Natuurgetrouwe tekening van Mady Nijenhuis-Han: vlinders.
Natuurgetrouwe tekening van Mady Nijenhuis-Han: vlinders.

Kunst4daagse Bronckhorst van 14 t/m 17 mei 2015

Kennismaken met deelnemers Zelhem

Bronckhorst – Dit negende jaar kunst in Bronckhorst is de Kunst10daagse een Kunst4daagse geworden waar vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten openen voor een breed publiek. Deze week aandacht voor de mooie (fiets)route van 40 kilometer in en rond Zelhem. De locaties van de deelnemers zijn herkenbaar aan de vlag, beachvlag of banner.

Zelhem is het grootste dorp in de gemeente Bronckhorst en noemt zich 'Het Groene Hart van de Achterhoek'. Start en eindpunt van deze route is het Kerkplein van Keijenborg, waarna door Zelhem, via Velswijk en Halle kan worden gefietst of gereden.

Nieuwe natuur
In de omgeving van Zelhem hielden ouders vroeger hun kinderen bij de waterkant weg door te waarschuwen voor de 'boelekeerl'. Na ruilverkaveling ontstond tussen Zelhem en Halle plek voor nieuwe natuur. Om ook anderen hiervan te laten genieten besloten bewoners een wandeling uit te zetten. Het Boelekeerlspad werd in 2002 geopend en loopt door het Besselderbos en Heidenhoekse vloed.

Zelhem: 'Het Groene Hart van de Achterhoek'

Het Besseldersbos is net voor de millenniumwisseling aangeplant. Maar niet alle natuur langs de wandelroute is nieuw. De wandeling gaat ook door een oud en rommelig bos.

De Heidenhoekse vloed is een oud beekdallandschap met verschillende soorten natuur. Zo zijn er natte heideterreinen, bos, bijzondere orchideeënweilanden en houtwallen maar ook poelen met boomkikkers. Dit gebied wordt vanaf 1999 door vrijwilligers van Staatsbosbeheer onderhouden.

Wijngaard
Aan de Keijenborgseweg 31 in Zelhem (locatie 67) biedt Wijngaard Um d'n olden Smid ruimte aan drie exposanten. Lies Mudde gebruikt diverse technieken om haar landschappen te schilderen en Hanny Mulderij maakt portretten in pastel en olieverf. De Hengelose Erik Wessels schildert realistisch in acrylverf. Zijn favoriete onderwerpen zijn vogels en dieren.

"De druiven hangen op 1.90 meter, de zogenaamde gordijnmethode. Zo hebben deze minder last van vorst en kan de wind erdoorheen waaien zodat we geen last van schimmels hebben," legt Alma ten Bruin uit, die met Jan Jansen de Wijngaard runt. "Tijdens de kunst4daagse zit het blad al aan de druivenstokken en zijn al kleine trosjes te zien."

Geïnspireerd door de natuur
Mady Nijenhuis-Han heeft haar atelier aan de Dennenweg 2 in Zelhem (locatie 66) Mady is gespecialiseerd in potlood, pen en aquarel. Zij tekent in opdracht en illustreert voor het blad Landleven. Haar vrije werk is geïnspireerd op de natuur. Zij ontwerpt ook tuinen, waarbij creativiteit, compositie en kleur een grote rol spelen.

Natuurlijk
In Atelier lichtstreken aan de Halsedijk 13 in Halle exposeert Sigrid Verbruggen haar schilderijen. Zij gebruikt de intensieve kleuren en patronen, die zijn ontstaan vanuit intuïtie. Ontdek herkenning in ogen of kleine natuurgetrouw geschilderde vogels.

Alle fietsroutes zijn straks te vinden in de brochure bij Weekblad Contact en staan nu al op de website.


www.kunst4daagsebronckhorst.nl

Afbeelding