Jongerenwerkgroep Roemenië met hun Roemeense gasten.
Jongerenwerkgroep Roemenië met hun Roemeense gasten.

Jongeren Werkgroep Roemenië (JWR) ontving Roemeense Jongeren

JWRweek met Roemeense jongeren succes

Hengelo - De JWRweek 2015 was een groot succes. In tegenstelling tot andere jaren zijn de jongeren uit Hengelo niet naar Roemenië geweest, maar hebben ze negen Roemeense jongeren met begeleiders uitgenodigd in Nederland. Zaterdag 8 augustus arriveerden deze na een vliegreis van twee uur vanuit Cluj in Dortmund. Met auto's zijn ze verder gereisd naar Hengelo en waren te gast bij gastgezinnen in Hengelo. Het werd de 'Holland Experience'. Het gezelschap kwam aan bij Kerkstraat 15, het Diaconale Centrum van de Hervormde kerk dat voor deze hele week als uitvalsbasis kon worden gebruikt.

Al zeven jaar op rij gingen Nederlandse jongeren uit Hengelo en omgeving naar Ocna Mures in Roemenië om daar vrijwilligerswerk te doen met een groep Roemeense jongeren ter plaatse. Er werden daar diverse projecten gedaan. Vooral het bouwen van speeltuinen, het opvrolijken van kinderafdelingen in het ziekenhuis alsook het opvrolijken van een afdeling voor bejaarden. Ook werd er dan een gezellige middag voor de ouderen daar georganiseerd.

Dit jaar nodigde de Jongeren Werkgroep Roemenië de groep Roemeense jongeren uit om naar Nederland te komen. Het werd de 'Holland Experience'. De reis stond in het teken van leren en ontmoeten. De zondag begon met een Kerkdienst met het thema Faith, Hope and Love, waarin de JWRBand speelde. Na de Kerkdienst was er een reünie met oud-Roemenië-gangers.
Maandag en dinsdag waren de stagedagen waarop de jongeren zo mogelijk in hun eigen interessesfeer of passend bij hun opleiding bij een bedrijf stage hebben gelopen. Dit was een fantastische ervaring voor hen en zij willen dan ook graag alle meewerkende stagebedrijven van harte bedanken. Dit waren uit Hengelo de firma Bosman Groenvoorziening, tandartsenpraktijk Donker-Borghouts, Wijnboerderij Elanova, Bouwkundig adviesbureau Raterink, Regio Bronckhorst Makelaardij (RBM) en kinderboerderij Feltsigt. Uit Zelhem de firma Polyketting en Zorghotel de Gouden Leeuw, waar de begeleiders ook nog werden verrast met een lunch. In Terborg was er een plek bij de firma Kaak, in Zutphen het Gelre Ziekenhuis en in `s-Heerenberg bij Agrio Uitgeverij. 's Avonds werd er gezamenlijk gegeten in Kerstraat 15. Een echte Hollandse pot, met aardappels geschild door de cliënten van Puur Natuur.

Een dagje Amsterdam mocht natuurlijk in deze week ook niet ontbreken en zo togen ze met zijn allen naar Amsterdam, waar een traditionele rondvaarttocht in de Amsterdamse grachten het hoogte punt vormde.
Donderdag was voor de meeste de meest emotionele dag. Er werd een bezoek gebracht aan de stichting Elver, bij de meeste mensen beter bekend onder Fatima. Hier maakten de meeste voor het eerst nader kennis met soms zwaar gehandicapte personen. Men keek de ogen uit hoe mooi het gebouw en de inrichting was en met hoeveel aandacht de mensen verzorgd werden. Wel vond men dat er in Nederland wel heel veel gehandicapten zijn. Het moest worden uitgelegd, dat dit komt door de veel betere gezondheidszorg hier.

Mevrouw Bartha, domineesvrouw en begeleidster van de groep vertelde dat er in de buurt van Ocna Mures één huis is voor gehandicapten van veertig personen, waar 24 uur per dag slechts één verzorgster aanwezig is. De opvang van mensen met een beperking in Nederland is een groot verschil met de opvang in Roemenië.
Tijdens JWR reizen hoorden zij dat een Roemeense moeder al erg blij was dat haar zoon twee keer per jaar bij de fysiotherapeut terecht kon. In Elver is de verzorging van zeer hoge kwaliteit en het respect dat men betoont aan de cliënten, was voor iedereen duidelijk waar te nemen. Na de uitstekende rondleiding werd hier ook de lunch voor de groep verzorgd. De JWR jongeren organiseren tijdens hun jaarlijkse week in Roemenië ook altijd activiteiten in het bejaardenhuis in Ocna Mures. Daarom was een activiteit met ouderen uit de Bleijke ook opgenomen in het programma. 's Middags werden er een aantal rolstoelcliënten opgehaald voor een kopje koffie of thee in Kerkstraat 15, daarna werd er nog een wandelingetje door Hengelo gemaakt. Ook dat was een bijzondere ervaring voor de Roemeense jongeren. In Roemenië zitten de bejaarden op de vierde verdieping van een oud ziekenhuis met een lift die het vaak niet doet. Eenmaal opgenomen, dan behoort een wandelingetje vaak niet meer tot de mogelijkheden.

Die avond waren de jongeren uitgenodigd om te komen eten bij de Egelantier. Twee JWR-leden werken daar. Samen met twee Roemeense jongeren hebben zij de groep bediend, wat ze met verve deden. Het was werkelijk grandioos geregeld en een hele ervaring ook voor de Roemeense jongeren die zeker niet vaak bij een restaurant eten. Er werd genoten van een buffet dat iedereen zich goed liet smaken.
De laatste dag hebben de jongeren het Hengelose zwembad bezocht. Dit om energie op te doen voor de gezamenlijke autowasactie, die in de namiddag gepland stond, wederom bij Garage Wassink. Zij staan ook iedere keer voor de jongeren klaar om hen hiervoor de ruimte ter beschikking te stellen. Er werd hard gepoetst, gewassen en gezogen en veertig auto`s konden hun weg weer schoner vervolgen. De avond werd afgesloten met een Hollandse barbecue bij de firma Bosman.

Zaterdag rond 9.00 uur stond iedereen weer met de koffers bij Kerkstraat 15 voor de terugreis. Het afscheid viel dit jaar bijzonder zwaar, omdat dit de laatste Roemeniëreis was van deze groep jongeren. Waar men in voorgaande jaren nog met een gerust hart kon zeggen: "see you next year", was dit keer "hope to see you again, some day" een stuk gepaster. Na een groepsfoto en groepsknuffel vertrokken er vier auto's, volgeladen met Roemenen en bagage, richting Dortmund.

Al met al kijkt JWR terug op een super geslaagde week. Het was indrukwekkend en slopend, maar vooral ook superleuk. Iedereen zal enkele dagen nodig hebben om volledig bij te komen en alles op zich in te laten werken. Zij willen graag iedereen bedanken voor de steun, interesse en helpende handen in de afgelopen week en de tijd voorafgaande aan dit avontuur. Zonder support hadden ze deze onvergetelijke week niet kunnen organiseren.

De JWR zal zich samen met de Oost Europa Commissie van Hengelo beraden over de toekomst. Hulp blijft nodig, maar misschien in een andere vorm.

Autowasactie door JWR met de Roemeense jongeren.