Bennie Pape kijkt naar de restanten van de afgebrande schuur. Foto: Willy Hermans
Bennie Pape kijkt naar de restanten van de afgebrande schuur. Foto: Willy Hermans Foto: Willy Hermans

Bennie Pape niet in zak en as na brand: dankzij
Hengelose brandweer staat het huis er nog

Keijenborg - In de nacht van 3 op 4 september raakte Bennie Pape uit Keijenborg door een uitslaande brand binnen enkele uren bijna alles kwijt. Dankzij snel bluswerk van de Hengelose brandweer bleef de schade beperkt tot de schuren en kon het woonhuis gespaard blijven. Aan de Hengelosestraat achter de velden van Keijenburgse Boys slaapt Pape sindsdien in een caravan en behelpt zich met een noodaggregaat.

Pape realiseert zich dat hij geluk heeft gehad. "Toen ik de brand ontdekte had ik niet gedacht dat er nog wat overeind zou blijven. Ik zag rond half een door de keuken een rode gloed. De schuur stond al in lichterlaaie. Binnen zes minuten was de brandweer ter plaatse. Ze moesten het water honderden meters verderop halen, maar ze leverden fantastisch werk. Als je nu naar de puinhopen kijkt, zie je dat het maar weinig heeft gescheeld of het ouderlijk huis was er ook aan gegaan. Nu is alleen een deel van de attracties die ik verhuur verloren gegaan en is er alleen wat rookschade en stank in het huis."
Een geluk bij een ongeluk is dat hij door kan gaan met zijn zaak, Pape Attractieverhuur/De Marmel. Hij noemt zichzelf belevingsmakelaar en verhuurt spullen voor buurtfeesten, braderieën, markten en privé-feesten. Verloren gingen een zwembad, een draaimolen, skelters, zeskamponderdelen, bierbanken, spelletjes en veel decoratiemateriaal. September is juist een van de drukste maanden, maar gelukkig kan het werk doorgaan.
"Collega's uit de omgeving helpen daarbij, zij beseffen dat het belangrijk is de markt te behouden en elkaar te helpen. Hoe groot de schade is, is nog niet bekend en dat zal ook nog wel even duren, maar je wordt er nooit beter van. Het is moeilijk de waarde te schatten van bijzondere attracties, die zijn niet zomaar te koop. Het belangrijkste is dat ik het heb overleefd. Als ik in bed had gelegen, was ik er niet meer geweest. Maar behalve de schade is de emotionele impact enorm, ook voor mijn broers en zus. Het is toch het ouderlijk huis, waarin tot twee jaar geleden ook mijn moeder woonde. Nadat zij overleed, heb ik me volledig op mijn werk gestort en dat ging juist weer de goede kant op," aldus de 56-jarige Pape, die alleen in het huis woont.
Zijn vader was veehandelaar en de schuur was dan ook tot 1980 een stal. Sindsdien is het opslag voor de attracties, waarvan het grootste deel op deel, onder de loods en in andere schuren opgeslagen lag of net was verhuurd. Daardoor ging slechts tien procent van zijn bedrijfsinventaris verloren en kan het werk met wat improvisatie gewoon doorgaan.
Het kost Pape moeite naar de resten van de schuren te kijken. Hij is zichtbaar aangedaan na de ellende van de afgelopen weken, maar krabbelt weer op. Voor alles herbouwd is, zal wel even duren. Naar de oorzaak is een onderzoek ingesteld door de politie, die brandstichting uitsluit.