Burgemeester Huijbregts in gesprek met mevrouw Groot Roessink.
Burgemeester Huijbregts in gesprek met mevrouw Groot Roessink. Foto: Liesbeth Oukes

Eerste Veteranendag Bronckhorst boven verwachting bezocht

Veteranen in gesprek met elkaar

Hengelo – Voor de allereerste Veteranendag in de gemeente Bronckhorst, donderdag 25 juni was veel belangstelling. Elkaar ontmoeten, met elkaar in gesprek gaan en naar elkaar luisteren. Een belangrijke dag. De aanwezige veteranen werden hartelijk welkom geheten door burgemeester Helmi Huijbregts-Schiedon.

Het is de eerste keer dat de gemeente Bronckhorst een dergelijke middag organiseert, de aanleiding is 70 jaar bevrijding. Alle veteranen uit Bronckhorst die staan ingeschreven bij het Veteraneninstituut in Doorn kregen hiervoor een uitnodiging. Zij delen allemaal een verleden, in oorlogs- of vredesmissie.

"Dat is wat u bindt en wat ons bindt aan u en waarvoor wij als gemeente Bronckhorst, maar ook de hele samenleving u dank verschuldigd zijn," aldus burgemeester Huijbregts. "U allen heeft herinneringen die u maar heel moeilijk of niet met uw naasten kunt delen. Die u voor altijd met u mee zult dragen. Dat is wat u bindt, jong en oud. Van Indonesië tot Afghanistan."

Kennis maken met elkaar en elkaars verhalen horen

De burgemeester wilde dat feit vieren, de veteranen in het zonnetje zetten en daarmee de dankbaarheid en erkentelijkheid voor hun inzet uitdrukken. Even stilstaat bij wat is geweest, bij de betekenis ervan. Het doel van deze middag was dan ook kennis maken met elkaar en elkaars verhalen horen.

Jean Kreunen van het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo vertelde met enthousiasme over zijn Veteranencafé Bronckhorst. Op initiatief van Indië veteraan Jan Groot Roessink heeft het Achterhoeks Museum 40-45 het museumcafé als ontmoetingsplek aangeboden voor veteranen uit Bronckhorst en de wijde omgeving. "Ze kunnen bij ons in het veteranencafé elke eerste dinsdag van de maand begrip vinden voor elkaar, kameraadschap voelen en vooral gezelligheid. Vriendschap is ontstaan met diverse veteranen. Het is een bijzonder ongedwongen sfeertje."

Veteranen worden uitgenodigd iedere eerste dinsdag van de maand tussen 14.00 tot 17.00 uur naar het Achterhoeks Museum 1940-1945 te komen aan de Marktstraat 6 in Hengelo.

Gerrit Mons, eveneens een initiatiefnemer, vertelde over het belang van het veteranencafé. Hij is Jean Kreunen dankbaar voor de gastvrijheid. "Als je niet komt, even goede vrienden, maar je mist veel, het met elkaar spreken en ervaringen delen."
Burgemeester Huijbregts neemt de microfoon ter hand en gaat met de aanwezige veteranen in gesprek. Het zijn verhalen over vroeger, over de tijd dat een brief van de (dienstplichtige) militair erover deed om thuis aan te komen. Over de huidige communicatiemiddelen die zoveel beter zijn, ondanks de omstandigheden.

Een aantal van de veteranen had zich voor de eerste keer gemeld voor een ontmoetingsdag, zeker omdat het nu in hun eigen buurt werd georganiseerd. Anderen hebben vanaf de eerste bijeenkomst deelgenomen aan de activiteiten en rijden mee in Wageningen en Den Haag. Toch was de verbondenheid met elkaar voelbaar.

Tijdens het informele deel van de middag, in de kantine van het gemeentehuis, werden onder het genot van een hapje en drankje nog vele gesprekken gevoerd en ervaringen gedeeld.