De Hengelose schaatsers komen zonder kleerscheuren aan bij de finish.
De Hengelose schaatsers komen zonder kleerscheuren aan bij de finish. Foto:

Hengeloërs naar Weissensee

Hengelo - Op vrijdag 30 januari reden Wynand Blom, Elbert Kornegoor, Henk Wissink en Jan Rhebergen de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk.

Ze hadden zomers regelmatig geskeelerd en vanaf oktober één of twee keer per week op de ijsbaan in Deventer getraind en kwamen dus goed beslagen ten ijs in het Oostenrijkse. 's Woensdags verkenden ze voor het eerst het ijs op de Weissensee. Het was pikzwart en er zaten relatief weinig scheuren en gaten in en de zon stond hoog aan de hemel. Met andere woorden: ideale omstandigheden.

Ook donderdag scheen de zon en werd er nog lekker geschaatst maar toen de vier schaatsers vrijdags om in alle vroegte om half vijf opstonden en naar buiten keken, had het al gesneeuwd. Om zeven uur werd er gestart. Het was nog pikkedonker en de sneeuw kwam met bakken uit de hemel. Daardoor kon je de scheuren en gaten in het ijs niet zien, wat resulteerde in veel valpartijen. Het bleef sneeuwen en toen een veegmachine ook nog eens kapot ging, werd de situatie gevaarlijk. In een beheerst tempo reden de vier schaatsers, die de hele dag bij elkaar bleven, door. Gelukkig stopte het 's middags met sneeuwen en kwamen ze om vijf uur met de armen omhoog samen over de finish.