Marloes Mulder, Helma de Graaff en Maikel Stolte (vlnr) vormen het dagelijks bestuur van de Stichting Platform Armoedevrij Winterswijk. Foto Lineke Voltman
Marloes Mulder, Helma de Graaff en Maikel Stolte (vlnr) vormen het dagelijks bestuur van de Stichting Platform Armoedevrij Winterswijk. Foto Lineke Voltman

Platform Armoedevrij Winterswijk: ‘Armoede gaat iedereen aan’

Algemeen

WINTERSWIJK - In het kader van ‘Winterswijk armoedevrij in 2040’ is in november 2020 de Stichting Platform Armoedevrij Winterswijk opgericht als netwerkorganisatie van de ruim 20 organisaties die zich in Winterswijk bezig houden met armoedebestrijding, zoals Humanitas, de Post, de WUh en nog vele anderen.

Door Lineke Voltman

“Een van de doelstellingen van het platform is om meer verbinding te krijgen tussen deze organisaties om zo een sterkere vuist te kunnen maken voor een armoedevrij Winterswijk, “ aldus de stichtingsvoorzitter Maikel Stolte.

“Daarnaast willen we vooral het taboe doorbreken rondom armoede en het bespreekbaar maken. Heel Winterswijk moet weten dat armoede bestaat. Daarnaast willen we dat burgers zo snel en goed mogelijk geholpen worden.
De derde doelstelling is educatie en voorlichting, dat we samen doen met de opgerichte VAR (vrijwillige adviesraad) waarin alle betreffende organisaties vertegenwoordigd zijn. De VAR is belangrijk, daar worden punten voor verbetering van de samenwerking ingebracht maar ook de casuïstiek van individuen die hulp nodig hebben. De Stichting zal deze waar mogelijk ondersteunen en faciliteren.”

Dag van de Armoede
De eerste actie waarbij het Platform naar buiten treedt vindt plaats op zaterdag 16 oktober tijdens de Dag van de Armoede. Secretaris Marloes Mulder: “We gaan het dorp in om met mensen in gesprek te komen en we delen flyers uit om inwoners meer bewust te maken van armoede. Daarnaast zijn we bezig met een project in samenwerking met onder andere de WUh, maar dat moet nog nader uitgewerkt worden. Het idee daarachter is om een markt te organiseren waar we mensen op de hoogte willen brengen van de mogelijkheden die er zijn voor de juiste hulp. Als Winterswijk in 2040 armoedevrij wil zijn, moeten we vooral ook aan preventie doen om dat doel te halen. Maar we verlenen ook directe hulp bijvoorbeeld aan mensen, die vanwege de gezinssituatie niet aan sport kunnen doen. We doen dit door middelen als kleding en/of schoenen beschikbaar te stellen. Dat betalen we van de subsidie van de gemeente en giften en we gaan hiervoor nog meerdere bronnen aanboren.”

Eén formulier
Een andere doelstelling, waarvan al resultaten zijn gerealiseerd, is dat hulpvragers niet meer bij iedere instantie een formulier hoeven in te vullen. “We willen één formulier waarmee men overal terecht kan. We hebben hierover contact met het Sociaal Steunpunt, “ aldus Marloes.

Taarten bakken
“We hebben inmiddels al aanmeldingen van burgers met initiatieven waarbij projecten worden aangedragen om de armoede te bestrijden. Dat is een goede ontwikkeling,” zegt penningmeester Helma de Graaff. “Zo had iemand het idee om taarten te bakken voor kinderen die niet in de gelegenheid zijn om te trakteren op school. Een ander wilde wel een verjaardagsfeestje verzorgen. Belangstellenden, die op welke manier dan ook, willen bijdragen kunnen zich melden bij het bestuur van het platform.”

Tenslotte realiseert het bestuur zich wel degelijk dat ‘Winterswijk armoedevrij in 2040’ een grote opgave is, maar volgens Maikel kan het niet zo zijn dat in een kleine gemeente als Winterswijk inwoners aan hun lot worden overgelaten als ze het moeilijk hebben. “We willen benadrukken dat het iedereen aangaat, omdat je nooit weet wat je in de toekomst kan overkomen.”


platformarmoedevrijwinterswijk@gmail.com

Tel. 06-391 20410

www.platformarmoedevrijwinterswijk.nl

.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant