RTL Experience maakt een documentaire over Thinking for Learning. Foto: Liesbeth Spaansen
RTL Experience maakt een documentaire over Thinking for Learning. Foto: Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Basisschool De Rank op televisie met hun
onderwijsconcept

TOLDIJK - Op 8 oktober waren cameramensen van RTL-televisie de hele ochtend te gast in Basisschool De Rank. Daar werden opnames gemaakt ten behoeve van een aflevering van RTL Experience. Het nieuwe onderwijsconcept 'Thinking for Learning' stond in de belangstelling. In alle groepen lieten de kinderen zien hoe zijn met een 'tool' werken.

In de klassen wordt gewerkt binnen het IPC project, het International Primary Curriculum. In een van de groepen proeven zij thee.

"IPC is zaakvakonderwijs, geïntegreerd in thema's," legt directeur Jan Burgers uit. "Het thema van deze keer is machines en uitvindingen. Het theezakje is een uitvinding, die ze onderzoeken. Een onderzoekende houding past ook bij Thinking for Learning. Hoe is het proces verlopen, hoe hebben jullie het aangepakt, wat ging goed, wat minder goed en of ze het een volgende keer nog zo zouden doen, of anders. Een soort evaluatie, waarbij ze leren nadenken over het onderzoek."
Voor RTL Experience wordt gefilmd hoe de kinderen kennis vergaren, het gaat erom dat zij vaardigheden ontwikkelen. "Dat doen we door middel van het Price principe. Onderzoek is ook zo'n vaardigheid." Gewerkt wordt met zeven krachten, die allemaal goed ontwikkeld moeten worden bij de kinderen: vragen stellen, bouwen, doorzetten, samenwerken, ontwerpen, verbinden en reflecteren. Elke kracht heeft een dier als symbool. "Straks moeten zij zelf reflecteren. Kleinere kinderen hebben iets meer met dieren dan de omschrijvingen, zeg maar. Daar gaan we de komende twee jaren aan werken om dat bij de kinderen te ontwikkelen. Dat is iets wat ook de overheid steeds meer vraagt. Dat je niet alleen aan kennis werkt, maar dat je kinderen ook laat nadenken over het leren. Hoe kom je tot leren, wat zijn de goede manieren om te leren en waar voel je je goed bij." De groepen hebben niet meer een apart programma. "Groep 5/6 is samen, er is geen scheiding meer. Ze zijn allemaal met het onderzoek bezig en leren van elkaar."

De kinderen zijn aan het eind van groep 8 toch klaar voor het voortgezet onderwijs. "Daar hebben we doelen voor, die hebben we heel duidelijk omschreven. Die corresponderen met de kerndoelen. Als alle kinderen de trajecten doorlopen hebben, voldoen ze aan de kerndoelen: rekenen, taal, lezen en schrijven. We laten dus los om apart aardrijkskunde, geschiedenis en biologie te doen, je bent bijvoorbeeld met chocola bezig. De kinderen hebben vaardigheden nodig. Daar zijn we op kleine schaal mee bezig." Het nieuwe leerplein, waar kinderen van verschillende groepen samenwerken is daar onderdeel van.

De aflevering wordt uitgezonden is zondag 1 november 2015, om 14.20 uur bij RTL4.