Trots lachend: Bennie Jolink en Willem Terhorst die het rotondebord mogen onthullen.
Trots lachend: Bennie Jolink en Willem Terhorst die het rotondebord mogen onthullen. Foto: Liesbeth Oukes

Regen geen spelbreker tijdens laatste concert Achterhoekse rockband

Na 39 jaar Høken in Toldiek: tranen bij afscheid Normaal

Toldijk – Nog één keer Oerend Hard Høken in Toldiek met Normaal op het grote podium bij J.J.C. Flophouse. Na 39 edities van dit evenement kwam er een einde aan een lange traditie. Maar in Toldiek kunnen ze een emotioneel afscheid verwerken in een uniek moment: de onthulling van een naambord voor de enige rotonde in het dorp: Normaalrotonde.

Voor dit allerlaatste Koffieconcert met Normaal waren alle kaarten verkocht. Bijna 3000 bezoekers zagen de Achterhoekse Rockband Normaal voor de laatste keer de bekende nummers brengen. Natuurlijk startte het programma al om 11.30 uur met koffie en thee. Toen al zaten de liefhebbers in grote getale in het zonnetje aan de lange tafels. Er was muziek van de Blaaskapel Stesti, The Pogues coverband 'The Bottles of Smoke' en Traveling Wilburys coverband 'Traveling Wilburys NL'.

Het hoogtepunt was het optreden van Normaal. Nog voordat de muzikanten het podium betraden begon het te regenen, maar niemand die zich er iets van aantrok. Een treurig gezicht, die natgeregende fans en verregende kindergezichten vol schmink. Dan kraait de haan. De gordijnen gingen op een kier, de band bleef achter de gordijnen. De Lendebos Jachthoornblazers kwamen voor het gordijn te staan. Een cadeautje van Bennie Jolink die zich bij deze blazers heeft aangesloten. Na weer de haan gingen wel de gordijnen open en genoten de høkers van een gevarieerd programma. Uit volle borst zongen ze mee met 'Vreemdgaan', 'Daldejen' en 'de Preus'. Rond kwart voor vier is het dan eindelijk droog en zong de band 'Lagere school van Hummelo', 'Alie' en de Louis prima medley met 'Oh Marie' en 'Buona Sera Signorina'. Als dan de zon weer lekker schijnt, komen de toegiften: 'Deurdonderen', ´Hiekikkowokan' en natuurlijk 'Oerend Hard'.

Voorzitter van Flophouse, Alien Maalderink kwam het podium op en heette de familieleden van de band hartelijk welkom. Ze bedankte ook de crew van Normaal voor 39 jaar Høken in Toldiek, in het bijzonder Pattu. "Dit is de held van de crew." Hij kreeg een bos zonnebloemen. Alien nodigde alle bandleden uit op het podium om achter de lange tafel plaats te nemen. "Dit is een cadeautje van Flophouse, dus ook van jullie," wees ze naar het publiek. "Jullie zijn net zo hard Flophouse en Toldiek. Het is gemaakt met een kettingzaag, 39 jaar Høken in Toldiek." Het zijn houten beelden, voor elke muzikant een eigen, met hun instrument.
Met applaus werd de mededeling dat Høken in Toldiek niet stopt ontvangen! "We blijven het laatste weekend van juni claimen en dan is er gewoon weer een feestje met of zonder deze topmuzikanten," vertelt Alien enthousiast. Ze lacht naar de bandleden. "We zullen het allemaal zien. Maar anders hebben we een superprogramma en als jullie je verveelt, zijn jullie altijd welkom."
Bennie Jolink en Willem Terhorst mochten naar voren komen. "Dit is iets heel speciaals. Dit is officieel mede mogelijk gemaakt door de gemeente Bronckhorst, want onze rotonde in Toldiek die krijgt een heel mooi bord en dat gaan jullie nu onthullen." Bennie en Willem haalden de doek van het bord af en dan is het zichtbaar: de Normaalrotonde. Emotie van het afscheid worden verwerkt in dit unieke moment: Met 'Wi-j blieft rondhøken! als onderschrift blijven Normaal en Høken in Toldiek voor altijd verbonden met elkaar.
"Vooral jullie heel erg bedankt voor al die jaren," zegt een geëmotioneerde Bennie Jolink. "We gaan nog een liedje doen. Nog een keer de 'Ballade van een muzikant'. Maar eerst eerde het publiek de band: "Bandje bedankt!"
De fans bleven nog lang op het terrein om het gevoel en de sfeer van dit laatste concert zo lang mogelijk vast te houden.


www.flophouse.nl

Een laatste keer Høken in Toldiek met Normaal.