Ds. Christien Ferrari. Foto: Willy Hermans.
Ds. Christien Ferrari. Foto: Willy Hermans. Foto: Willy Hermans

5 juli wordt het jubileum gevierd en afscheid genomen

Ds. Ferrari staat tussen de mensen

Hengelo - Op 5 juli neemt ds. Christien Ferrari afscheid van de Protestantse Gemeente van Hengelo. Tegelijkertijd viert ze haar 25-jarig ambtsjubileum als dominee. Sinds 2001 was ze predikant in Hengelo, waarvan ze met 'pijn in haar hart' afscheid neemt.

Christien Ferrari (1964, Haarlem) blikt terug op 25 mooie jaren in de Achterhoek. "Na de studie theologie werd ik predikant in Rekken. Ik was 26 jaar en de oudere generatie moest even wennen aan zo'n jonge meid. Ook in Hengelo heb ik met heel veel plezier gewerkt, lief en leed met iedereen gedeeld.
De contacten en herinneringen die je hebt gekregen zijn zeer waardevol. Je leert de mensen goed kennen, vooral op de kruispunten van hun leven. Als het ergens wringt kun je iets betekenen. Op die momenten van vreugde en verdriet wil je dicht bij de mensen staan. Belangrijk is dan een luisterend oor te geven. Dat klinkt misschien raar als predikant, maar even tijd maken voor de mensen is zo waardevol. Er is veel behoefte aan aandacht. Dat is de kracht van de kerk, juist in onze samenleving waarin mensen steeds minder tijd hebben voor elkaar."
De Hengelose predikant vindt dat de kerk met de tijd mee moet gaan in deze snel veranderende samenleving. "De tijd dat de dominee op een voetstuk staat is al lang voorbij. Van mijn ouders heb ik meegekregen dat iedereen verschillend is, maar gelijkwaardig. Ik probeer dan ook tussen de mensen te staan, niet erboven. Het is een uitdaging het geloof in God een plek te geven.

De mensen moeten zich goed voelen, ook de jongeren. Met het jeugd- en jongerenwerk zijn we als gemeente intensief bezig. We proberen betrokkenheid en verbondenheid te bereiken door bijvoorbeeld de Jongeren Werkgroep Roemeniƫ en Top 2000-diensten. Ook de kerken onderling werken steeds meer samen. Op Palmzondag lopen de kinderen samen door de straten en ook het Bleijke-pastoraat is een voorbeeld van de oecumenische samenwerking. Het liefst zou ik alle kerkelijke muren weghalen. Je moet zichtbaar zijn, er moeten geen drempels zijn, want dan blijven de mensen weg. Als dominee ben je het gezicht van de kerk, ook als je op de kermis loopt of bij de wegraces kijkt. Dominee ben je 24/7, het is toch een soort roeping. Niet door een stem van bovenaf, maar je doet het met hart en ziel en bent er altijd mee bezig, ook als je iemand spreekt in de supermarkt. Tussen de mensen staan is belangrijk, maar dat is wat deze functie zo waardevol en interessant maakt."

Door de ontkerkelijking wordt het steeds lastiger aan vrijwilligers te komen. Ook moet er bezuinigd worden, de nieuwe dominee in Hengelo zal minder uren krijgen. "Ik maak me wel zorgen over de toekomst, ook over de functie als predikant. Zowel in de Rooms Katholieke als in de Protestantse kerken zie je een schaalvergroting plaatsvinden, waardoor je als pastoor of dominee soms meer een manager wordt, die aanstuurt en delegeert en verder van de mensen af staat. Gelukkig was ik in Hengelo samen met collega Blanken gezegend met een eigen plek en kon ik een eigen invulling aan mijn functie geven," aldus Christien Ferrari.
Met een feestelijke dienst wordt op 5 juli het jubileum gevierd en afscheid genomen. Op 30 augustus begint Christien Ferrari als predikant in Joure in een gemeente die twee keer zo groot is. "Als dominee is het goed om niet 30 jaar in dezelfde plaats te blijven, zowel voor mezelf als voor de mensen. Ik zie er best tegenop, het is een beslissing die je eerst met het verstand neemt, het hart komt later. Ik probeer alvast de Friese taal onder de knie te krijgen, want je moet de mensen wel kunnen verstaan. We houden erg van zeilen, dus dat komt wel mooi uit. De dienst heb ik zelf nog in de hand, de invulling van de rest van de dag moest ik uit handen geven. Dat is best lastig voor mij, want eigenlijk ben ik een control-freak, maar het wordt vast een bijzondere dag. Het is tevens mijn laatste dienst in Hengelo. Daarna vieren we vakantie en gaan we verhuizen naar Joure.

Ik vertrek met pijn in mijn hart, maar ben heel dankbaar dat ik dit werk in Hengelo heb mogen doen en zal de herinneringen koesteren."


Bedrijven beloond met keurmerk

Bronckhorst - De bedrijventerreinen Dambroek in Baak en Steenderen in Steenderen hebben het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen Continu Samenwerken behaald. Het Keurmerk is een waardering voor bedrijventerreinen waar wordt samengewerkt om de veiligheid te verbeteren.

Een belangrijke voorwaarde in het proces om een KVO-B-certificaat te behalen is dat ondernemers samen met gemeente, politie, brandweer en eventueel andere partijen afspraken maken om overlast, criminaliteit, onderhoud en beheer aan te pakken. Dit levert een veiliger omgeving op met als resultaat een groter gevoel van veiligheid en minder schade. Daar profiteert iedereen van. MKB-Nederland begeleidt dit proces.
Een onveilige omgeving zorgt voor veel schade en overlast en kan 'het ondernemen' behoorlijk in de weg zitten. Om een veilige bedrijfsomgeving te waarborgen, is MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie in 2005 gestart met een Keurmerk Veilig Ondernemen voor Bedrijventerreinen.
In het KVO-B maken ondernemers samen met de andere betrokken partijen afspraken: Het organiseren van bijeenkomsten voor en door ondernemers over 'schoon, heel en veilig', beter georganiseerd toezicht door politie en beveiliging, het beter verlichten van panden, het plaatsen van camera's en investeringen in de openbare ruimte, zoals groenvoorziening, straatverlichting, enzovoort.

De schade die het bedrijfsleven jaarlijks lijdt door criminaliteit en onveiligheid wordt door deze en andere maatregelen fors verminderd. Het KVO-B heeft direct effect op het veiligheidsgevoel van ondernemers, werknemers en burgers. Maar ook is er vaak een structurele verbetering van de samenwerking tussen ondernemers en andere partijen te zien.|
In heel Nederland worden momenteel veel bedrijventerreinen veiliger gemaakt met behulp van de KVO-B-methode. De ervaringen die inmiddels zijn opgedaan in verschillende gebieden bewijzen het succes van de werkwijze: met alle partijen aan tafel om een veilig bedrijventerrein te realiseren. De KVO-methode wordt gezien als een goede basis om in gezamenlijkheid te werken aan kwaliteit in veiligheidszorg. MKB-Nederland begeleidt de bedrijventerreinen en biedt kosteloos hulp aan door inzet van procesbegeleiders KVO-B.
Terreinen die alle stappen hebben doorlopen krijgen aan het eind als waardering het Keurmerk toegewezen. Na drie jaar volgt een evaluatie en hercertificering. Inmiddels hebben al meer dan 800 bedrijventerreinen in Nederland een Keurmerk behaald.