Alle toneelspelers, de toneelmeester en de souffleuse ontvangen een bos tulpen uit handen van Diana Hermans en Yvonne Hoekstra.
Alle toneelspelers, de toneelmeester en de souffleuse ontvangen een bos tulpen uit handen van Diana Hermans en Yvonne Hoekstra. Foto: Alice Rouwhorst

Klucht in drie bedrijven trekt twee avonden volle zaal

Toneel uit Baak is pure ontspanning

Baak – Twee avonden stond het toneelgezelschap Tubio afgelopen weekend op de planken in zaal Herfkens in Baak met het blijspel 'Een baby om te stelen'. Een luchtig stuk dat door de amateurspelers op professionele wijze uitgevoerd werd.

Het verhaal speelt zich af in een klein provinciestadje, waar de burgemeestersvrouw Edith(Miranda Franck) terugkomt van een verblijf in een kuuroord. Per abuis heeft ze een verkeerde tas uit de trein meegenomen en tot haar grote schrik én vreugde bevat deze een baby. De burgemeester Titus (Henk Holterman) wil in eerste instantie het kind zo snel mogelijk naar de politie brengen, want hij heeft helemaal geen tijd voor een kind. Hij is druk met zijn carrière, want hij moet het schoppen tot Commissaris van de Koning. Dit is met name ook de vurige wens van zijn bemoeizuchtige, bekakte, voor-altijd-jong-willen-blijvende moeder ( Barbara Beuwer). Aggie, de secretaresse van de burgemeester (Sabine Kool) en Koert de beroepslandloper (Fons Janssen) nemen haar vreselijk beet en helpen de politiecommissaris Bos (Roy Mennink) met het 'vinden' van de baby en de dief die het stadje onveilig maakt. Roddeltante en zeurpiet Sien (Elcke Peelen) komt haar hart, dat verstopt zit achter een enorme boezem, af en toe luchten. Gemeentewerker Berend (Arno Janssen) is liever lui dan moe, maar wel slim. Genoeg ingrediënten voor een komisch plot waarvan, het over het algemeen wat oudere publiek, zicht- en hoorbaar genoot. Heel af en toe, wellicht door de zenuwen, was een speler een stukje tekst kwijt, maar dan was souffleuse Mirjam Poorterman, de redder in nood.

Oog voor detail
In het decor, dat het kantoor van de burgemeester voorstelde, en de aankleding van de stereotypen was met oog voor detail gewerkt. Zo pronkte een goed gelijkend schilderij van koning Willem-Alexander aan de muur, werd de statige klok na elk bedrijf een paar uur vooruit gezet, staken door de kapotte sokken van de landloper smerige tenen en kwamen bij de zeurende roddeltante de dikke spataderen duidelijk zichtbaar onder haar korte pantykousjes vandaan. Hierdoor, maar ook door het goede toneelspel was het een geslaagde uitvoering. Daar was heel wat oefenen aan vooraf gegaan onder regie van Diana Hermans.

Belangeloze medewerking
Het gezelschap kon oefenen bij het Baakse bedrijf BMIThegon, die deze ruimte geheel belangeloos beschikbaar had gesteld. Hiervoor werd het bedrijf op de avond door spreker Jan Hubers nogmaals extra bedankt. Tevens werden Gonny Reijmers en Marjon Lichtenberg bedankt voor de grime, het Kniphuus uit Baak voor de kapsels, Gerard Hebben voor het geluid, video en licht en Mirjam Laterveer als toneelmeester voor het decor.
Alle blije en tevreden spelers kregen na het in ontvangst nemen van het applaus een frisse bos tulpen van IJsseltulp.