Een van de weinige regionale deelnemende brullende tractoren was de Red Devil van Wim Hendriksen uit Ruurlo.
Een van de weinige regionale deelnemende brullende tractoren was de Red Devil van Wim Hendriksen uit Ruurlo. Foto:

"Prachtig mooi om te mogen doen voor al die duizenden toeschouwers"

Barchem - Zo diep mogelijk priemt een jongetje van een jaar of tien getooid in een Ajax -voetbalshirt zijn beide wijsvingers in zijn oren. En dat is geen overbodige luxe. De meer ervaren bezoekers dragen oordopjes en gehoorbeschermers. Al van ver zijn de 'monsters' te horen. De Massey Ferguson Arena aan de Brinkerinkweg aan de doorgaande weg tussen Barchem en Lochem was zaterdag 1 augustus weer het domein voor de jaarlijkse Tractor Pulling Lochem. Een festijn die absoluut niet te vergelijken is met de traditionele 'boeren trekkertrek wedstrijden' die bijvoorbeeld in Toldijk, Zelhem en Ruurlo worden georganiseerd.

In 1982 werd voor het eerst in Lochem een NTTO (Nederlandse Trekker Trek Organisatie) 'trekkertrek' wedstrijd verreden. Het was een bloedhete dag en bij de zwembaden in de regio werden alle bezoekersaantallen records met glans verbroken. Al deze mensen kwamen niet naar het evenement dus werd er heel diep nagedacht of dit wel een vervolg zou gaan krijgen. Dit was ook één van de redenen dat er in 1983 geen wedstrijd werd georganiseerd. In 1984 werd de draad weer opgepakt. Barchemer Jan Klein Geltink (57) kan het zich nog als de dag van gisteren herinneren. Klein Geltink maakte destijds namelijk deel uit van de organisatie en het Hurricane team. Een tractorteam die hij samen met zijn plaatsgenoot Gerrit Esselink vormde. "Gerrit Esselink was in 1983 een half jaar aan het reizen door Amerika en zag daar 'avondwedstrijden'. Hij zag wel mogelijkheden om dit in Nederland te introduceren en zo is het gegaan. Lochem was de eerste organisatie met een avondwedstrijd in ons land. En 32 jaar nog steeds een succesformule." Klein Geltink nam eind jaren tachtig afscheid van het Hurricane team maar is nog steeds als vrijwilliger betrokken bij het festijn. "Ik verwelkom alle deelnemende rijders met hun teams bij de ingang naar het 'rennerskwartier'."

Red Devil
Tot een van de weinige regionale deelnemende brullende tractoren behoorde zaterdag de Red Devil van Wim Hendriksen uit Ruurlo. Wim Hendriksen loopt inmiddels al een aantal jaren mee in het professionele tractorpullingwereldje. Een wereldje waar de financiële middelen bepalend zijn voor het succes. Het team van Red Devil moet het, ten opzichte van andere krachtpatsers op (inter)nationaal niveau, met een aanzienlijk geringer financieel budget doen dan menig andere collega in de Super Sport 4500 ton klasse. Het is dan ook des te knapper dat Red Devil zaterdagavond een zevende plaats behaalde. Hendriksen kwam met zijn Massey Ferguson tot een afstand van 103.68 meter. "Normaliter goed voor een full-pull. Maar bij deze wedstrijden wordt 110 meter als een full-pull gehanteerd", zo verklaart pr- man Robert Hendriksen van het Red Devil team. In aanloop naar de wedstrijd experimenteerde het team met de brandstofpompafstelling. "En dat experiment viel niet slecht uit. Nadeel van deze sport is dat je alleen tijdens de wedstrijden kunt experimenteren", zo verklaarde Hendriksen. Red Devil had zijn sponsors en supporters allemaal uitgenodigd om naar de Tractor Pulling Lochem te komen. Robert Hendriksen: "We houden hier onze sponsorbijeenkomst met onder meer een barbecue net als talloze andere teams. En dat wordt zeer op prijs gesteld." Het team had door de organisatie een prominente plek gekregen in het rennerskwartier in de directe omgeving van de hoofdtribune. De Hurricane kwam op het wedstrijdterrein voor het ouderlijk huis van Gerrit Esselink zaterdag in de 'Bouwmeester Precisie Graafwerk Superstock klasse' in actie. Speciaal voor deze wedstrijd mocht zoon Tom de tractor berijden.

Europees kampioen
Tot de ruim achtduizend bezoekers behoorde ook Tonny Venneker (51) uit Halle die speciale aandacht voor de minipull tractoren had. De oud Ruurloër was in 1988 Europees kampioen met zijn mini-puller Rabbit Injection. "Destijds had mijn tractor een vermogen van 700 pk. Tegenwoordig hebben diezelfde soort machines een vermogen die drie tot vier keer zo hoog ligt. Ook het budget is niet meer te vergelijken met elkaar. In 1988 had ik samen met mijn zwager Theo Bleumink uit Beltrum de beschikking over een budget van 10.000 gulden. Daar doe je anno 2015 niets meer mee in deze sport." Intussen last Nick Leppink (24) uit Barchem even een korte pauze in. Hij doet zich te goed aan een broodje hamburger. Leppink heeft de eer om op deze dag de deelnemende tractoren met zijn imposante MF-tractor van Loonbedrijf Hoftijzer aan- en af te mogen slepen. "Prachtig mooi om te mogen doen voor al die duizenden toeschouwers."

Meer foto's op Achterhoekfoto.nl


Bronckhorster touwtrektoernooi

Bekveld - Ook dit jaar wordt er uiteraard weer een touwtrektoernooi voor jong en oud georganiseerd door TTV Bekveld en wel op zondag 13 september. Voor deze middag is iedereen uitgenodigd die graag een keer wil kijken of natuurlijk zelf mee wil doen.

Na de wedstrijden zal er een leuke band komen optreden. Onder het genot van een drankje kan er dan volop gefeest worden. Om het hongerige gevoel te bestrijden zal er ook voor culinaire hoogstandjes gezorgd worden. Aarzel niet en sprokkel snel een team bij elkaar van ongeveer zes mensen en geef deze dan op bij een van de leden of via ttvbekveld@hotmail.com. Deze sportieve middag zal beginnen op 13:30 aan de Wichmondseweg 41 in Hengelo. De teams worden echter om 12.30 uur verwacht om zich mentaal goed voor te kunnen bereiden. Voor meer informatie zie de facebookpagina van TTV Bekveld.

Afbeelding