De heer Willemen geniet van De Nachtwacht. Foto: PR
De heer Willemen geniet van De Nachtwacht. Foto: PR

(Zonne)wens van de heer Willemen uit Olburgen

STEENDEREN/AMSTERDAM – De (Zonne)wens van de heer Willemen uit Olburgen is woensdag, 7 oktober uitgekomen: hij wilde dolgraag een keer naar het Rijksmuseum in Amsterdam.

De heer Willemen is 83 en gepensioneerd leraar Tekenen op de LTS. Hij is sinds 2007 weduwnaar en werd in 2012 getroffen door een herseninfarct. Gevolgen: een halfzijdige verlamming, afasie en een sterk verzwakte stem. Dat betekent dat hij rolstoelgebonden is en vaak de juiste woorden niet kan vinden.

"Het is net een draadje dat ik niet kan pakken," legt hij later uit aan Zonnebloem-vrijwilliger Bertus Rietberg die hem naar het Rijksmuseum heeft begeleid.

De heer Willemen kende het museum wel van vóór de herindeling, maar het vernieuwde museum kende hij niet. Wetend dat je lang niet alles kunt bekijken in een halve dag werd besloten om te beginnen op de tweede verdieping, de verdieping met de schilderijen van Rembrandt en zijn tijdgenoten. Bij de topstukken: De Nachtwacht van Rembrandt en Het Melkmeisje van Johannes Vermeer was het vanzelfsprekend druk, maar de werken waren, ook voor rolstoelers, goed te bekijken. Aan het einde van de middag werd de terugtocht naar de Achterhoek aanvaard.

Vervulde Zonnewensen zo gewaardeerd

"Ik vond het geweldig," fluisterde de heer Willemen moe maar voldaan bij het afscheid.

De Zonnebloem-afdeling Steenderen hoopt dat er nog veel Zonnewensen vervuld kunnen worden die net zo gewaardeerd zullen worden als deze.