Theo van der Heijden voor zijn kapsalon in Baak.
Theo van der Heijden voor zijn kapsalon in Baak. Foto: Liesbeth Oukes

Bloemen, kaarten en een lieve brief

Kapsalon Theo van der Heijden gesloten

Baak - Met bloemen, kaarten en een lieve brief namen vaste klanten zaterdag 30 mei afscheid van hun kapper Theo van der Heijden (bijna 68). Ook zijn vrouw Jose (65) nam, per 1 juni, afscheid van haar werkgever. Een mooi moment om samen te gaan genieten van hun verdiende vrije tijd.

In 1936 begon Theo's vader, Peter van der Heijden, een kapsalon aan de Zutphen Emmerikseweg, in de helft van een dubbele woning. "Mijn vader werkte daarvoor in Deventer als bediende in een kapsalon. Zoals dat toen in die tijd gebruikelijk was, ging hij op de fiets naar zijn werk en fietste dan van 's-Heerenberg af, al gauw 60 kilometer," vertelt Theo.

Peter kwam onder andere door Baak, ontdekte dat daar geen kapper was en begon voor zichzelf als Herenkapper. Na twee jaar, 1938, verhuisde hij naar de Steenderenseweg. Theo is daar geboren en getogen.

Iedere morgen met plezier naar binnen gestapt

Theo wilde altijd al kapper worden. "Een beetje van huis uit. Als kind hebben wij hier gelopen, als mijn vader in de kapsalon aan het werk was." In de deur zaten kijkruitjes. "Ik wist wel dat als die mannen geknipt werden, het altijd een vreselijk gezellige boel was. Er werd vreselijk veel gelachen. Als kind komt dat wel op je over natuurlijk."
Peter maakte niet meer mee dat zoon Theo in de kapsalon aan het werk ging. "Mijn vader was 52 dat hij stierf, toen zat ik nog op school. Van mijn oudste zus wist hij het net wel." Peter liet zijn vrouw en zeven kinderen achter. "Toen hebben eerst een heleboel kappers uit de omgeving mijn moeder uit de brand geholpen. Die knipten klanten van mijn vader en daar kwamen ze dan een dag voor hiernaartoe."

Later zette zijn moeder een advertentie en nam een Herenkapper aan. Na een aantal jaren startte een van de twee zussen er een Dameskapsalon waar Theo een korte periode mee samen werkte. Daarna ging hij alleen verder. Hij knipte en zette ook de permanenten, maar alleen op afspraak.

Jarenlang had Theo van der Heijden een vaste klantenkring die uit Baak en wijde omtrek kwam. Na zijn 65ste verjaardag begon Theo langzaamaan af te bouwen. "Als het rustig was in de kapsalon zette ik de fiets buiten en was ik vertrokken," vertelt hij lachend. "Zeker als het mooi weer is, de hele Achterhoek doorcrossen. Geweldig, een prachtig gebied. We reizen het hele land door, maar het is iedere keer weer een feest om thuis te komen in de Achterhoek."

De kapsalon van Peter en Theo van der Heijden bestond 79 jaar. "Het werk is voor mij nooit een belasting of een last geweest. Ik ben iedere morgen met plezier naar binnen gestapt, fluitend en heb ook met plezier mijn werk gedaan." Met zijn vaste klanten deelde hij lief en leed.

Zijn vrouw Jose stopte begin juni met haar werk in het ziekenhuis in Winterwijk. "Dat was voor mij een mooie gelegenheid om ook te stoppen met werken," besluit Theo van der Heijden.