Voorzitter Hans Rewinkel huldigt schutterskoningin Yvonne Jansen en haar koning Roland.
Voorzitter Hans Rewinkel huldigt schutterskoningin Yvonne Jansen en haar koning Roland. Foto: Liesbeth Oukes

Vrijwel ongehavende romp

Schutterskoningin: Yvonne Jansen

Olburgen - Op de nieuwe vogelwei van Olburgen gingen schutters uit Olburgen en Rha zaterdag 8 augustus de sportieve strijd aan om het koningschap. De zon scheen op het ruime terrein, de vogel zonder naam hing in de bak. Met het 190ste schot van Yvonne Jansen viel de romp met pin en al naar beneden en zij werd gehuldigd tot schutterskoningin.

Later dan gepland kon voorzitter Hans Rewinkel zijn welkomstwoordje doen. Doordat de nieuwe vogelwei 'verder ' was dan het terrein achter Kraantje Lek, namen de deelnemers deze ochtend het veer om niet te hoeven lopen. Voorzitter van de Oranjestichting Olburgen-Rha opende de ochtend met een welkom en een excuus voor het wat later starten. "Het bleek dat iedereen toch met het bootje hier naar toe wou."

Locoburgemeester Antoon Peppelman opende het vogelschieten. Hij concludeerde dat er met de leefbaarheid in Olburgen niks mis was en complimenteerde de vrijwilligers en sponsoren. Hij gaf aan de nieuwe locatie mooi ruim te vinden en het alternatieve vervoer te waarderen. "Ik ben ook in de boot genomen. Een ludieke manier om het nieuwe terrein in gebruik te nemen. Maak er met elkaar een geweldig feest van." Hij mocht het eerste schot lossen. Daarna Schutterskoningin 2014 Thea Lebbink en vervolgens de ingeschreven schutters, bepaald door loting.
De vogel was dit jaar voor de 42ste keer gemaakt door bouwer Rob Gosselink, die aangaf dat hij dat tot zijn dood zou blijven doen. Zelf had hij op zijn achttiende verjaardag de taak van zijn vader Ab gekregen. Over opvolging had hij nog niet nagedacht eigenlijk, maar hij meende dat zijn oudste dochter dat wel zou willen doen. "Ik kan het haar wel even vragen, ogenblikje," lacht hij. Emmeke zei: "Dat lijkt me best leuk, maar dan moet er nog wel wat overgedragen worden." Lachend werden afspraken gemaakt.

De verschillende onderdelen van de vogel kwamen beurtelings naar beneden, al bleef de staart ongemoeid en zou daarom verloot worden. In de tweede ronde werd alleen op de romp geschoten.

Was het vorig jaar Thea Lebbink die de vogel schoot met het 246ste schot, dit keer begon de vogel al eerder te wiebelen. Er was rijkelijk op de kop geschoten, die viel bij het 80ste schot. Als Yvonne Jansen gericht op de kopkant van de romp schiet, komt een vrijwel ongehavende romp naar beneden. Dit 190ste schot gaat daarom de boeken in als uniek. Yvonne raakte de pin en daardoor schoof de romp naar beneden. Vele discussies over de bouw van deze vogel volgden, maar omdat het in Olburgen vrij is om in de eerste ronde op onderdelen te schieten, kon geen verwijt worden gemaakt aan de vogelbouwer, al vond ook hij dat 190 schoten wel erg snel was. Tijd om er lang bij stil te staan was er niet.
De koningin 2014 Thea Lebbink kreeg als herinnering een gegraveerd bord en bloemen als dank dat zij een jaar koningin was geweest. De prijswinnaars kregen hun enveloppe met hun prijs en de staart werd verloot aan nummer twaalf, een getal dat mocht worden ingefluisterd door Jaël Pasman. Tot slot kregen koningin Yvonne Jansen en haar koning Roland hun Koninklijke versierselen en de bloemen, enveloppe en natuurlijk haar trofee: de romp.

Die middag gingen de kinderen van Olburgen en Rha een sportieve strijd aan met elkaar met de spellen, zoals de stormbaan, bierpulschuiven en de waterbak. Alle deelnemers waren winnaars.

UITSLAGEN
Kop: Wilbrand Huis in 't Veld. Linkervleugel: Theo Damen. Rechtervleugel: Roland Jansen. Staart na verloting: Chris Meeuwsen. Romp: Yvonne Jansen.


Unicum: zeskamp met zeventien teams

Olburgen – Zondagmiddag startte, na een stevige brunch in zeemansstijl, de zeskamp. Maar liefst zeventien teams hadden zich ingeschreven, dus moest de organisatie aan de slag om met meer spellen te starten.

Het was echt bijzonder dat deze zeskamp zo'n hoge opkomst had, met maar liefst zeventien teams. Het lukte de organisatie om acht spellen in te zetten om geen teams teleur te hoeven stellen. De teams moesten een bibberspel doen, de stormbaan over, over de waterbak slingeren als 'Tarzan en Jane', bokspringen, de bel luiden bij de ladderrace, sponzen werpen over een parcours, basketballen en bierpullen schuiven.
De teams hadden leuke namen verzonnen, zoals Rhare Mix, Het Minder Gespierde Team, Suikerspin, de Vluchtelingen, Ohra et Ludera, Bruidsmeisjes van Ellen, Ronnie de Aal, YMCA, Thomas en de rest en twee teams Adelaars.

Voor elk spel was 3,5 minuut de tijd om zoveel mogelijk punten te behalen. De teamleden gingen niet alleen voor de eer, want zij probeerden toch het beste resultaat te boeken. Elk team had wel zijn specialiteit, waardoor voor het ene spel meer punten konden worden behaald dan een ander. Dat maakte het extra spannend. Het publiek stond langs de hekken en genoot volop van het spektakel.

UITSLAGEN:
1. groep Ronnie de Aal
2. groep Team Glenn Jansen
3. groep YMCA
Poedelprijs groep Ohra et Ludera

De waterbak is een vast onderdeel van de zeskamp.