Gidsen: (v.l.n.r.) Jan Murray, Joke te Velthuis, Gerda Ellenkamp, Henk Wullink en Gerrit Vlogman. Jan Rigterink staat niet op de foto.
Gidsen: (v.l.n.r.) Jan Murray, Joke te Velthuis, Gerda Ellenkamp, Henk Wullink en Gerrit Vlogman. Jan Rigterink staat niet op de foto.

Ook deze zomer op zaterdagen met een VVV-gids

Unieke fietsroute: 'De Achtkasteelentocht'

Bronckhorst - "Wist u dat …..de Achtkasteelentocht een unieke fietsroute is door het coulisselandschap van de Achterhoek, waarbij fietsers langs elf statige kastelen komen en dat deze route in 2013 maar liefst 100 jaar bestond…..? Dat is het opmerkelijke begin van de folder van de VVV Bronckhorst over de beroemde fietstocht.

De oorspronkelijke route van Vorden langs acht kastelen kan worden uitgebreid tot een route langs elf kastelen. Kijk, dat is nu een mooi voorbeeld van Achterhoekse ruimhartigheid en gastvrijheid: "Je denkt dat je acht kastelen te zien krijgt, maar mogelijk heb je er aan het einde van de tocht meer gezien. Ja, dat wist u misschien niet, maar er is meer ….!

Met ingang van het zomerseizoen 2015 kun je niet alleen op woensdagen de tocht met een gids maken, maar ook op zaterdagen. Natuurlijk kun je met het routekaartje zelfstandig de route rijden; vele toeristen, maar ook inwoners van Vorden en omgeving doen dat. Toch geeft het fietsen met een gids een extra dimensie aan de tocht. Zij kunnen het uitgebreider vertellen: met meer details bij het kasteel, met aandacht voor bezienswaardigheden onderweg, smeuïger en vaak doorspekt met Achterhoekse humor."

Uit heel Nederland en daarbuiten komen mensen naar Vorden om 'De Achtkasteelenroute' te gaan rijden. Het overgrote deel van de mensen die de VVV winkel in Vorden binnenlopen, informeren naar de fietstocht. Het is daarom een goed idee van de VVV Bronckhorst om het ook op zaterdagen mogelijk te maken om met een gids te fietsen.
Het zestal gidsen was meteen enthousiast over het plan. Geen wonder, want iedere keer als ze met een vrolijke groep mensen op pad gaan, genieten zij zelf evenveel van de tocht langs Hackfort, 't Suideras, Den Bramel, Het Enzerinck, De Wildenborch, De Wierse, 't Medler, Het Onstein, 't Zelle, De Kieftskamp en Kasteel Vorden.

Interessante informatie over onder andere de vroegere en de huidige eigenaren en bewoners, architectonische kenmerken en de tuinaanleg worden door de gids verteld. Geen spook ontgaat hen en uit de geschiedenis van het kasteel diept men de anekdotes op. Dat is de extra dimensie die de deelnemers aan de fietstocht deze zomer kunnen beleven.
Heerlijk om niet op een routebeschrijving te hoeven kijken of richtingbordjes te volgen, maar je 's zomers op woensdagen en op zaterdagen te laten leiden door een gids over een prachtige route van ongeveer 34 kilometer langs prachtige kastelen, maar zeker ook door prachtig bos, over heide en langs akkers.

Een betere invulling van een mooie zomerse dag rond Vorden dan de Achtkasteelentocht is nauwelijks denkbaar.
Vraag het maar eens aan de deelnemers die aan het einde van de tocht vol indrukken op een terrasje in Vorden zijn neergestreken. En nu weet u het……., dat kan nu ook op zaterdagen.


www.vvvbronckhorst.nl