Aandachtig worden de foto's bekeken en de bijbehorende tekst gelezen, alvorens aan de opdracht te beginnen.
Aandachtig worden de foto's bekeken en de bijbehorende tekst gelezen, alvorens aan de opdracht te beginnen. Foto: Alice Rouwhorst

Zweedse fotografe vertaalt samen met jongeren de kruisweg van Jezus naar het thema pesten

Indrukwekkende fototentoonstelling over pesten

Steenderen – Afgelopen week heeft de fototentoonstelling 'Via Dolorosa' in diverse kerken van de HH Twaalf Apostelen parochie gestaan. Vrijdag stond deze tentoonstelling over pesten in de Heilige Willibrordkerk. Kinderen van de scholen De Garve uit Wichmond, de St. Martinus uit Baak en de St. Joannes uit Steenderen hebben de foto's bekeken en hierbij opdrachten gemaakt.

De Via Dolorosa is een fototentoonstelling over pesten, gebaseerd op de kruisweg. De kruisweg is een onderdeel van de traditie van het christelijk paasfeest. Het is een verbeelding van de weg die Jezus van Nazareth aflegde vanaf het gerechtsgebouw, de plaats van zijn veroordeling tot op de heuvel Golgotha, de plaats van zijn terechtstelling. Deze weg naar het kruis wordt Via Dolorosa genoemd: een weg van lijden. Het is een weg die veel mensen ook in hun eigen leven ervaren. Een weg van vallen en opstaan, van winnen en verliezen, van pijn en moeite, van geloof en moed.
Een veel voorkomende weg van lijden voor kinderen is gepest worden. De Zweedse fotografe Elisabeth Ohlson Wallin heeft de kruisweg samen met jongeren vertaald naar hun belevingswereld rond pesten. Dit heeft een expositie opgeleverd, die bestaat uit 15 indrukwekkende, confronterende kleurenfoto's van 1 x 1 meter waarin de jongeren zelf als personage figureren. Hiermee komt het onderwerp dicht bij de belevingswereld van de jongeren en hun leeftijdsgenoten.
Marga Peters, pastoraal werker, ontvangt de kinderen samen met enkele andere vrijwilligers. Ze begeleiden hen bij de opdrachten. Deze zijn ontwikkeld door Lava, een bureau voor jeugdwerk, opvoeding en onderwijs. Bij elke foto is een opdracht die de jongeren aan het denken zet over het thema pesten. Wat zijn de gevolgen hiervan voor een ander en wat doet het met mezelf?
Zo verbeeldt een foto een pauze op school. De groep eet en drinkt gezellig samen, maar de gepeste zit alleen, wordt buitengesloten van de groep. Hierdoor voelt hij of zij zich rot en onzeker. Opdracht bij deze foto is het neerzetten van playmobil poppetjes op een schoolplein waar gepest wordt. De kinderen zetten de gepeste, de pester, de meelopers en de andere kinderen en juffen en meesters op een plek in een bepaalde houding. Elk tweetal die deze opdracht uitvoert zet de poppetjes anders neer op het plein en beeldt een andere situatie uit. Dit maakt duidelijk dat er heel veel verschillende manieren van pesten zijn.
Een andere opgave laat de kinderen nadenken over wanneer iets een plagerijtje is en wanneer het pesten is. Helaas is de tijd te kort om alle opdrachten uit te voeren maar de foto's leveren wel een boel stof tot nadenken en latere discussie in de klas op.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding