Op het schoolplein van De Rank plant burgemeester Huijbregts de eerste boom
Op het schoolplein van De Rank plant burgemeester Huijbregts de eerste boom Foto: Liesbeth Oukes

Kinderen verrichten goed werk met het planten van bomen in de regio

Boomfeestdag met 200 kinderen

Bronckhorst – Aan de jaarlijkse Boomfeestdag op 18 maart, deden ruim 200 kinderen van negen basisscholen uit de gemeente Bronckhorst mee: St. Martinus Baak, De Leer en Bekveld Hengelo, De Woordhof Hummelo, St. Joannesschool Steenderen, De Rank Toldijk, de Dorpsschool en Het Hoge Vorden en Jan Ligthart Zelhem.

De organisatie was in handen van het comité Boomfeestdag Bronckhorst, dat bestaat uit vertegenwoordigers van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, agrarische natuurvereniging 't Onderholt en hoveniersbedrijven Inhetgroen, Piek Zweverink en Velhorst Groot Groen. Van de gemeente werkten de wethouders Jan Engels en Paul Seesing en waarnemend burgemeester Helmi Huijbregts mee.

Basisschool De Rank Toldijk
"We maken het een heel bijzondere dag, deze Boomplantdag," vertelde directeur Jan Burgers tegen alle kinderen die zich buiten verzamelden. "We hebben burgemeester Huijbregts gevraagd om de eerste boom van het nieuwe schoolplein te planten." Hij bedankte iedereen voor hun hulp met de aanleg ervan. Hovenier Freddy Evers, tevens lid van het comité Boomfeestdag Bronckhorst, koos de juiste beplanting: struiken, een judasboom, hemelboom, valse christusdoorn, appelboom en lindeboom die symbolisch de samenleving verbindt. "De bladeren hebben de vorm van een hartje." Burgemeester Helmi Huijbregts vond het speelplein fantastisch. "Een speeltuin eigenlijk, waar je echt in kan avonturen, je verstoppen, even afzonderen of met elkaar leuke dingen doen. Echt heel bijzonder, zo'n leuk schoolplein." Zij vond het een voorbeeld voor andere scholen in de gemeente en was vooral onder de indruk dat de kinderen, de ouders en leerkrachten alles zelf hadden gedaan. Zij plantte, samen met de oudsten van groep 7 en 8, Marte en Mika deze eerste boom. Daarna plantten alle kinderen een boom of struik.

Basisschool Jan Ligthart Zelhem
Bij de familie Hermans-Bijl aan de Vleswijkweg in Zelhem kwamen kinderen van groep 7 van OBS Jan Ligthart. Hugo en Lizette Hermans wonen op dit moment in een chalet, omdat zij een nieuwe woning aan het bouwen zijn. De aangeplante boomsingel hoort bij een nieuwbouwplan als die van Hugo en Lizette in het kader van het Planologisch Plan Boombeplanting. Maar liefst 350 boompjes, waaronder linde, eik, hazelaar, lijsterbes en krentenboom werden aangeplant. Daarnaast zal de familie ook een wandelpad realiseren achter de singel langs, als verbinding met ander paden. Bertien Ensink van het comité Boomfeestdag Bronckhorst en Marco Vellekoop van 't Onderholt waren op deze locatie aanwezig als begeleiding van de werkzaamheden. De familie zorgde in de pauze voor limonade en chips. Wethouder Jan Engels kwam de schooljeugd een handje helpen. "Jullie kunnen vertellen hoe het gaat, ik heb een beetje ervaren met tuinieren," lacht hij voordat hij aan de slag gaat. Hij plant vervolgens een aantal boompjes. "Ik ben super trots," zei Hugo enthousiast als alle boompjes geplant zijn. Lizette was ook trots. "Ik had verwachtingen, maar dit overtreft de verwachtingen!"

Extraatjes
Alle kinderen die meededen aan deze Boomfeestdag in Bronckhorst kregen van de organisatie een krentenboompje mee naar huis, gefinancierd door de Rabobank. In de pauze aten alle leerlingen een appeltje van Fruitbedrijf Horstink.

Wethouder Engels helpt leerlingen van basisschool Jan Ligthart met het planten van boompjes.