Wethouder Paul Seesing helpt Meike Meijer (l) en Quinty Arendsen met het planten van een boompje.
Wethouder Paul Seesing helpt Meike Meijer (l) en Quinty Arendsen met het planten van een boompje. Foto: Alice Rouwhorst

Aanplanten van honderden boompjes voor bosplantsoen bij nieuwe velden Basteom

Boomfeestdag met thema Bomen en Water

Steenderen – Schoolkinderen van de St. Joannes uit Steenderen en de St. Martinus uit Baak hebben tijdens de 59ste editie van de Boomfeestdag een paar honderd boompjes en struiken geplant op een wal bij de nieuwe voetbalvelden van Basteom.

Groep 7 en 8 mocht onder begeleiding van werknemers van 'Inhetgroen' uit Baak onder een strak blauwe hemel in een heerlijk zonnetje onder andere jonge eiken, hazelaars, ligusters en krentenboompjes planten. Ze werkten met veel enthousiasme en plezier en na ruim een uur hadden ze de klus aardig geklaard.

Bomen en water horen bij elkaar
Het thema van dit jaar is Bomen en water, een actueel onderwerp en dat niet alleen vanwege de Waterschapsverkiezingen die ook op deze dag werden gehouden. Water is niet alleen de eerste levensbehoefte voor mensen, maar ook voor de natuur: zonder water is er geen leven. In een gezonde natuur spelen bomen een belangrijke rol, omdat zij namelijk met haar wortels de grond vasthouden. Het planten van bomen komt ten goede van een goede waterberging en -beheersing.
Rondom het nieuwe veld was de waterhuishouding nog niet helemaal optimaal, getuige de enorme modderpoel die op een bepaalde plek ontstond. Dit echter tot groot plezier van een aantal kinderen, wiens schoenen niet meer zichtbaar waren onder de enorme bruine laag smurrie.

Werken aan de toekomst
Wethouder Paul Seesing kwam de kinderen helpen met het planten van de verschillende boompjes en sprak ze na afloop in de kantine toe over de importantie van deze dag. "Wat jullie vandaag hebben gedaan, hebben jullie niet voor jullie zelf gedaan, maar voor jullie kleinkinderen! Veel dingen die we nu doen, doen we voor de generaties na ons. Zodat ook zij kunnen genieten van groen, rust en ruimte om hen heen."

Na een beker drinken om de dorst te lessen, een appel voor de gezonde trek en een rugzak van het hoveniersbedrijf voor hun bagage vertrokken de kinderen weer een klein beetje bewuster van de natuur om hen heen op de fiets richting school.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding