Harry ten Brinke in de concertzaal van Boogie Woogie. Foto: Han van de Laar
Harry ten Brinke in de concertzaal van Boogie Woogie. Foto: Han van de Laar

Boogie Woogie heeft wind in de zeilen

Algemeen

‘Veel aanbod en grote vraag’

Door Han van de Laar

WINTERSWIJK - “We zijn blij dat de coronatijd min of meer achter ons ligt en dat er weer live activiteiten mogelijk zijn.” Aan het woord is Harry ten Brinke, naast docent trompet ook onder meer projectleider binnen het sociaal domein en pr-medewerker bij centrum voor cultuureducatie Boogie Woogie. “Ik ben in Winterswijk in 1979 begonnen. Toen was het nog de muziekschool en heb heel wat veranderingen voorbij zien komen. Niet alleen inhoudelijk, maar ook bij bezuinigingsrondes in het verleden werden we regelmatig genoemd. Met de komst van directeur-bestuurder Gerben Grooten is er meer rust gekomen, mede door goede afspraken met de gemeente. Wat dat betreft komt hij op het juiste moment. Zijn voorganger, interim directeur René Vielvoije, heeft ervoor gezorgd dat er financieel gezien orde op zaken is gesteld. Nu kunnen we ons weer op onze inhoudelijke kerntaken concentreren. We hebben niet alleen de wind in de zeilen, het is ook nog eens een andere wind vol energie en enthousiasme!”

Toegenomen aanbod
Hoewel het afgelopen anderhalf jaar vooral in het teken stond van de beperkingen vanwege het coronavirus is er een goed fundament gelegd om nu weer volop van start te gaan. Harry: “Het Open Huis van 18 september was drukker bezocht dan dat van voorgaande jaren en onze huis-aan-huiskrant werd goed ontvangen. Het toegenomen aanbod leidt ook tot een grote vraag. Daarom willen we steeds meer vraaggericht gaan werken. Zo staan onze faciliteiten ter beschikking en kunnen bijvoorbeeld bandjes in onze studio een track opnemen, zowel met beeld als geluid. Met de komst van de Winterswijkse Uitdaging is er ook meer reuring in het gebouw. Onze conciërge moet regelmatig even puzzelen waar hij iedereen laat. Maar het is gezellig zo, alhoewel we met het toegenomen aanbod wel uit ons jasje groeien. Wat ons betreft mag het Cultuurkwartier, Wooow zoals het nu heet, er wel snel komen.”

Onderwijs
“Boogie Woogie verricht de werkzaamheden niet alleen in het gebouw aan de Roelvinkstraat. “We hebben recent voor het Gerrit Komrij College, afdeling Internationale Schakelklas, twee djembé workshops gegeven. Dat sloeg enorm aan en nu gaan we samen met de docenten van de ISK verdere programma’s uitwerken. Het is de bedoeling om structureel muziekonderwijs aan te bieden voor de vier ISK klassen en dat op wekelijkse basis. Op praktijkschool Pronova worden door Melvin Dijkema onder de naam Beats The School raplessen en workshops gegeven. Alle facetten van het maken en uitvoeren van een goede rap komen aan de orde. Zo wordt een jong publiek aangesproken. Met de basisscholen in Winterswijk is een cultuurconvenant ondertekend. Dat is een belangrijke stap voorwaarts binnen de cultuureducatie van het primaire onderwijs.”

Verenigingen
We hebben onlangs alle koren uit de regio uitgenodigd om gezamenlijk te bekijken hoe we de belangstelling voor het zingen weer toe kunnen laten nemen. Bijna alle koren worden geconfronteerd met een dalend ledenaantal en vergrijzing. Ook met de diverse amateurorkesten hebben we al sinds jaar en dag goede contacten want je moet veel energie stoppen in het enthousiast maken van kinderen voor muziek. Concurrentie is er namelijk niet alleen van sport- en vrijetijdsverenigingen. Ook blijven steeds meer kinderen en jongeren binnen om te gamen. Dat is wel jammer, want sociale contacten zijn belangrijk.

Flexibel
“Ons aanbod is niet meer, zoals vroeger, puur gekoppeld aan een schooljaar. We geven vaker kortere cursussen want dat voorziet in een behoefte. Boogie Woogie wordt steeds meer een flexibele organisatie die slagvaardig opereert. Zo denken we erover om zelfs in de zomervakantie open te blijven om activiteiten te organiseren voor Winterswijkers die thuisblijven maar ook voor toeristen die aan culturele of kunstzinnige activiteiten mee willen doen. De samenwerking met de andere Winterswijkse culturele instellingen is beter dan ooit. We zoeken elkaar op om gezamenlijk projecten en workshops te organiseren. Voorbeelden zijn de workshop over impressionisme in beeldende kunst en muziek die we samen met Villa Mondriaan in de steigers zetten. Ook de erfgoedwandeling die afgelopen week gelopen is door de kern van Winterswijk. De route ging vanuit het Vrijheidspark, via museum de Wereld van Wenters, naar de Jacobskerk, Villa Mondriaan, Boogie Woogie en het Doopgezinde Kerkje. Op elke plek was er een activiteit op het gebied van erfgoed, literatuur, beeldende kunst of muziek. Zo kwamen deelnemers aan de wandeling op locaties waar ze nooit eerder waren geweest. De wandeling wordt volgend jaar opnieuw georganiseerd.”

Dynamische uitstraling 
Eind vorig cursusjaar heeft Boogie Woogie een orkest opgericht met een zeer uitgebreide bezetting, namelijk het CultuurKwartierOrkest. Het orkest bestaat uit een ritmesectie, hout- en koperblazers en strijkers. Er doen zo’n 25 tot 30 muzikanten mee die minimaal drie jaar les hebben gehad. Het orkest wordt aangevuld met ervaren muzikanten. RTL-4 vond dit zo interessant dat er binnenkort voor hun programma ‘Onderweg in de Regio’ opnames worden gemaakt. Ook worden er concerten in een minder formele sfeer gepland. Elke laatste vrijdag van de maand, vanaf 19.00 uur, kan iedereen komen kijken en luisteren bij ‘Students on Stage’. Dat zijn foyerconcerten die een café-achtige uitstraling hebben. Pop- en jazzmuziek vormen de hoofdmoot. Het cursusaanbod wordt steeds meer divers en voor verschillende doelgroepen, zo ook voor peuters en kleuters. Een aanbod volgt na de herfstvakantie.

Kortom: Boogie Woogie zit in een flow. Voor meer inlichtingen over alle mogelijkheden kan men terecht op de site www.boogiewoogie.nl of even naar binnen lopen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant