Links Robert Geerdes. Rechts Gerrit Klein Kranenbarg. Foto: Sis Huiskamp

Links Robert Geerdes. Rechts Gerrit Klein Kranenbarg. Foto: Sis Huiskamp

Studiekring Winterswijk wil uitbreiden

Algemeen

WINTERSWIJK - “Het is ongelooflijk leuk, leerzaam, boeiend, entertaining en ook gezellig”, zegt Robert Geerdes. Hij is sinds kort voorzitter van de Studiekring Winterswijk. Al sinds 2008 komt de Studiekring elke drie weken op maandagochtend van 10.30 tot 12.30 uur bij elkaar in de Bibliotheek aan de Parallelweg. Nieuwe deelnemers zijn hartelijk welkom.

Door Sis Huiskamp

Robert Geerdes, voormalig kolonel bij de Luchtmacht, heeft het voorzitterschap overgenomen van Gerrit Klein Kranenbarg, gepensioneerd schoolleider. De voorzitter is gespreksleider tijdens de bijeenkomsten en regelt praktische zaken, zoals de agenda en de contacten met de Bibliotheek. De deelnemers dragen zelf onderwerpen aan en verzorgen een inleiding. Daarna ontstaat het gesprek of de discussie. Het gezelschap is divers van leeftijd en samenstelling, al zijn de meesten al wat ouder. Religieuze of politieke overtuiging doen er niet toe. Gerrit Klein Kranenbarg: “Men respecteert elkaar volledig en ook de inleider en het gekozen onderwerp genieten ieders respect.”

Nieuwe kennis opdoen
Robert Geerdes: “Alle nu zestien deelnemers van de Studiekring hebben belangstelling voor de wereld om zich heen. Het is zo leuk om je tijd te besteden aan nieuwe kennis en om ervaringen uit te wisselen. Iedereen brengt zijn eigen achtergrond en interesses mee. Uit de onderwerpen blijkt zoveel diversiteit. Vandaag ging het over de geschiedenis van Turkije. Iedereen zat ademloos en geïnteresseerd te luisteren.” Enkele eerder behandelde thema’s van de lange lijst zijn: Green Deal, Bredevoort, de taal van het lichaam, Oekraïne, kleuren, haiku’s lezen en verklaren. Medische onderwerpen komen overigens niet aan bod. Deze locatie, de Bibliotheek, nodigt volgens beide heren uit om er een boek of naslagwerk bij te pakken en is dus een belangrijke informatiebron voor de inleiders en deelnemers.

“Het idee van de Studiekring is ontstaan op instigatie van voormalig staatssecretaris en minister Hedy d’Ancona. Zij is inmiddels ook de beschermvrouwe geworden”, vertelt Gerrit Klein Kranenbarg. “Overal in Nederland kwamen groepen mensen bij elkaar. In Gelderland bleef het fenomeen het langst overeind, mede dankzij ondersteuning door de provincie. Om de studiekringen ook landelijk aan te moedigen en in leven te houden is door een aantal mensen een platform opgericht met als doel de studiekringen uit te breiden. Ook de Bibliotheek Oost-Achterhoek wilde daaraan bijdragen. Daaruit kwam voort dat in het hele land nieuwe groepen zijn gestart.” Robert Geerdes: “De bibliotheek wil ook graag dat de gespreksonderwerpen van studiekringen in deze regio meer gaan aansluiten op de thema’s die de bibliotheek oppakt. Dat thema wisselt om de zoveel weken. Wellicht komen er in de toekomst ook gastsprekers.”

Aanmelden
Iedereen kan één keer vrijblijvend meedoen om kennis te maken. Deelnemen aan de Studiekring is gratis voor leden van de Bibliotheek. Een lidmaatschap van de bibliotheek kost 55 euro per jaar of 5,95 euro per maand. Informatie hierover is te vinden op www.oostachterhoek.nl/tarieven. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via een mailtje naar rgeerdes16@hotmail.com. De eerstvolgende bijeenkomsten vinden plaats op 25 oktober en 15 november. De inloop is vanaf 10 uur. Het begint om 10.30 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant