HanzeWaterkantfestival: Middeleeuwse sferen langs de IJssel van Hanzestad Doesburg.
HanzeWaterkantfestival: Middeleeuwse sferen langs de IJssel van Hanzestad Doesburg. Foto: Liesbeth Oukes

HanzeWaterkantfestival Doesburg 777: 10, 11 en 12 juli

De geschiedenis van Hanzestad Doesburg

Doesburg – Op 19 september 2014 was het exact 777 jaar geleden dat Doesburg stadsrechten verwierf. De Stichting Doesburg 777 viert dit feit tot 19 september 2015. Het HanzeWaterkantfestival moet met drie dagen feest, markten, zang, muziek, dans en een grootse vlootschouw het hoogtepunt worden van het feestjaar.

Désirée Kester, Yolanda Goppel en Jan van Amstel van de stichting zitten in Hotel Doesburg, aan de kade waar het HanzeWaterkantfestival zal plaatsvinden. De beide dames dragen kleding van eind Middeleeuwen. "Deze kleding is gemaakt door een vrijwilligster van Kasteel Rosendael. Zij is coupeuse en wij mogen deze kleding van haar lenen voor het HanzeWaterkantfestival." Ook de andere dames en herenkleding die door leden van de organisatie dragen tijdens dit festival, komen uit haar collectie.

Gebruikelijk zou zijn om 700 of 750 jaar te vieren. "Wij vieren 777 jaar. Daarom is het getal 7 heilig en organiseren we zeven evenementen," lacht voorzitter Jan van Amstel. "De gemeente gaf daarbij aan verbinden belangrijk te vinden en het moest nieuw zijn."

Een bijzonder gevarieerd jaarprogramma is gepresenteerd. Geopend werd op de IJsselkade met een stadsballade, gemaakt door de stadsdichter. In 7 stijlen voerden musici een werk uit, naast een klassiek concert, een film en afgevuurde kanonnen. Het 777 programma bevatte vervolgens een sportdag, een smaakparade, verwendag voor de ouderen, historische evenementen en muziektheater. "We willen ook iets met het water, Doesburg ligt aan de rivier, is een Hanzestad. Vandaar nu het HanzeWaterkantfestival." Het tweede van zeven watergedichten wordt door Doesburgse stadsdichter Jan Vijn gemaakt en voorgedragen.

Het HanzeWaterkantfestival wordt vrijdagsmiddags 10 juli om 16.00 uur officieel geopend als het 14e-eeuwse Hanze Koggeschip uit Kampen in Doesburg aankomt. Aan de vlootschouw doen ook andere Oudhollandse schepen mee. "Het Koggeschip is een exact nagebouwde replica van een wrak dat ze gevonden hebben in de buurt van Kampen, de Kamper Kogge uit 1336," weet Jan. "Het is de enige varende kogge in Nederland. Als de wind goed is, komt hij hier zeilend naar toe, opgehaald door de watersportvereniging." De streekproducten van de beide Hanzesteden worden dan geruild. Streekeigen producten uit Doesburg zijn mosterd, balletjes, kaas, wijn, bier en chocolade.

Het bijzondere Koggeschip is tijdens het festival te bezichtigen, naast nog veel andere activiteiten. "We organiseren rondleidingen, er is een rondvaartboot, er zijn specifieke stadswandelingen en een torenbeklimming," vertelt Désirée enthousiast. "We hebben aardig wat kinderactiviteiten, zoals een kindermodeshow op de rode loper door Doesburgse basisschoolleerlingen en Kids Living Statues. Ook de Scouting Doesburg is actief aan de bovenkade. Zij wordt met hun spelactiviteiten geholpen door Scouting Sweder van Voorst uit Hummelo."

"Op de streekproductenmarkt is de frietfiets uniek," lacht Désirée. "Dat is de beste frietbakker van heel Nederland. Een echte barista zal de heerlijkste cappuccino's en espresso's bereiden." Verder zijn er heerlijke jams, chutneys, eigengemaakte worsten, wild en gevogelte, maar ook kersen, bessen, aardbeien en veel verse groenten. Op dezelfde markt is eveneens een biologische bakker waar verantwoorde taarten en snoepgoed te koop zijn.

Op de creatieve markt zijn demonstraties van schilderen, hout bewerken, mozaïeken en sieraden maken. Kinderen kunnen met recyclebaar materiaal knutselen. Muziek is er ook volop. "Er zullen twee podia zijn. Een waar jongeren een kans krijgen om hun kwaliteiten te laten zien en een podium op de benedenkade."

Het feestjaar wordt ook afgesloten met een feest. "Het heet de Expeditie 777 en is zes avonden lang muziektheater. Dan doen allemaal Doesburgers mee," vertelt voorzitter Jan van Amstel. "Muziekgezelschappen, acteurs die op 18 locaties muziektheater gaan maken." Op 19 september is de laatste avond en wordt het jubileumjaar afgesloten.

"Veel mensen denken dat de stad zolang bestaat, het zijn de stadsrechten die zolang bestaan. De stad is 1000 jaar oud, wat ze terug kunnen vinden," weet Yolanda Goppel. "Maar misschien is het nog wel ouder." De geschiedenis van Doesburg als Hanzestad staat op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juli in de schijnwerpers.

"Het wordt een heel gezellig en waar spektakel, in Middeleeuwse sferen. Vrijdag 10 juli aanvang van het HanzeWaterkantfestival om 15.30 uur met muziek en onthaal vaan het Kamper Koggeschip. De markten zijn zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur, maar daarna gaat het feest gewoon nog door tot in de kleine uurtjes."


www.doesburg777.nl/hanze


Kijkdag BoerenTempel

Zelhem - Op zondag 5 juli van 11.00 uur tot 15.00 uur is er een Kijkdag voor belangstellenden die met eigen ogen willen zien hoe de bouw van de BoerenTempel op het erf van melkveehouderij Boenink aan de Stikkenweg 21, vordert.

"De BoerenTempel wordt als het ware geënt op het leven op onze melkveehouderij. Van het ritme op ons bedrijf gaat een natuurlijke rust en vanzelfsprekendheid uit. De koeien geven het goede voorbeeld, zij nemen de tijd om te herkauwen en halen zo het grootste rendement uit hun maaltijden. In mijn eigen praktijk zie ik terug dat mensen daar ook bij gebaat zijn: kauwen en blijven kauwen op de thema's die zich aandienen en zo, stap voor stap, zelfinzicht ontwikkelen. Ik geloof dat wij in ons deel van de wereld voldoende vruchtbare grond, zon en regen hebben om die persoonlijke verdieping op onze eigen manier te doen: nuchter, respectvol, gegrond en vanuit het besef dat er meer is tussen hemel en aarde. We kunnen teruggrijpen op onze eigen tradities en wijsheid", aldus Caroline Boenink.
De BoerenTempel wordt gevestigd in de oude deel die daartoe momenteel verbouwd wordt. Wie geïnteresseerd is in de voortgang van de bouw en meer wil weten over de BoerenTempel zelf, is van harte welkom.

Tijdens de Kijkdag worden er doorlopend rondleidingen en presentaties gegeven, zowel in de BoerenTempel als in de melkveehouderij. Ter ontspanning wordt op het terras BoerenTempelthee geschonken. Naar verwachting opent de BoerenTempel begin 2016 officieel de deuren. De BoerenTempel zal ook te huur zijn voor teambuilding, eigen programma's van bedrijven of cursussen van anderen.