Dik en Zwennie Langwerden, Gerrit Lijftogt, Stef ten Broeke, Tom Berends en Rob en Anja Langwerden.
Dik en Zwennie Langwerden, Gerrit Lijftogt, Stef ten Broeke, Tom Berends en Rob en Anja Langwerden. Foto: Liesbeth Oukes

Rob en Anja nemen bedrijf over van Dik en Zwennie

Opvolging Autobedrijf Langwerden geborgd

Wichmond - Dik en Zwennie Langwerden hebben na 25 jaar hun bedrijf overgedragen aan hun zoon Rob en zijn vrouw Anja Langwerden. Dik en Zwennie bouwden het bedrijf op tot wat het nu is. "Rob gaat nu verder in onze voetsporen." Ze hebben een goed gevoel bij deze opvolging. "Als je het bedrijf aan een wildvreemde moet overdoen, zal dat meer zeer doen. Nu kunnen we er nog van genieten."

Dik en Zwennie begonnen in 1982 hun Autobedrijf Langwerden in een schuurtje aan de Hackforterweg in Wichmond. In 1985 kwam de eerste werknemer in dienst. Voor uitbreiding werd gezocht naar een ander pand met de vereiste vergunningen. Het werd Lankhorsterstraat 28.

Het bedrijf groeide en de (groenten)tuin moest plaatsmaken voor de te verkopen auto's. In 1997 kwam er nieuw gedeelte aan de werkplaats .Gerrit Lijftogt is al 30 jaar in dienst, Stef ten Broeke 18 jaar. Tom Berends kwam een jaar geleden in de werkplaats. In 2010 werd het woonhuis voor het bedrijf verwijderd en kreeg de werkplaats een opknapbeurt.

Als kind begon Rob al met sleutelen, eerst met brommers. Na een beroepenweek moest hij toch kiezen tussen Electro en Motorvoertuigen, het werd het laatste. Hij werkte enkele jaren bij een Citroen en een Renault dealer.
"Ik vond dat mooi om te doen, maar het is niet voor jezelf," vertelt Rob, die in 2006 in het bedrijf van zijn ouders kwam. "Een eigen bedrijf is fijn, je kunt echt je eigen ding doen. Je weet wat de klant van je verlangt en hoe je het op kunt lossen."

Dik ging het werken afwennen. Hij nam een dag in de week vrij en na het wennen daaraan, steeds een dag meer. "Het is eerst wel moeilijk. Nu is het geweldig." Hij vindt het prettig om nog wat voor het bedrijf te betekenen. "Even onderdelen halen, opruimen, auto's halen en brengen."

Zwennie heeft ook altijd gewerkt in het bedrijf. Zij deed de administratie en poetste in het begin zelfs ook auto's als die verkocht waren.

Anja haakte de laatste drie jaar aan om de administratie van haar over te nemen. "Ik ben creatief, bloemist," vertelt ze. "Dat is heel wat anders dan op kantoor werken, maar ik vind het een leuke uitdaging."

Het feest voor Dik en Zwennie Langwerden is inmiddels achter de rug. "Er heeft al twee keer een bord aan de weg gestaan dat ze 65 geworden zijn," zegt Rob. "Ze willen geen afscheidsreceptie, ze gaan niet weg. Ze blijven helpen."


Autobedrijf Langwerden, Lankhorsterstraat 28, 7234 ST Wichmond, (0575) 441621
www.autolangwerden.nl