Toneelgroep Toneel uut Toldiek.
Toneelgroep Toneel uut Toldiek. Foto: Liesbeth Oukes

Opening tachtigste Toldieks Feest in Zaal Den Bremer

Huldigingen en Toneel uut Toldiek

Toldijk - Het waren weer volle zalen dinsdag 30 juni en donderdag 2 juli, de toneelavonden als start van een warm Toldieks Feest. Toneelgroep Toneel uut Toldiek (TuT) bracht de klucht 'Trammelant in de Sprokkelstraat', een vrolijke komedie in vier bedrijven. De toneelavonden startten wat later, omdat Ineke Klein Lenderink een Koninklijke onderscheiding en een bondsspeld mocht ontvangen.

Als altijd opende voorzitter van de Stichting Oranjefeesten Toldijk Stef Groot Nibbelink het feest met een warm welkom aan alle aanwezigen en de wethouder van de gemeente Bronckhorst Paul Seesing. "We hopen dat we er met z'n allen dit jaar, voor de tachtigste keer in elk geval, een heel gezellig feest maken, van, voor en door de Toldiek. Ik wil Paul het woord geven om officieel het tachtigste Oranjefeest te openen."

Opening Toldieks Feest met prachtig Toneel uut Toldiek

De wethouder bedankte de voorzitter. "Het is inderdaad echt hartstikke goed om te zien dat het zo druk is hier vanavond. Ik had gelezen dat de Toneel uut Toldiek vanavond de festiviteiten gaat openen. Ik wens jullie vanavond en de hele week heel veel plezier en ook bij het vogelschieten."

Het eerste couplet van het Wilhelmus werd gezongen. "Dankjewel allemaal, het is officieel begonnen," vervolgt Stef Groot Nibbelink. Hij verwelkomde het nieuwe bestuurslid Ep Hartman en nam afscheid van Ineke Klein Lenderink, die na 25 jaar het bestuur gaat verlaten. Zij en haar man Marinus, het schaduwbestuurslid, werden naar voren gevraagd.

"Het bestuur had er veel zorgen over, want je deed op de achtergrond altijd heel veel. Ik hoop dat ze een dik draaiboek gaat maken van alle dingetjes die we niet moeten vergeten." Het bestuur is haar erkentelijk voor 25 jaar inzet. Er komt hiermee een einde aan een traditie: 80 jaar een Klein Lenderink in het bestuur. "Geef daar een heel groot applaus voor."

Paul Seesing trad vervolgens nogmaals naar voren, nu als locoburgemeester. Er was nog een verrassing voor Ineke Klein Lenderink: zij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Donderdag 2 juli was bestuurslid van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen Ruud van der Linden aanwezig. Ook hij sprak mooie woorden voor de 25-jarig jubilaris en speldde haar een jubileumspeld op.

Na deze officiële openingen startte Toneelgroep Toneel uut Toldiek met hun blijspel 'Trammelant in de Sprokkelstraat'.

Het verhaal. Alles lijkt rustig en vredig te zijn in de Sprokkelstraat, een volksbuurt. Maar dan komt mevrouw Eutopia (Charlotte Loman) zich vestigen: een medium, een vrouw van lichte zeden? Of toch niet…. Tja, wat doet ze precies? Ook Henkie (Bernard Schieven) komt ineens opdagen, een aan lager wal geraakt figuur, die voor buurtwacht gaat spelen. Een vreemde snuiter. Bertus (Wim te Kamp) en Dora (Willie Ehringfeld), al jaren getrouwd, vertrouwen het niet helemaal. Bertus gaat zelf op 'onderzoek' uit, met bijna fatale gevolgen.

Dan zijn er nog Buurman Beentjes (Henk Huurnink), Geertruida (Jacqueline ten Harkel), Coba (Mies Offenberg) en Koko (Truus Buil).

Souffleur Ria Stapelbroek leidde het toneelstuk in met de korte inhoud van het verhaal en het voorstellen van de acteurs met als decor een compleet ingerichte huiskamer.
Toneelmeester was Gerrie Aalderink en Gerhard Hebben zorgde voor het geluid.

Dit jaar was regisseur Herman Haan gevraagd het toneelgezelschap te begeleiden. Dat bleef niet onopgemerkt en na twee succesvolle avonden kregen de spelers een staand applaus en een bloemetje. De toneelgroep nam gepast afscheid van Willie Ehringfeld.