Afbeelding

'Der Tod und das Mädchen'

Syrène Saxofoonkwartet

Bronkhorst - Zondag 10 mei speelt het Syrène Saxofoonkwartet in de Kapel van Bronkhorst, Bronkhorst. Op het programma staat 'Der Tod und das Mädchen'. Naast hun eigen bewerking van Schuberts strijkkwartet zijn de werken 'Inblazen-Uitblazen' (2013) van Pieter Smithuijsen en 'Twee Koralen' (1974) van Klaas de Vries te horen. Aanvang 16.00 uur.

De vier vrouwen van het Syrène Saxofoonkwartet hebben zich door het meesterwerk 'Der Tod und das Mädchen' van Franz Schubert laten inspireren tot het maken van een muzikaal programma rondom het thema van vergankelijkheid. Daarvoor heeft het Syrène Saxofoonkwartet de concertzaal verlaten en bijzondere locaties opgezocht die alles te maken hebben met eindigheid of oneindigheid. Een audiovisueel concert wat ontstaat door de samensmelting van prachtige muziek, de bijzondere omgeving en de fotografie van Heidi de Gier zorgt voor een magische beleving.

Muziek, omgeving en fotografie smelten samen

Het Syrène Saxofoonkwartet bestaat uit vier vrouwen die zich vernoemd hebben naar de Sirenen uit Homerus' Odyssee: zeegodinnen die met helder gezang zeelieden verlokken. Het saxofoonkwartet bestaat uit vier verschillende saxofoons, en heeft daarbij veel raakvlakken met het strijkkwartet. Syrène wil toehoorder uitnodigen met haar muziek en de klassieke saxofoon laten klinken bij een uiteenlopend publiek. Het is hun energie, kwaliteit en sterke communicatie op het podium, wat hen geliefd maakt bij de luisteraar.
De Syrènes hebben gestudeerd aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht, en zijn als eerste blazersgezelschap verwelkomd op de prestigieuze Nederlandse Strijkkwartet Academie. Het Syrène Saxofoonkwartet heeft alle grote Nederlandse concertpodia en vele internationale podia weten te bespelen. Het motto van Syrène is 'friszoet & stevig', een korte uitdrukking om hun talenten te formuleren: pittig, met vrouwelijke finesse en zeer begaafd.

Het kwartet speelt graag op bijzondere locaties omdat de concertlocatie en de muziek in het verlengde van elkaar liggen of juist contrasteren en dit voor de concertbezoeker en voor de musici kan bijdragen aan de beleving van de muziek. Daarnaast gelooft Syrène dat de bezoekers van musea en historisch belangrijke plekken interesse hebben in cultuur en/of geschiedenis en wil deze bezoekers aangenaam verrassen door een klassiek concert. Wellicht zullen zij daarna vaker interesse tonen in klassieke muziek.

Syrène Saxofoonkwartet 10 mei in de Kapel van Bronkhorst, Bronkhorst. Entree: 10 euro. Kaartverkoop via website.


www.trouwkapelbronkhorst.nl
www.syrenesaxofoonkwartet.nl