Winnaar van de optocht in Toldijk: Weth. Campermanstraat.
Winnaar van de optocht in Toldijk: Weth. Campermanstraat. Foto: Liesbeth Oukes

Kermisoptocht Toldijk gewonnen door de Weth. Campermanstraat

Openingstijden riool: na een flinke stortbui

Toldijk – Tijdens het Toldieks Feest wordt ook een kermisoptocht gehouden. Vrijdagavond 3 juli kwamen zeven grote wagens, acht kleine wagens, drie versierde fietsen en twee loopgroepen door de versierde straten. Medewerking werd verleend door de Muziekverenigingen Nieuw Leven uit Steenderen en Crescendo Hengelo Gld. met de Vendeliers van de Schutterij Loil-Vooruit uit Loil. De koningsparen van 2014 zaten in de open koets, het keizerspaar 2015 in een open auto daarachter.

Het zal het warme weer zijn geweest, dat er minder publiek langs de route stond te genieten van de kleurrijke optocht, waarbij veel Toldiekers op en rond de wagens mee gingen. Zij waren er weer in geslaagd hun onderwerpen in de actualiteit te zoeken, of gewoon een leuk idee uit te werken. De juryleden gingen in de Hoogstraat al bij de deelnemers langs om hun oordeel te noteren en stonden ook langs de weg om de deelnemers in actie te zien.

De wagen 'Openingstijden riool: na een flinke stortbui' van de Weth. Campermanstraat behaalde de eerste plaats. Zij beeldden uit wat te doen op de WC als je op de wc zit: krantje lezen, tablet mee of kijken op de kalender. Het resultaat van iedere WC-gang eindigt in het open riool. Kinderen spelen bij de sloot en tegelijk vieren de ratten feest. Dit alles werd met beeld, geluid en geuren verduidelijkt.

De tweede plek was dit jaar voor de Hoogstraat met de vraag 'Heb i-j misschien 'n Aliën gezien…?'. Het waren vreemde groene mannetjes die rondliepen, mysterieuze lichtbollen hingen boven het dorp. De NASA was ook aanwezig.
De Beekstraat scoorde voldoende punten voor de derde plek met hun wagen 'Er was eens…'. Bekende sprookjes op en rond de wagen: Rapunzel, Hans en Grietje, Sneeuwwitje of Doornroosje?

De Lamstraat eindigde met 'Wij zijn het zat!' op een vierde plek. De vrouwen van de Lamstraat lieten zien dat ze de mishandeling van de treinconducteurs zat zijn en besloten om de conducteurs te hulp te schieten. Deze wagen zamelde geld in voor de wagenbouwers als een tegemoetkoming in de kosten.
De vijfde plaats was voor Muizegatweg e.o. met 'Appen doe je op een P'. Roekeloos rijdende automobilisten denken op dat rustige landweggetje te kunnen appen, twitteren of facebook checken achter het stuur, maar dat zorgde voor de nodige opstoppingen.
Zesde werden De Loldiekers met een voorproefje van de tiende 'Toldiek Tempel Jubileumparty'. Augustus 2015 maken ze er een knallend tiende feestje van. 'De Smurfen' van groep Velswijkse keet reden mee, maar kregen geen jurering.

Acht kleine versierde wagens reden mee in de optocht. Prachtig om te zien hoeveel energie en tijd de jeugd daarin gestoken had. Het zijn de wagenbouwers van de toekomst. De drie groepen met de hoogste punten kregen een prijs.

De eerste prijs was voor Erben Rekswinkel voor zijn wagen 'De bOVENste beste pizzabakker'. Nienke Lam & Isle Heebink behaalden de tweede prijs met 'De opvolgers van Epke' en de derde prijs ging naar Thijmen van den Bos & Jurre Jansen met 'De Boerderij van Thijmen en Jurre'.

Van de drie versierde fietsen ging de eerste prijs naar Ton Heebink met 'Mega Ton', tweede werd Nienke Heebink met 'Hollands Bloemenmeisje' en Moira & Kevin Tijkken behaalden een derde plek met 'Turbo Tijkken'.

Er waren twee loopgroepen. Riebe & Axel Garritsen wonnen een eerste plaats met 'Zool Brothers'. Tweede werden 'Artsen zonder lenzen' Anton Groot Roessink & Wilco Garritsen.

Na de optocht werd aan rotondezijde van de Kruisbrinkseweg bij Den Bremer de aubade en vaandelhulde voor de koningsparen en het keizerspaar gehouden. Muziekverenigingen Nieuw Leven en Crescendo speelden samen, de vendeliers gaven een prachtige show.
Donderdag 9 juli vanaf 20.00 uur is de nabespreking van de wagens bij Restaurant Den Bremer. Dan worden de behaalde punten bekend gemaakt.

Winnaar van de optocht in Toldijk: Weth. Campermanstraat.
Riebe & Axel Garritsen wonnen een eerste plaats met 'Zool Brothers'.