Trachtenverrein Floninger is één van de gasten van het Dansfestival.
Trachtenverrein Floninger is één van de gasten van het Dansfestival.

Internationaal Folkloristisch Dansfestival Zelhem

Genieten van de mooie folklore

Zelhem – Het Internationaal Folkloristisch Dansfestival Zelhem op zaterdag 11 juli begint nu ook echt zichtbaar te worden in en om Zelhem. Overal zijn raamposters en bij de invalswegen zijn sandwichborden geplaatst. Verder staan er op verschillende plaatsen mooie lichtbakken.

Het centrale thema is 'genieten van de mooie folklore'. Hiervoor zijn maar liefst negen folkloristische dansgroepen uit binnen- en buitenland uitgenodigd. De organiserende folkloristische dansgroep, Wi'j eren 't Olde uit Velswijk, die dit jaar ook haar 60-jarig bestaan viert, zal natuurlijk ook zelf optreden. Het wordt dus genieten van een zeer gevarieerd programma. De buitenlandse groepen worden begeleid door tolken en logeren bij gastgezinnen in de regio. Hieruit ontstaan vaak langdurige vriendschapsbanden en soms zelfs een huwelijk.
Zaterdag 11 juli is 'de dag van het festival', begint om 11.00 uur met een optocht van de deelnemende groepen door Zelhem. Van 12.00 tot 20.00 uur een gevarieerd programma op de Markt met optredens van alle groepen. Te zien is dat de folklore uit de Achterhoek, uit andere delen van Nederland en uit andere landen hand in hand samengaat. Op de festivalwebsite staat onder andere informatie over de deelnemende dansgroepen.

Bij dit artikel een foto van de 'Trachtenverein Floninger' uit Kapfenberg in Oostenrijk. Ze zijn een belangrijke ambassadeur van de Steirische volkskultuur en zijn erg trots op de titel van de beste Steirische dansgroep, die ze in onlangs hebben behaald.
Enkele van de folkloristische dansgroepen, die tijdens het festival optreden, zijn op zondagmiddag 12 juli opnieuw te zien. Dan op de prachtige locatie van Herberg, Museum en Brouwerij Erve Kots, Eimersweg 4, 7137 HG, Lievelde.

Vanaf 12.45 uur wordt een gevarieerd dansprogramma gepresenteerd met optredens van The Mendip Morrismen uit Engeland, Trachtenverein Floninger uit Oostenrijk en natuurlijk de folkloristische dansgroep Wi'j eren 't Olde uit Velswijk. Voor beide dagen is de toegang gratis.
Voor nadere informatie zie de festivalwebsite.


www.ifdzelhem.nl