Locoburgemeester Paul Seesing feliciteert Ineke Klein Lenderink.
Locoburgemeester Paul Seesing feliciteert Ineke Klein Lenderink. Foto: Liesbeth Oukes

Zij maakt en maakte zich op diverse manieren verdienstelijk voor de plaatselijke samenleving

Ineke Klein Lenderink-Wassink ontvangt Koninklijke Onderscheiding

Toldijk – Uit handen van locoburgemeester Paul Seesing ontving Ineke Klein Lenderink-Wassink uit Toldijk na de opening van het tachtigste Toldieks Feest in Zaal Den Bremer op 30 juni een Koninklijke onderscheiding. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Paul Seesing kwam nogmaals, als locoburgemeester naar voren. "Natuurlijk, de opening is heel mooi. Maar daar ben ik vanavond eigenlijk niet voor gekomen. De belangrijkste reden is dat de minister van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties me heeft gevraagd vandaag hier te zijn," richt Paul Seesing zich tot een zichtbaar emotionele Ineke. "U ontplooide veel vrijwilligerswerk. Ik heb een lijstje aangedragen gekregen en die wil ik even benoemen."

Onderscheiding een volkomen verrassing

Mevrouw G.B.H. Klein Lenderink-Wassink maakt en maakte zich op diverse manieren verdienstelijk voor de plaatselijke samenleving. Van 1978 tot 1994 was zij lid van de oudercommissie van kleuterschool Het Kwetternest van basisschool De Rank in Toldijk. "U organiseerde activiteiten en evenementen. Ook hielp u de kinderen bij het maken van werkstukken, was voorleesmoeder en medeorganisator van creatieve middagen. Bij het opknappen van het schoolgebouw was u ook actief."

Van 1986 tot heden was zij collectant van de nierstichting, van 1990 tot heden bestuurslid van de Stichting Oranjefeesten Toldijk, tot 1992 was dat de Oranjevereniging Toldijk. Zij zat in de organisatie van de midwinterwandeltocht, Toldieks Feest, excursies en fietstochten, beheert het archief en is actief in fondsenwerving.

Van 1992 tot 2002 was zij collectant van de Nederlandse Gehandicapten Organisatie, van 1998 tot heden bestuurslid en van 2006 tot 2010 voorzitter van de Christelijke Maatschappelijke Vrouwenbeweging Passage afdeling Toldijk/Steenderen, waarvoor zij activiteiten en uitstapjes regelde.

Van 1998 tot heden is zij penningmeester van de wagenbouwgroep en is zelf ook actief bij het bouwen van een praalwagen voor het Oranjefeest in Toldijk. Van 2005 tot heden is zij als vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Steenderen/Bronkhorst actief als diaken en sinds 2014 als voorzitter van de diaconie. "Daarnaast gaat u nog op huisbezoek." Van 2010 tot heden lid 4 mei heeft zij plaatsgenomen in het comité Steenderen/Toldijk.
"Het blijkt wel uit al deze activiteiten dat u enorm veel hebt gedaan voor de samenleving in Toldijk en omgeving. Dat is niet helemaal onopgemerkt gebleven. Mevrouw Ineke Klein Lenderink-Wassink wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd voor de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd. Gelet op de aard, duur, maatschappelijke betekenis en uitstraling van haar activiteiten heeft zijne majesteit de koning, grootmeester van de orde van Oranje Nassau, Ineke Klein Lenderink benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau. Mag ik u van harte feliciteren?"

Groot applaus volgde, terwijl locoburgemeester Seesing haar het bijbehorende kleinood opspelde en haar namens de gemeente een fraaie bos bloemen gaf.

"Dames en heren, het officiële gedeelte is dan voorbij. Ik wil jullie als Toldijk ook bedanken, zo'n samenleving is echt een voorbeeld voor de gehele gemeente Bronckhorst. Ik wens jullie heel veel plezier de komende dagen en ik wil de voorzitter graag het woord geven," sluit Paul Seesing af.

Marinus Klein Lenderink kreeg nog een grote bos bloemen van Stichting Oranjefeesten Toldijk. Hij heeft als echtgenoot van een bestuurslid ook zijn taken verricht. Een oranje drankje ging rond en een toost werd uitgebracht. "Bedankt voor al jouw inzet."

Na een 'Lang zal ze leven' kwamen alle aanwezigen bij haar langs om haar te feliciteren.