt van Gorssel zijn ze een aantal dagen opgevangen door bewoners van een boerderij. Ze wilden naar Amsterdam maar werden uiteindelijk door de Duitsers weer opgepakt en overgebracht naar ‘t Selsham in Vorden waar de beruchte beul van Zutphen Heinemann ze heeft geëxecuteerd. Dit is de reden waarom ze uiteindelijk in Vorden zijn begraven.

Pijnlijk
De zoektocht heeft de initiatiefnemers in contact gebracht met Ruud Kreling uit Apeldoorn die over deze twee parachutisten een boek heeft uitgebracht. Uit de reactie en antwoorden op de vragen die van nabestaanden (veelal tweede en derde generatie) werden ontvangen, wordt soms op pijnlijke wijze duidelijk wat het voor de naaste familie heeft betekent dat hun zoon op jonge leeftijd is omgekomen. Zo ook het verhaal van Helen Alexander, nicht van Munro Mckenzie, die wist te vertellen dat Munro een goede student was aan de universiteit van Cambridge en rechten studeerde. Met het initiatief om de namen een gezicht te geven en hun geschiedenis vast te leggen in een boek willen de drie initiatiefnemers Wout Dekkers, Robert Ellenkamp en Freerk Boekelo tevens bewerkstelligen dat zij niet vergeten worden.

Succes
Zaterdag 11 september werd in de nieuwsuitzending door TV Gelderland ook aandacht geschonken aan dit initiatief met als resultaat dat niet alleen bekendheid werd gegeven aan dit project maar ook een opbrengst van duizend euro kon worden gerealiseerd. Voor de resterende tweeduizend euro doen de initiatiefnemers een beroep op inwoners en ondernemers van Vorden om dit initiatief tot een succes te maken zodat 2 april 2022, wanneer de bevrijding van Vorden wordt herdacht, de foto’s kunnen worden geplaatst en het eerste boek aan een van de nabestaanden kan worden overhandigd.

Aanmelden
Op de website www.omkijkpunt.nl kan men zich aanmelden en aangeven voor welke bedrag men wenst bij te dragen. Men hoopt op een mooi resultaat zodat zij die omgekomen zijn voor onze vrijheid niet vergeten worden.

Michael Gambier. Foto: PR
Raymond Bussell Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant