Hennie, Daniëlle en Suzanne ten Dam uit Halle trotseerden zondag de regen tijdens de Herfstkleurenwandeltocht. Foto: Jan Hendriksen.
Hennie, Daniëlle en Suzanne ten Dam uit Halle trotseerden zondag de regen tijdens de Herfstkleurenwandeltocht. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Herfstkleurenwandeltocht De Ploeg

VELDHOEK - Het vormt al vele jaren het hoogtepunt uit het verenigingsjaar. De Herfstkleurenwandeltocht van Wandelsportvereniging De Ploeg uit Zelhem vanaf Café Eetcafé Feestzaal De Veldhoek in de buurtschap Veldhoek tussen Ruurlo en Zelhem. Afgelopen zaterdag en zondag organiseerde WSV De Ploeg de tocht voor het 55ste keer. In totaal namen ondanks de miezerige weeromstandigheden toch nog 730 wandelaars deel aan de vijf verschillende afstanden.

Door Jan Hendriksen

Wandelsportvereniging De Ploeg. Een opvallende naam voor een wandelsportvereniging. "En dat is het ook", zo verklaart secretaresse Hennie Dijkstra van de ruim vijftig leden tellende vereniging. De vereniging die in 1961 werd opgericht is vernoemd naar de ploeg uit het voormalige gemeentewapen van Zelhem. "We hebben aan de gemeente destijds officiële toestemming moeten vragen om die naam te mogen gebruiken. En daar onderscheiden we ons nadrukkelijk mee binnen wandelminnend Nederland", zo weet Dijkstra te vertellen terwijl zaterdagmiddag de laatste wandelaars binnendruppelen in de feestzaal van voormalig Sportcomplex Veldhoek. Sinds de eeuwwisseling vormt Veldhoek de uitvalsbasis voor de Herfstkleurenwandeltochten. "Een perfecte uitvalsbasis met in de directe omgeving het natuurgebied 't Zand waarvan we dan ook volop gebruik maken", zo laat 'routeplanner' Henk Vels uit Ruurlo weten. De Ploeg vervult een regionaal karakter. Hennie Dijkstra: "Kwamen van oorsprong de leden grotendeels uit Zelhem. Nu komen ze uit de gehele regio." Wat Dijkstra en ook voorzitter Anton Banning uit Ulft zorgen baart is de vergrijzing onder het ledenbestand. "We kunnen wel wat nieuw vers bloed gebruiken. Wandelen is een populaire vrijetijdsbesteding. Maar mensen willen zich niet verbinden aan een vereniging. En dat is jammer", zo ervaart Banning.

Organiseerde De Ploeg in het verleden meer wandeltochten. Anno 2015 beperkt zich dit tot de Herfstkleurenwandeltochten in het derde weekeinde van oktober. De eerste Herfstkleurenwandeltocht vond nog voor de officiële oprichting plaats. Uitvalsbasis vormde in dat jaar de gelijknamige horecaonderneming in Zelhem. Hennie Dijkstra: "In de jaren daarop hebben we wat omzwervingen gemaakt. Onder meer zijn Dennenlust en 't Zonnetje ook startlocaties geweest. Sinds 2000 vormt Veldhoek onze thuisbasis." Kenmerkend voor de wandeltochten waren tot voor een aantal jaren geleden de beoordelingswedstrijd door juryleden van de Koninklijke Wandelbond Nederland waarbij De Ploeg is aangesloten. "Wandelsportverenigingen en scholen namen toen massaal deel. Maar twee jaar geleden zijn we hiermee gestopt. Daarvoor is geen belangstelling meer", aldus Dijkstra. Het record aantal deelnemers aan de Herfstkleurenwandeltocht dateert uit 1975 toen er 2911 wandelaars van start gingen. De laatste decennia schommelt het aantal zo tussen de 1200 en 1400 deelnemers. Onder hen ook telloze zusterverenigingen zoals De Gondeliers uit Hardinxveld Giessendam. "We komen hier al vele jaren met veel plezier. Prachtige routes in een schitterende omgeving. In het verleden kwamen met een bus vol. Vandaag hebben we met een twintigtal leden gewandeld", zo verklaart voorzitter Peter Hogendoorn van De Gondeliers.
Op jaarbasis neemt De Ploeg in verenigingsverband aan zes tot acht wandeltochten van zusterverenigingen in ons land deel. Af en toe wordt er ook over de grens gewandeld. Voor meer informatie over WSV De Ploeg, zie de website.


www.wsvdeploeg.nl


Bijna 700 inschrijvingen en twee
nieuwe bestuursleden Blubberrun

LINDE – Zondag 25 oktober is het weer zover: de 8e editie van de Blubberrun, een crossloop buiten de gebaande paden, dwars door weilanden, akkers en sloten waarvan de opbrengst naar de KWF gaat. De organisatie is alweer in volle gang en het aantal aanmeldingen is al opgelopen tot bijna 700! Ook een paar personen uit Zweden hebben de Blubberrun ontdekt en gaan door de modder voor het goede doel.

Daarnaast heeft Stichting Blubberrun er twee nieuwe bestuursleden bij gekregen: Dennis Oldenkotte en Erik Hietbrink. Zij werden direct aan het werk gezet met het plaatsen van de aankondiging op de borden bij binnenkomst van het dorp.

De rest van de organisatie, naast de vele vrijwilligers die dit evenement mogelijk maken en o.a. klaarstaan om de deelnemers uit de sloot te trekken, zijn: Liesbeth Geubels-Bakker, Arjan Mombarg, Ilona Bourgondien-Lenselink en Marcel Bourgondien. Ilona vertelt: "Alles loopt super. We hebben hele fijne vrijwilligers en twee personen die ons bestuur zijn komen versterken. Ook hebben we dit jaar twee grote parkeerplaatsen tot onze beschikking. De organisatie heeft nog nooit zó soepel gelopen!". Kortom, de organisatie is er klaar voor.
De blubberrun start met de na-inschrijving en het ophalen van de startnummers tussen 9.30 tot 10.30 uur bij de Lindesche molen, Lindeweg 29 in Vorden. Daarna start vanaf 10.45 uur de warming-up en is het vanaf 11.00 uur tijd om te starten. Eerst zal de 6 en 12 kilometer van start gaan, waarna de 4 kilometer volgt. In de tent is voor alle deelnemers koffie of thee met wat lekkers beschikbaar. Ook zijn er omkleedtenten, douches en toiletten aanwezig op het terrein. Aansluitend aan de Blubberrun vindt de prijsuitreiking plaats.
Tevens heeft de organisatie een leuke actie bedacht. Wanneer men op de Facebookpagina 'Blubberrun' reageert op de foto van carbidschieten en deze deelt, maakt men kans om zelf het startschot van de blubberrun te mogen lossen!
Wil je deelnemen aan de 8e editie van de BlubberRun, vul dan het inschrijfformulier in op de website: www.blubberrun.nl/inschrijven. Loop je niet mee, maar wil je wel een bijdrage doen, dan mag je dit overmaken op rekeningnummer: NL05 RABO 0153 1551 08 ten name van Stichting BlubberRun te Vorden. Houd verder de website in de gaten voor meer informatie over parkeren, de route en andere belangrijke zaken.


www.blubberrun.nl

De nieuwe bestuursleden Erik Hietbrink (l.) en Dennis Oldenkotte. Foto: PR