Knuppelkoningin Stieni en haar koning Roel Hendriks en Schutterskoning Wim en zijn koningin Yvonne te Kamp.
Knuppelkoningin Stieni en haar koning Roel Hendriks en Schutterskoning Wim en zijn koningin Yvonne te Kamp. Foto: Liesbeth Oukes

Drie generaties Te Kamp kampten voor de eer

Schutterskoning Toldiek 2015: Wim te Kamp

Toldijk - Ondanks de hitte kwamen de Toldiekers in grote getale naar de vogelwei achter Zaal Den Bremer voor het vogelschieten en vogelknuppelen voor dames en heren, potjesschieten, kegelen, jeugdschieten en kinderspelen. Bij het 351ste schot viel de vogel en juichte Wim te Kamp om deze overwinning. Stieni Hendriks werd koningin vogelknuppelen en Roan Kuperij jeugdkoning.

Het bestuur van de Stichting Oranjefeesten Toldijk had beloofd voor verkoeling te zorgen en dat hadden ze prima voor elkaar. Met voldoende tenten, een groot zonnescherm, twee enorme ventilatoren en watersproeiers hielden de Toldiekers het prima vol die ochtend.
Rond de klok van 10.00 uur was het nog altijd rustig op de weide, al stonden de bestuursleden en een aantal popelende deelnemers klaar om van start te gaan. Het welkomstwoord kwam van voorzitter Stef Groot Nibbelink. Hij vroeg de jubilaris en gehuldigde Ineke Klein Lenderink om het eerste schot te lossen dit jaar. Dat deed zij graag, als was het voor haar wel de eerste keer dat zij meeschoot.

Na het Wilhelmus en het eerste schot van Ineke, ging het vogelschieten van start. Na de voorzitter Stef Groot Nibbelink en schutterskoning 2014 Tijn Spekkink schoten de ingeschreven schutters om beurten. Tot aan het einde van ronde één schreven nog nieuwe schutters in.
Het kegelen, potjesschieten, vogelknuppelen en jeugdkoningschieten vingen eveneens aan. De schoolkinderen mochten in badkleding over de opblaasstormbaan, die vanwege de hitte 'onder water' werd gehouden door sproeiers. De kermis ging los, het springkussen werd opgeblazen en de draaimolen draaide.

Uiteindelijk streden 158 schutters voor het koningschap en schoten op de vogel, gemaakt door Eef-Jan en Max Olthof. Deze was in rood-wit-blauw geschilderd, maar duidelijk gemaakt voor deze tachtigste editie van het Toldieks Feest.
Dit jaar riep Stef Groot Nibbelink de schutters naar voren en hield de regie in handen: eerst schieten op de kop, daarna de vleugels en staart. De romp kwam zo in de tweede ronde aan bod.

Onder de schutters bevonden zich drie generaties Te Kamp, nu de jongste ook mee mocht gaan schieten. Willem, zoon Wim en zijn zonen Rick, Bart, Geert en Dirk stonden genoteerd in het schrift na Yvonne, de vrouw van Wim, die ook altijd meekampt. Zo werd het in de derde ronde spannend als deze zeven mensen aan schot zijn. De vogel wiebelde toen al behoorlijk.
Bij het 351ste schot viel de vogel en juichte Wim te Kamp om deze overwinning. Wat zijn vader Willem, vrouw Yvonne en de zoons trots. Wat een feest! Na al die jaren was het Wim gelukt: schutterskoning worden.

Het jeugdkoningschieten was eveneens een succes. De jongeren schoten op een kleine vogel en het was tenslotte Roan Kuperij die de vogel liet vallen. Bij het vogelknuppelen bleef het tot de laatste gooi spannend. Het was Stieni Hendriks die haar droom om een keer in de koets te zitten, zag uitkomen.

In de tent werden die middag de koning en koningin gehuldigd. Daarna konden alle prijzen worden uitgedeeld van de ochtend, maar ook die van de optocht. Gerhard Hebben, die deze lange ochtend een gezellig muziekje draaide, werd afgelost door de band Hayloft.

DE UITSLAGEN.
Vogelschieten. Romp: Wim te Kamp, Schutterskoning 2015, kop: Marriët Nieuwenhuis, linkervleugel: Eric Jentink, rechtervleugel: Steven Kornegoor, staart: Jacqueline Dors.
Vogelknuppelen. Romp: Stieni Hendriks, Knuppelkoningin 2015, kop: Els Veraart, linkervleugel: Dianne van Nussel, rechtervleugel: Luke van Asselt, staart: Jacqueline Rekswinkel.
Jeugdvogelschieten. Jeugdkoning 2015: Roan Kuperij.

Potjesschieten. Eerste prijs Eric Jentink, tweede prijs Tijn Spekkink, derde prijs Harry Jansen.
Kegelen. Eerste prijs volwassenen: Joop Heebink. Eerste prijs kinderen: Roan Kuperij.

Drie generaties Te Kamp: Rick, Wim, Willem, Dirk, Bart en Geert.