Dorpzicht in de jaren 70.
Dorpzicht in de jaren 70. Foto: Willy Hermans

Markant Notarishuis is een van de oudste van het centrum en krijgt een opknapbeurt

Notarishuis komende maanden in de steigers

Hengelo - Het monumentale huis Dorpzicht, beter bekend als het Notarishuis, staat in de steigers voor een grote renovatie. In de komende vier maanden geven de eigenaren Boudewijn Wolbert en Marion te Walvaart de buitenkant een flinke opknapbeurt.

Het markante herenhuis aan de Spalstraat heeft een lange historie en is een van de oudste in het centrum. De onderste bouwlaag dateert van voor 1820, toen de eerste bewoner het pand betrok. Rond 1900 is het met een verdieping verhoogd en heeft het enkele stijltoevoegingen gekregen. De stucwerkplafonds verwijzen naar de Lodewijkstijlen uit de 18e eeuw.
In de 20e eeuw waren er wat kleinere verbouwingen, zoals de bouw van een erker met balkon in de achtergevel in de 1933 en de bouw van een wachtkamer met entree in de linkerzijgevel in 1936. Verder is het pand grotendeels in oorspronkelijke staat bewaard gebleven en dat mag uniek heten voor Hengelo.

Bewoners
Tot de bewoners behoorden sinds 1820 een timmerman (Berend Arendsen), twee metselaars Huiskes en burgemeester Wilbrenninck. In 1846 vestigde zich de eerste notaris op Dorp 1, Lodewijk Ghijm. Op hem en zijn huishoudster Cato Sanders werd een moordaanslag gepleegd door klompenmaker Willem Hanekamp uit Keijenborg. Ze raakten gewond, maar overleefden de aanslag. Opmerkelijk was dat het huis van 1875 tot 1883 op naam stond van genoemde Cato Sanders. Nadat kapelaan Hermanus Besseling en landbouwer Hendrikus Besseling tussen 1884 en 1901 hun intrek namen in het gebouw, volgden meerdere notarissen: Koning, Danser, Ballegoyen de Jong en Van Hengel.
Jacob Koning (1857-1930) was een grote persoonlijkheid, die veel heeft betekend voor Hengelo. Als notaris en raadsman sinds 1893 maakte hij zich verdienstelijk door het voortouw te nemen bij de oprichting van de coöperatieve stoomzuivelvereniging en tramwegmaatschappij De Graafschap. Door de vele vernieuwingen die hij voor ogen had botste hij dikwijls met de conservatieve gemeenteraadsleden. Dat was voor hem reden om in 1900 ontslag te nemen als raadslid. Vanaf 1901 hield hij kantoor in Dorpzicht. Uit drie huwelijken kreeg hij vijf kinderen.
In 1929 stopte Koning als notaris. Pieter Danser was zijn opvolger, maar overleed op jonge leeftijd in 1933. Nog twee notarissen zetelden op Spalstraat 25: W.H. Ballegoyen de Jong van 1933 tot 1958 en de laatste was Hendrik van Hengel tot 1968. Hij verhuisde daarna naar de Kastanjelaan. Van Hengel verkocht het huis in 1969 aan garagehouder Nölle Wolsink. Diens vrouw Miene begon er een verzorgingshuis op kleine schaal, later zaten er enkele huurders in. In 1990 kwam het in handen van een exploitatiemaatschappij, een jaar later namen Boudewijn en Marion het over. In fasen hebben zij het statige pand in twee jaar tijds totaal gerestaureerd, zowel van binnen als buiten. Ze kampeerden zelf op de begane grond totdat de huurders eruit gingen. Intussen werd in de achtertuin een appartementencomplex gebouwd. Daarna werden ook op de 1e verdieping drie appartementen voor de verhuur bewerkstelligd en rond de eeuwwisseling kwamen daar twee appartementen op de zolderverdieping bij.
Anno 2015 is het opnieuw tijd voor een restauratie. Ook de tuin krijgt een facelift en mogelijk wordt er aan de voorkant een hekwerk geplaatst, dat herinneringen zal oproepen aan vroegere tijden. In de voorlopige planning moet het karwei ongeveer in juni klaar zijn.