Directeur Jo Weijers in zijn klas.
Directeur Jo Weijers in zijn klas. Foto: Liesbeth Oukes

Jo Weijers neemt afscheid van het onderwijs

Meneer Jo na 40 dienstjaren met pensioen

Steenderen – Directeur van de St. Joannesschool in Steenderen Jo Weijers, beter bekend als Meneer Jo, gaat 1 augustus met pensioen. Op 3 juli, aan het einde van het schooljaar is er een afscheidsreceptie voor hem georganiseerd. "Het was een hecht team met goede vaste bezetting, dat is het succes geweest van deze school," benadrukt Jo. "Ik heb er altijd met veel plezier gewerkt en les gegeven."

Jo Weijers (1950, Kilder) studeerde aan de Groen van Prinsterer PABO in Doetinchem. "Ik had in één week twee banen," vertelt hij. Hij koos voor de St. Jozefschool, nu Het Palet, in Doetinchem. "Het was een grote school. Ik denk dat we daar 380 leerlingen hadden. Daar was ik vanaf 1985 op vrijdag adjunct-directeur, die had je toen nog."

Hij wilde graag leiding geven aan een eigen team. Daarom kwam hij in januari 1992 naar de St. Joannesschool in Steenderen. "Ik stond in het begin drie dagen voor de klas en dan deed je in twee dagen het directeurschap."

Zijn stelling is om niet te lang, rond de zeven jaren, op één school te blijven. "Maar tussentijds kwamen er leuke uitdagingen," vertelt hij. De onderwijsstichtingen, ook de Stichting Primair Onderwijs Achterhoek (PRO8) wilden op de kleine scholen geen eigen directeur meer, scholen werden geclusterd onder één directeur. "Ze hebben mij gevraagd in Olburgen. Het zal 2004 geweest zijn. Ik heb het negen jaar gedaan." Ook in Baak nam hij een klein jaar waar.
Het lesgeven vindt hij nog steeds leuk en hij staat op woensdag geregeld in groep 4/5. "De kinderen vinden het prachtig als ze een man voor de klas hebben," lacht Jo. Een meester is zeldzaam in deze tijd. "Ik vind dat jammer. De mannen kennen het werk onvoldoende denk ik." De weinige mannen die beginnen aan de opleiding, gaan vaak na een aantal jaren onderwijs alsnog naar het bedrijfsleven. "Dus als je het gaat doen, moet het wel een roeping zijn."

Kennis overdragen in de breedste zin van het woord, daar staat Jo Weijers voor. "Ik heb daar altijd erg voor open gestaan. Ik vond het leuk om mensen te coachen." Hij vindt het jammer dat het voor onderwijskrachten een moeilijke tijd is. De scholen worden kleiner en gaan samen en de pensioenleeftijd gaat omhoog. Veel leerkrachten staan in een invalpool ingeschreven.

"Ik ga met pensioen nu 1 augustus, dat vind ik fijn. Ik heb de leeftijd ook, 65," lacht hij. Hij heeft er ruim 40 dienstjaren opzitten, waarvan 23 jaar als directeur van de St. Joannesschool in Steenderen. "Ik heb de laatste jaren gezegd: 'Ik maak hier de klus af, er zijn voldoende uitdagingen'. Ik breng mijn team aan de eindstreep en dan denk ik dat het mooi geweest is. Ik kijk er met veel plezier op terug, anders had ik misschien eerder eens links of rechts afgeslagen."

Jo en zijn vrouw Ineke, die eveneens binnenkort met pensioen gaat, maken plaats voor de jongere generatie. Hij heeft zijn werk voor het nieuwe schooljaar, zoals het maken van het activiteitenplan, de schoolgids en de kalender voor het nieuwe schooljaar overgedragen aan de directeur van de nieuwe fusieschool. "Ik heb met heel veel plezier mijn job gedaan, maar ik heb nog zoveel leuke andere dingen wat ik meer wil gaan doen. Die wereld ligt nu voor mij open."
Hij zal het werk best missen, dat moet een plek krijgen. "Ik ben lid van verschillende sportverenigingen, ik tennis, doe aan hardlopen, wandel graag en doe nog wat bij een voetbalclub, dus ja. Ik verheug me erop." Hij laat nu de school regelmatig voorgaan op een sportactiviteit. "Ik voel me er wel bij en ben dankbaar dat ik me zo nog voel."

Na de vakantie blijft hij zich inzetten voor de bouw van het nieuwe IKC. Hij bezoekt de bouwvergaderingen. Samen met Steenderens Belang maakte hij zich hard voor de regio Bronckhorst-West. "De krimp was de drive om elkaar op te zoeken. Het ging in het project Toekomst Bestendig Bronckhorst onder andere over: Hoe zit het met onze scholen? Toen zagen we de prognose en dat was schrikken. In tien jaar tijd 30% minder kinderen, dan kun je zo kleine scholen wegstrepen. Ik zag krimp als nieuwe kans, ga daar goed mee om."

In de nieuwe school krijgen ongeveer 250 leerlingen een plek in tien lokalen. "De Pannevogel staat vanaf 1 augustus onder leiding van directeur Susette Seevinck. De leerkrachten weten welke kinderen ze krijgen, de kinderen weten welk leerkracht ze krijgen. Die komen deze week al bij elkaar."

Ruim vier maanden moeten de leerkrachten en leerlingen nog in twee gebouwen vooruit. "De bouw wordt op 1 december opgeleverd. Ze gaan daar in januari 2016 feestelijk beginnen."


www.facebook.com/basisschoolstjoannes


Het Steenders Landschap

Gevarieerde zomerwerkavond op 25 juni

Steenderen - Het vrijwilligersfeest is amper achter de rug en de volgende activiteit dient zich alweer aan: de zomerwerkavond op donderdag 25 juni. Werkzaamheden worden verricht in de boomgaarden van Massink en Linzell en de knotbomenrij van Vredegoor.

De datum van deze avond wijkt af van eerdere correspondentie en website! Deelnemers kunnen verzamelen in de Boomgaard Massink ter hoogte van de familie Jolink aan de Molenkolkweg 39 in Steenderen om 19.30 uur.
De werkzaamheden zullen onder andere bestaan uit het verwerken van het gemaaide gras in de boomgaard Massink. Het hooi wordt op de boomspiegels van de fruitbomen aangebracht, ter voorkoming van onkruid en om te zorgen voor een goede vochtvoorziening van de boom.

Deelnemers wordt gevraagd zelf een gavel, greep of hooihark mee te nemen.
Daarnaast wordt in de Boomgaard Linzell het snoeiafval van de meidoorn opgeruimd.

Afhankelijk van het aantal vrijwilligers zullen de knotbomen bij Vredegoor in de Paardestraat worden opgesnoeid.
De zomerwerkavond wordt met een drankje afgesloten, terugkijkend op het afgelopen seizoen en vooruitblikkend op het seizoen 2015-2016.

Alvast wat data voor in de agenda:
Donderdag 1 oktober:
Ledenvergadering
Zaterdag 7 november:
Eerste werkdag van het winterseizoen
Aanvang 8.45 uur tot circa 12.30 uur


www.hetsteenderslandschap.nl
www.facebook.com/pages/Het-Steenders-Landschap/739804379402753