Burgemeester Huijbregts met Henk Wiecherink, Bennie Lebbink, partners en postcommandanten.
Burgemeester Huijbregts met Henk Wiecherink, Bennie Lebbink, partners en postcommandanten. Foto: Liesbeth Oukes

Henk Wiecherink en Bennie Lebbink gehuldigd in gemeentehuis

Koninklijke onderscheiding voor brandweermannen

Hengelo - Burgemeester Helmi Huijbregts-Schiedon reikte 6 maart tijdens een bijeenkomst voor brandweermannen en -vrouwen in het gemeentehuis van Bronckhorst diploma's uit en mocht zestien jubilarissen huldigen. Drie Bronckhorster brandweermannen namen afscheid, waarvan de heren Wiecherink en Lebbink Koninklijk werden onderscheiden.

Clustercommandant Harriƫt Tomassen sprak een woord van welkom aan alle aanwezigen tijdens deze sobere bijeenkomst. "Toch willen wij recht doen aan iedereen die jubileert en afscheid neemt. Ik ben trots dat wij in zo grote getale aanwezig waren om burgemeester Aalderink de laatste eer te bewijzen."

Waarnemend burgemeester Helmi Huijbregts vond het afscheid van Henk Aalderink stijlvol en respectvol. "De wens voor een sobere avond respecteer ik, maar het is wel een huldigingavond. Feestelijkheden moeten we wel kunnen vieren."

Burgemeester Huijbregts reikte diploma's uit en huldigde jubilarissen van de posten Hengelo, Steenderen, Vorden en Zelhem voor hun 12,5, 20, 25, 30 en 35 jarig jubileum. Daarna nam zij afscheid van Mike Langenhof en Henk Wiecherink van post Steenderen en Bennie Lebbink van post Vorden.

Henk Wiecherink was 34 jaar, van 1 februari 1980 tot 1 maart 2014 lid van de vrijwillige brandweer bij post Steenderen, als manschap B en chauffeur pompbediende. "Als zoon van Gradus Wiecherink, werkzaam bij de gemeente Steenderen als onderhoudsmedewerker, chauffeur en brandweerman, was het voor Henk heel normaal dat er een brandweerwagen voor de deur van huize Wiecherink stond." De familie woonde vlak bij de stalling van de brandweervoertuigen van post Steenderen en Henk ging mee voor proefritjes of bij brandmeldingen. Hij ging na zijn schoolopleiding samen met zijn vader naar de brandweer, volgde vele opleidingen en diverse specialistische cursussen. Voor hem dankwoorden voor alles wat hij had betekent voor brandweer Steenderen.

Bennie Lebbink was ruim 41 jaar, van 1 augustus 1973 tot 1 januari 2015 lid van brandweerpost Vorden. De tijd dat hij bij de brandweer kwam is niet te vergelijken met nu. Toen was weinig lesmateriaal voorhanden, er waren geen echte kazernes en bijeenkomsten en vergaderingen waren in de lokale kroeg. "Bennie is altijd een bezige bij geweest bij de brandweer. Zijn reguliere beroep van smid kwam hem goed van pas. Wat zijn ogen zagen, maakten zijn handen." Hij is daarnaast actief in het vrijwilligersleven. "Het corps is unaniem van mening, dat als er iemand is die een onderscheiding verdient dit Bennie wel is."

Koninklijke Onderscheidingen voor grote inzet

Henk Wiecherink en Bennie Lebbink werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Beide heren kregen door de burgemeester de versierselen opgespeld en oorkonde uitgereikt.