Geen verrassingen in de begroting voor 2022

Algemeen

Geen verrassingen in de begroting voor 2022

WINTERSWIJK - Wethouder Inge klein Gunnewiek kan in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 26 oktober haar tekst uit de raadsvergadering van juni grotendeels opnieuw voordragen. In juni werd de kadernota 2022 behandeld, waarin de richtlijnen voor die begroting werden behandeld. De kaders zijn nu verwerkt. Wat in juni de verwachting was is nu bij de begroting uitgekomen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Financieel perspectief nog steeds goed
Dat betekent dat financiële positie en perspectief van de gemeente nog steeds goed is. De Programmabegroting is sluitend. Alleen het jaar 2022 sluit naar verwachting af met een tekort van ruim 400.000 euro. In de drie jaren daarna wordt er een overschot verwacht. Het tekort voor volgend jaar wordt veroorzaakt door een onttrekkingen aan de algemene reserve. Dat het daarbij om geld ging voor het crisis- en herstelplan 2.0, het Integrale huisvestingsplan voor het onderwijs en het afdekken van de kleiput gaat stond al in de kadernota. Ook het extra budget voor personeel voor 2022 werd al genoemd. Nieuw is dat er in 2023 een onttrekking van 1,4 miljoen euro bij komt voor de grondexploitatie WoooW, zoals het cultuurkwartier sinds kort wordt genoemd. In het Politiek Forum over WoooW werd hier al een mededeling over gedaan.

Afdekken gestorte grond in kleiput
Over het Investeringsplan Onderwijshuisvesting en het bedrag van 11 miljoen dat hiervoor is gereserveerd wordt op donderdag 7 oktober in een extra gemeenteraadsvergadering al een besluit genomen. Over het afdekken van de kleiput was er geen nieuws. Het was al bekend dat de gemeente stopt met het verondiepen van de kleiput aan de Driemarkweg. Het gebruik maken van licht verontreinigde grond hiervoor bleek geen goede keuze. De al gestorte grond wordt niet verwijderd, maar netjes met een isolerende laag afgedekt. Daarna wordt de put netjes “afgewerkt”, zodat toch nog een deel van de gewenste natuurontwikkeling gerealiseerd kan worden. Hiervoor is een bedrag van 462.000 euro nodig. In het oorspronkelijke plan zouden deze kosten worden gefinancierd met de besparing op het afvoeren van de licht verontreinigde grond. Voor het deel dat niet gebruikt is voor de verondieping is die afvoer naar elders alsnog nodig.

Voldoende financiële ruimte om nieuwe accenten te leggen.
De onzekerheden over de herverdeling van het Gemeentefonds, de bijdrage van de Rijksoverheid aan de gemeenten, is er nog steeds. Daarin werd voorgesteld de gelden anders te verdelen ten nadele van plattelandsgemeenten als Winterswijk. Recente berichten wijzen er op dat die herverdeling minder negatief zal uitpakken. De verwachte financiële voordelen zijn nog niet in de begroting verwerkt. Zonder dat vinden burgemeester en wethouders dat zij een financieel gezonde gemeente overdragen aan de nieuwe gemeenteraad, die volgend jaar maart wordt gekozen. Er is “voldoende financiële ruimte voor een nieuw college een nieuwe raad om straks nieuwe accenten te leggen”. B en W vindt dat ze met deze begroting niet over hun graf heen regeren, maar dat er wel ambities zijn en worden waargemaakt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant