Zonnebloem-gasten in de fluisterboot met schipper Willie Geurts.
Zonnebloem-gasten in de fluisterboot met schipper Willie Geurts.

De Zonnebloem, afdeling Steenderen

Voor deze keer: fluisteren in gezelschap

Steenderen/Zutphen – Da's niet zoals het hoort! Maar in dit geval wel: de 'Martinet' fluisterde over de Berkel en de Zutphense grachten, het gezelschap bestond uit zes Zonnebloem-gasten en twee vrijwilligers. En niet te vergeten: de fluisteraar oftewel de schipper, Willie Geurts uit Steenderen die zich voor deze 'Zonnebloem'-boot had laten inroosteren. Een onderonsje dus.

De drukke stad verlaten
Vorige week dinsdag stapte het selecte gezelschap onder een stralende zon in de boot. Zodra de Berkelpoort was gepasseerd, was de drukke stad ver op de achtergrond.

Tocht over het water met mooie vertellingen

Rijke Zutphense geschiedenis
Het werd niet alleen een tocht over het water; schipper Geurts nam zijn gasten ook mee op een reis door de rijke Zutphense geschiedenis.

Hij vertelde over de rol van de Berkelpoort als onderdeel van de stadsmuur. Over de historische hofjes, over de stadsmuzikant Tonis Droge Nap die de Saltpoort halverwege 1500 naar zichzelf vernoemde: de Drogenapstoren. Over de kettingboeken in de Librije in de Walburgiskerk en de sporen van de duivel die daar te zien zijn. Over de watertoren, ook een rijksmonument en nog steeds in gebruik met een reservoir met een inhoud van 600 m³. en over de rol die het gebouw in WO II speelde.

Fraaie natuur
Waterlelies en rietkragen, de oude statige huizen en stadsboerderijen daarachter, vormden het decor voor de verhalen. Futen, meerkoeten en waterhoentjes met opvallend veel jong grut zwommen er doorheen. Aangekomen op het gedeelte van de Berkel waar de oorspronkelijke meanderende loop van de rivier eind 2013 in ere is hersteld, kon men bijna niet anders dan stil zijn, hooguit fluisteren. Maar vooral genieten!

Napraten
Toe aan een aangekleed kopje koffie of thee, was een terras aan de IJssel een ideale plek om nog wat na te praten, waarbij de stemmen niet gedempt hoefden te worden.