Koning Thijs Groot Roessink wordt gefeliciteerd door de omroepers bij het vogelschieten. Foto: PR
Koning Thijs Groot Roessink wordt gefeliciteerd door de omroepers bij het vogelschieten. Foto: PR

Gezellig verloop van driedaags Varssels Feest

VARSSEL - In het 111e jaar van het Varssels Feest hebben weer vele bezoekers genoten van de gezellige en ongedwongen sfeer waarin de diverse festiviteiten en activiteiten hebben plaats gevonden. Gedurende drie dagen was er voor elke leeftijdscategorie van alles te doen en er was ook alle gelegenheid om bij te kletsen. Het vogelschieten had dit jaar een zeer spannend slot, want de houten vogel liet zich niet zo snel van zijn nest verjagen. Pas na 454 schoten lukte het Thijs Groot Roessink om de vogel neer te halen. Hij is nu een jaar lang Koning van Varssel.

Vrijdagmiddagborrel
Als opwarmer voor het feest was er een vrijdagmiddagborrel. Daarna stond de toneel- en dansavond op het programma. In zijn openingswoord dankte voorzitter Dennis Verkijk de vele vrijwilligers, donateurs en sponsoren die helpen om het feest mogelijk te maken. Ook gaf hij aan dat de toneelspelers van het Varssels Volkstoneel al in de zomerperiode, waarin iedereen het hoofd naar vakantie heeft staan, aan het oefenen zijn.

Toneeluitvoering
Deze eigen toneelgroep voerde dit jaar haar 24e uitvoering op. De klucht 'Je kunt er naor fluiten' zorgde voor veel geschater in de bomvolle feesttent. Eddie Wesselink vervulde de rol van Opa Mans op een voortreffelijke wijze. Ook Hanny Meulenbrugge als buurvrouw Roeffie, die bij mogelijke onraad op de fluit blies en bij Mans op de schoot sprong, had de lachers op haar hand. De andere bijzondere personages werden eveneens goed neergezet door de spelers: Anita Berendsen, Erwin Jochemsen, Sigrid Barink, Benno Rondeel, Marieke Timmerije en Werner Lijftogt.

Twee spelers ondergingen tijdens het toneelstuk een volledige gedaanteverwisseling, zodat grimeur Evelien Klein Wassink vol aan de bak moest. Henk Luesink en Gerrit Lenselink hebben hun functie als souffleur respectievelijk toneelmeester ook weer prima uitgevoerd. Na afsluiting van het toneel werd er tot in de late uurtjes gedanst op muziek van de feestband Anders is het niet.

Prijzen moesten groot, glimmend en goedkoop

Op zaterdagmiddag opende wethouder Antoon Peppelman van de gemeente Bronckhorst de volksspelen, waaronder het handboogschieten, doeltrappen, pijlenrad, bolero, kegelen en bierpulschuiven. Opvallend was dat het altijd favoriete bolerospel dit jaar qua deelname werd voorbij geschoten door het bierpulschuiven. Ook aan de bar werden vele biertjes getapt.

Het spektakespel bestond uit sumoworstelen. Talrijke fanatieke maar vooral hilarische gevechten vonden plaats tussen onder meer bestuursleden, vrienden, familieleden en 'buurman en buurman'. Bij de dames kwam Hanny Meulenbrugge als winnaar naar voren. Bij de heren ging Remco Lenselink met de eer strijken.

Vogelschieten
Van de 90 deelnemende schutters slaagde Thijs Groot Roessink er in om de romp van de vogel eraf te schieten. Hij werd als één van de eersten gefeliciteerd door zijn trotse vader Hans Groot Roessink, die tot zijn spijt (maar tot geluk van zijn vrouw Gretha) het nog niet eerder gelukt is om koning van Varssel te worden. Hans was in het verleden penningmeester van het Varssels Feest. Bij de vroegere penningmeesters was '3-G' al een begrip. Het ging toen niet om een mobiele internetverbinding, maar om de drie G's waarop bij de inkoop van prijzen moest worden gelet. De prijzen moesten groot, glimmend en goedkoop zijn.

Dan nu weer terug naar het vogelschieten. Henk Barink nam de kop voor zijn rekening. De vleugels waren voor Gerrit Lijftogt en Mariska Luesink. De staart kwam op naam van Patrick Roes.

Vogelgooien
Bij het vogelgooien voor dames ging de titel naar Ilona Ruiterkamp. Het jeugdvogelschieten werd gewonnen door Robin Heinemans.

In de tent kon men de waarde van de boodschappenmand raden. Roy Vels schatte het als beste in en won die mand met inhoud. De opbrengst van het raadspel is bestemd voor de jeugdclub Varssel.

Op zaterdagavond was er een knallende feestavond met muziek van de formatie PLEBZ, die werd afgewisseld door het akoestisch duo Patrick en Mark, bekend van de band Underkoffer.

Voorzitter Dennis Verkijk in gevecht met zoon Cas. Foto: PR