Een impressie van Vrouwendag 2015 in Toldijk.
Een impressie van Vrouwendag 2015 in Toldijk. Foto: Liesbeth Oukes

Vrouwendag Bronckhorst:

voor en door inspirerende vrouwen

Toldijk – De spreeksters die de Nationale Vrouwendag zaterdag 7 maart in Zaal Den Bremer toe, troffen geïnteresseerd publiek. Met een muzikaal proloog van de toetsenist startte de middag vol inspirerende verhalen van vrouwen voor vrouwen, met muziek van vrouwen voor vrouwen.

Joyce Gebbink heette de vrouwen uit Bronckhorst en ruime omgeving hartelijk welkom, evenals haar team, de spreeksters en de muzikanten. Zij wenste iedereen een fijne en inspirerende middag met een lach met als thema: Vrijheid – Blijheid. "Vrijheid is een groot goed," aldus Joyce Gebbink. "We zijn blij dat we in vrijheid mogen en kunnen genieten."

Anja den Bakker en haar dochter Marise werden begeleid door toetsenist Wolfram Reisiger. Zij kozen mooie liedjes van wereldse vrouwen, zoals Carole King, Adele en Martine Bijl. Anja en Marise zongen samen het prachtige 'Hallelujah' van Leonard Cohen.
Aleida Blanken uit Hengelo vroeg zich af hoe vrij de dames waren. "Vrijheid begint altijd bij jezelf, een deur waarvan je zelf de sleutel hebt. Vrijheid, innerlijk in lijf en samenleving, kan er niet zijn zonder blijdschap. Onze vrijheid is ongekend kostbaar. Als vrouwen kunnen we elkaar versterken, hoeders van die vrijheid zijn.
Vrouwen zijn nog steeds de dragers van de gemeenschap, verderdragers van tradities, doorgevers van rituelen en geloof. Daarom zijn veel vrouwen actief in de samenleving als vrijwilligers en mantelzorgers."
Zij vertelde over Soroptimist International, een wereldwijde service- en belangenorganisatie van en voor vrouwen, die streeft naar vrijheid voor vrouwen en meisjes. Na de pauze zong Marise den Bakker (13) drie prachtige nummers, waarvan een zelfgeschreven lied.
Anneke de Bundel uit Doesburg sprak over haar werk als reisjournalist van Nomad & Villager. Zij laat mensen, vooral vrouwen aan het woord. Ze vertelde levendig over een aantal van haar reizen, zoals haar deelname aan de Vrouwencaravan in Spanje, vergelijkbaar met Boer zoekt Vrouw hier, waarin eenzame boeren per bus op zoek gaan naar vrouwen.
Het verhaal van de mooie Filippijnse vrouw die trouwde met een lelijke Zwitserse man, liet zien dat in arme landen andere belangen spelen. Het was voor haar geen liefde, maar wel een relatie die haar veel kansen bood. De verfilming van de verkrachtingszaak in India zal laten zien hoe minachtend daar over vrouwen wordt gedacht.
Met veel humor las ze een stukje van haar reisverslag naar Irak voor, van de belevenissen tijdens de maaltijd, waar de mannen om hen heen gingen zitten om te kijken. Tot slot het verhaal van het meisje dat net werd geboren in een stukgeschoten gebied. Ze kreeg de naam Vlinder, wat vrijheid betekent.

Anja en Wolfram brachten het lied 'Mens durf te leven' waarna Marja Hartman de spreeksters en de muzikanten bedankte met een schoof tulpen uit Toldijk. "We hebben een fijne middag gehad met mooie verhalen. Een waardevolle invulling en stof tot nadenken voor alle aanwezigen."Na het lied 'Mag ik dan bij jou' sloot Wolfram de middag eveneens inspirerend af met een ode aan de vrouw: 'De vrouwen hebben taart verdiend en ijs met slagroom toe!'