Een replica van het Elsinga Planetarium.
Een replica van het Elsinga Planetarium. Foto: PR

Ook het Achterhoeks Planetarium in Toldijk doet mee met de sterrenkijkdagen

Nationale Sterrenkijkdagen in Achterhoek

Toldijk - Op vrijdag 27 maart en zaterdag 28 maart is het Achterhoeks Planetarium in Toldijk opengesteld en vrij toegankelijk. Op beide avonden is het planetarium geopend van 19.30 tot ca. 22.00 uur. Gegarandeerd sterren kijken, ook bij slecht weer.

U krijgt in kleine groepjes een rondleiding van een uur met een bezoek aan ons zonnestelsel, het observatorium, de aardglobe en het zuidelijk halfrond. Bij helder weer kunt u 's avonds ook door een van de telescopen kijken.
Wijlen Henk Olthof bouwde zijn planetarium naar voorbeeld van het beroemde Eisinga Planetarium in Franeker. In het observatorium staat de zelfgebouwde spiegeltelescoop. Op het buitenterrein staan zeven bijzondere bouwwerken (o.a. de Eiffeltoren) die 's avonds zijn verlicht.
Een bezoekje aan de aardglobe is een unieke belevenis. U stapt in een grote bol en in 2 minuten tijd ziet u de hele wereld om u heen draaien. Dan gaat het licht uit en verschijnt er een indrukwekkende sterrenhemel.
Zelfs bij een bewolkte lucht kunt u in Toldijk toch sterren kijken. Het derde planetarium heet 'De wereld op z'n kop' en laat het zuidelijk halfrond zien en nadat het donker is geworden de sterrenhemel boven Antarctica.


Hoogstraat 29 in Toldijk
info: www.achterhoeksplanetarium.nl