Uitleg tekening 1: huidige plan. Midden weergegeven het geplande vrieshuis van 0,8 HA grondoppervlak en 35m hoogte. Hieronder de ontsluitingsweg van Steenderen naar Baak met een rotonde aangesloten op de Dolfingweg.
Uitleg tekening 1: huidige plan. Midden weergegeven het geplande vrieshuis van 0,8 HA grondoppervlak en 35m hoogte. Hieronder de ontsluitingsweg van Steenderen naar Baak met een rotonde aangesloten op de Dolfingweg.

Uitleg tekening 2: Herziene plan

Het noord-zuid gedeelte van de ontsluitingsweg ongeveer 90m oostelijk verplaatst na aankoop van een perceel gelegen aan de Dolfingweg. Er komen op deze wijze enkele Hectaren extra beschikbaar.

De geplande positie voor het vrieshuis (rood) annuleren en drie geschakelde gecompartimenteerde vrieshuizen (groen) meer naar de Dolfingweg parallel aan de ontsluitingsweg projecteren. De aan- en afvoer aan de westzijde, gekoppeld aan het parkeeremplacement. Noordelijk compartiment 50x50m tot 60x60m vloeroppervlak l0m hoogte *) Midden compartiment 50x50m tot 60x60m vloeroppervlak l2,5m hoogte *) Zuidelijk compartiment 50x50m tot 60x60m vloeroppervlak l5m hoogte *)

*) het is de Aviko vrij ondergronds kubieke meters toe te voegen en architecturaal is het een uitdaging, zo ook intern logistiek (magazijnrobots). Afhankelijk van behoefte kubieke meters vriesruimte -en onderhoud- is één eenheid uit te schakelen, zgn. cascadesysteem.

NB: bekijk de tekeningen doorzichtelijk op een raam en u ziet de oostelijk verlegde ontsluitingsweg. Op deze wijze snijdt het mes aan twee kanten: Deze planherziening is acceptabel voor meer dan 90% van de burgerij. De Aviko krijgt enige hectaren meer bedrijfsterrein.

Het plan blijft binnen de contouren van het bestaande bestemmingsplan. Geen 'luchtbruggen' in de toekomst (evt. ontsluitingsweg oostelijk 'opschuiven').


In de Noord Hollandse Beemster speelde een vergelijkend voorval. De CONO kaasfabriek wilde nieuwbouw voor haar Beemster- en Stompetoren kaasfabriek. De burgerij begon te morren en alle partijen kwamen rond de tafel tot een akkoord. Vergeet niet dat de kaasfabriek staat in de 400 jaar oude Droogmakerij 'De Beemster' en men eiste een harmonieus ontwerp.

Uiteindelijk ontwierp architect Ir. Bastiaan Jongerius een prachtige fabriek geheel in harmonie met de verkaveling van dit Werelderfgoed, 250m lang 50m breed en 7.5m hoog. Een pekelkelder ondergronds verdiept en vergelijkbaar voor Aviko ... een piece of cake en in Steenderen nog eenvoudiger te realiseren!

Dan is er nog te denken aan het gebruik van natuurlijke decoratieve materialen. Kijk eens op de site van WaterCampus te Leeuwarden. Aviko ... er is niets mis met Beton, Glas en Western Red Cederhout. Het is een uitdaging om er samen wat van te maken en wel tot een resultaat te komen dat brede draagkracht onder de gemeenschap heeft. Tot iets letterlijk 'cools' te komen waar we samen trots op kunnen zijn.

Raad van Bestuur van de Koninklijke Cosun ...
U bent welkom op onze historische hoeve in Bronkhorst. Enige creatieve en maatschappelijk betrokkenen willen graag met u rond de tafel zitten om te komen tot een breed gedragen ontwerp van uw vrieshuis binnen de hoogtelimiet van 15m!

Het is mogelijk en wel mét nog extra mogelijkheden voor uw onderneming. Graag bewandelen wij de Koninklijke weg en zien u liefst niet over vier jaar bij de Raad van State. Gaat u gerust volgend jaar bouwen, maar dan wel een ontwerp dat wij allen kunnen omarmen! Royal Cosun, burgerij van Steenderen en omgeving, gemeente Bronckhorst en de Provincie Gelderland. Gaan we er samen voor?

Paul Kok te Bronkhorst