Van Aalten leest het Liemerse gedeelte van het dictee voor. Foto: Marian Oosterink
Van Aalten leest het Liemerse gedeelte van het dictee voor. Foto: Marian Oosterink Foto:

Een ludieke strijd met de pen in het

Achterhoeks en Liemers dialect

Hummelo – Op donderdag 19 maart organiseerde het Erfgoedcentrum Achterhoek Liemers in hotel-café-restaurant De Gouden Karper voor de achtste keer het Oost-Gelders Streektaaldictee. Met deelnemers uit alle windstreken van Oost-Gelderland die ijverig meeschreven met het dictee en vol spanning wachtten op de uitslag, was ook deze editie weer zeer geslaagd.

Wie denkt dat onze streektaal geen officiële spelling kent, heeft het mis. Bij de samenstelling van het Woordenboek van de Achterhoekse en Liemerse Dialecten is de WALD-spelling ontstaan die het uitgangspunt vormt voor dit streektaaldictee. Streektaalliefhebbers weten dat en zijn in groten getale afgekomen op deze ludieke strijd. Na een inleiding van streektaalkenner Henk Harmsen was het de beurt aan zanger en entertainer Henry Welling om het publiek op te warmen voor het dictee. Spelend op gitaar en mondharmonica amuseerde hij het publiek met zijn vaak humoristische teksten, uiteraard in het dialect.

Paoltjes en stekkeldraod
Aansluitend volgde het dictee, afwisselend voorgelezen door Dianne Marsman die het Achterhoekse gedeelte voor haar rekening nam, en Henk van Aalten die het Liemerse gedeelte oplas. Het streektaaldictee van 2015 had het onderwerp grenzen meegekregen en vertelde over fysieke grenzen zoals 'krietstrepen', 'paoltjes' en 'stekkeldraod' maar ook over taalgrenzen. Deelnemers moesten zowel het Achterhoekse als het Liemerse gedeelte op papier noteren in de juiste spelling en dat viel niet altijd mee. De broers Hans en André Nusselder uit Hummelo deden allebei voor het eerst mee dit jaar. 'Ik praat dagelijks veel plat en was benieuwd of ik het ook kon schrijven', vertelt Hans Nusselder (48). Dus toen broer André (46) hem voorstelde om eens mee te doen, zei hij direct ja. Bij het Achterhoekse gedeelte had Hans twaalf fouten maar bij het Liemerse deel meer dan het dubbele. Ook André's resultaten waren vergelijkbaar. Toch is hij net als zijn broer vastbesloten volgend jaar weer mee te doen. 'Zeker weten', zegt hij vol overtuiging. 'Het is echt hartstikke leuk.' Ook hun dorpsgenoot Helma Snelooper (55) doet voor de eerste keer mee. 'Ik schrijf teksten en gedichten en heb dus affiniteit met taal. Ik speel ermee en gebruik in mijn werk ook wel eens een dialectwoord. Het leek me daarom leuk eens mee te doen.' Helma wil volgend jaar weer meedoen. 'Maar dan ga ik me wel beter voorbereiden', lacht ze.

Consequente fouten
Deze achtste editie van het streektaaldictee kent veel debutanten. Mirjam Koning (48) uit Silvolde bijvoorbeeld en Annette van Cappellen(54) uit Zelhem. 'Ik ben opgegroeid in de Liemers maar woon al jaren in Silvolde. Ik was benieuwd of er een duidelijk verschil zat in het dialect', verklaart Mirjam haar deelname. 'En dat is er zeker', lacht ze er achteraan. Annette van Cappellen is werkzaam bij Bibliotheek West-Achterhoek en is dus geïnteresseerd in taal. 'Uit nieuwsgierigheid wilde ik eens weten of ik de taal die ik kan spreken en lezen ook kan schrijven.' Ze blijkt veel consequente fouten te hebben gemaakt, telkens de 'oa' te hebben geschreven in plaats van de 'ao'. Maar dat weerhoudt ook haar er niet van volgend jaar weer deel te nemen. Nadat Henry Welling nogmaals het publiek heeft vermaakt, wordt de uitslag bekend gemaakt. Annie Westerveld uit Breedenbroek blijkt de winnares van de avond te zijn met in totaal slechts zes fouten.


www.ecal.nu