Groepsfoto ondertekenaars van het Lokaal Beweeg- en Sportakkoord Samen Actief in Winterswijk. Foto: Rob Weeber
Groepsfoto ondertekenaars van het Lokaal Beweeg- en Sportakkoord Samen Actief in Winterswijk. Foto: Rob Weeber

Startsein voor ‘Samen actief in Winterswijk’

Algemeen

WINTERSWIJK - Het kan niet anders of iedereen in Winterswijk is de komende jaren verzekerd van voldoende beweging, sportief of sociaal. Donderdagavond werd het Lokaal Beweeg- en Sportakkoord ‘Samen Actief in Winterswijk’ getekend en daarmee ging het sportakkoord van start. Doel van het sportakkoord is inclusie, iedereen moet idealiter in beweging (kunnen) komen, hetzij sociaal, hetzij sportief.

Door Rob Weeber

De avond werd geopend met een korte ondervraging door avondvoorzitter Frans Michelbrink van wethouder Elvira Schepers en Barbara Ulfman van het sportformatieteam van de gemeente Winterswijk. Schepers wees op het belang van participatie en armoedebestrijding. De ambitie van de gemeente is alle Winterswijkers in beweging te krijgen met behulp van sportverenigingen en organisaties. De gemeente wil daarin een gelijkwaardige partner zijn en niet alleen een geldverstrekker. Zij wil investeren vanuit beleid. In beweging komen is meer dan alleen sporten, zo hield ze het gehoor voor. Het gaat ook om ‘sociaal bewegen’, om ‘sociale gezondheid’, om verbinding met anderen te maken en zo uit de eenzaamheid te treden. Over enkele jaren zou iedereen idealiter in beweging moeten zijn, binnen of buiten een sportvereniging.

Ulfman keek terug op het moeizame traject om iedereen achter het akkoord te krijgen. Dat had voornamelijk met de coronacrisis te maken. Ze prees de gemeente en verenigingen die de draad na de crisis weer opgepakt hebben en de aanzet tot het startsein hebben gegeven. Beginnen is belangrijk volgens haar, aansluiten bij het sportakkoord kan ook later nog. 

Werkgroepen Jeugd, Senioren en Vitaliteit
Jos Mekkes is coördinator Buurtsportcoaches Actief Winterswijk en tevens coördinator van de werkgroep Senioren. “We hebben een drietal doelgroepen geformuleerd, Jeugd, Senioren en Vitaliteit. Samen met de buurtsportcoaches gaan we een mooi sportlandschap in de gemeente op touw zetten. Vooral ten behoeve van de mensen die nog niet sporten, gaan we concrete plannen maken. De doelgroep is breed. We zoeken de verbinding vanuit de wijken naar de sportverenigingen. Sportverenigingen hebben overdag minder bezetting en daardoor een belangrijke functie in de plannen. Maar niet iedereen hoeft te sporten, hij of zij kan ook voor de gezelligheid langskomen, voor een praatje en een kopje koffie.” Actief Winterswijk fungeert als aanspreekpersoon voor alle verenigingen, het kan ook ondersteunen met bijvoorbeeld pr werkzaamheden of organisatie van activiteiten.

Welke sport past het beste bij een kind?
Voor de werkgroep Jeugd legde coördinator Suzanne Spexgoor de plannen uit. De bedoeling is dat alle kinderen iedere dag 1 uur in beweging komen. Dat kan op het schoolplein, maar ook daarbuiten. Daarnaast moeten kinderen met alle sporten in aanraking kunnen komen, zodat ze ontdekken welke sport het beste bij hen past. Tenslotte is het plan om ieder kind te bereiken, ook degenen die vanwege verschillende omstandigheden moeilijk te bereiken zijn.

‘In beweging
komen is
meer dan
alleen sporten.
Het gaat ook
om ‘sociaal
bewegen’


Esmé Schreurs, coördinator werkgroep Vitaliteit, richt zich vooral op werknemers van bedrijven. Door gezonde inspanningen kan bijvoorbeeld het ziekteverzuim omlaag. Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen. Wat loopt is een ideeënuitwisseling om aldus erachter te kunnen komen waar de behoeften en mogelijkheden liggen.

De avond werd opgeluisterd met enkele demonstraties van sportverenigingen, gymnastiekvereniging Penta, Budocentrum Judo & Karate en badmintonvereniging ’t Pluumke ’67. Verder werden de buurtcoaches en de ambassadeurs van het sportakkoord voorgesteld. Tenslotte werden alle handtekeningen door de aanwezige vertegenwoordigers van verenigingen en organisaties gezet. Voor meer informatie over Actief Winterswijk: www.actiefinwinterswijk.nl.

Wethouder Elvira Schepers ondertekent als eerste het Lokaal Beweeg- en Sportakkoord Samen Actief in Winterswijk. Foto: Rob Weeber

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant