De volksliederen werden uit volle borst meegezongen.
De volksliederen werden uit volle borst meegezongen. Foto: Liesbeth Oukes

Kunst4daagse kunstenaars ontmoeten elkaar

Bronckhorst/Vierakker - Dit negende jaar kunst in Bronckhorst is de Kunst10daagse een Kunst4daagse geworden waar vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten openen voor een breed publiek. Kunstenaars, hun partner en genodigden ontmoeten elkaar aan de vooravond van de Kunst4daagse in het Ludgerusgebouw in Vierakker.

Het Ludgerusgebouw heeft in haar geschiedenis altijd een belangrijke functie gehad in de gemeenschap Wichmond-Vierakker. Opgericht als school en gaandeweg uitgebouwd voor meer doeleinden, zoals gymzaal, bibliotheek, bank, verdeelcentrum van graan en eieren maar bovenal parochiehuis. Een aantal verenigingen vinden hier hun thuisbasis nog en ook voor feesten en partijen komen de mensen uit de buurt graag naar het Ludgerus.

Expositie
Het Ludgerus opent eveneens de deuren voor de kunst4daagse (locatie 6) met werken van Marry Brentjes en Joke Niekerk. Marry schildert mensen, wel of niet in beweging, en ook landschappen. Sfeer en kleurcomposities zijn belangrijke elementen in haar werk, wat realistisch is in een losse toets. Joke Niekerk maakt direct werk wat soms neigt naar abstractie: kan kleurrijk zijn, maar ook composities in blauwen en grijzen hebben haar interesse.

Ontmoeten
De opening van de Kunst4daagse Bronckhorst is op woensdagavond 13 mei in het Ludgerusgebouw, Vierakkersestraatweg 37 in Vierakker van 17.00 tot 19.00 uur. Kunstenaars, hun partners en genodigden maken kennis met elkaar. Door een fotopresentatie van de werken van alle kunstenaars krijgt iedereen een mooie indruk van wat zij presenteren.

Belangstellenden die kennis willen maken met de kunstenaars en hun werk worden van harte uitgenodigd van donderdag 14 mei t/m zondag 17 mei de verschillende locaties te bezoeken. Bezoekers zijn vier dagen lang tussen 11.00 en 17.00 uur welkom bij de kunstenaars op hun locaties. Alle fietsroutes zijn te vinden in de brochure bij Weekblad Contact en staan al op de website.


www.kunst4daagsebronckhorst.nl


Hengelo viert zonnige Koningsdag met burgemeester

Hengelo- Het was op Koningsdag 27 april in de Leliestraat een drukte van belang. De ballonnen moesten er worden opgehaald en de deelnemers van de optocht verzamelden zich daar ook. De optocht vertrok voor een rondgang door Hengelo waarbij het publiek genoot en de jury de moeilijke taak had om de punten te geven.

Bij De Bleijke aan de Beukenlaan eindigde de optocht en werd de aubade afgenomen.

Burgemeester Helmi Huijbregts-Schiedon hield een korte toespraak en voorzitter Jaap van Gijssel reikte de prijzen uit. Wagens: 1. Rozengaardsweide, 2. De Leer, 3. Pierson. Groepjes: 1. Familie Arendsen, 2. Pax F7, 3. Oerendhard op de fietse. Individuen: 1. Kasper met kroon, 2. Superman, 3. Jara Veenhuis Skelter. De prijswinnaars kwamen enthousiast bij de voorzitter hun prijs ophalen.

De muziekverenigingen Concordia en Crescendo speelden gezamenlijk het Wilhelmus en daarna het volkslied van Hengelo, wat eveneens uit volle borst werd meegezongen.

Voorzitter Jaap van Gijssel liet tot slot weten, voor het laatst als voorzitter van het Oranje Comité Hengelo Gld. te hebben opgetreden. Hij draagt zijn taken over.

In Hengelo ging het feest verder met een kleedjesmarkt, andere activiteiten en veel muziek.


Nederlandse Genealogische Vereniging

NGV houdt lezing

Vorden - Op zaterdag 9 mei 2015 houdt dhr. Leo Salemink voor de leden van de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) in Kulturhus het Dorpscentrum Vorden een lezing met als titel 'Ondankbare grond'.
'Ondankbare grond' is ook de titel van het boek dat de spreker samen met zijn broer Theo schreef en publiceerde. Met name zal Dhr. Salemink ingaan op de vraag hoe van mondelinge overlevering en gegevens uit genealogisch en historisch onderzoek een boeiende familiegeschiedenis werd geschreven. Omdat vragen als deze niet alleen de leden van de NGV bezig houden is de lezing vrij toegankelijk gemaakt. De lezing begint om 14.00 uur. Voor meer informatie, zie de website.


http://al.ngv.nl