Wereldkampioene freedive jeanine Grasmeijer. Foto: Mariëlle Grasmeijer
Wereldkampioene freedive jeanine Grasmeijer. Foto: Mariëlle Grasmeijer

Nederlandse freedivekampioene naar nieuwe diepten

HENGELO/MEXICO - Kersverse wereldkampioene freedive Jeanine Grasmeijer (22) neemt komende week deel aan de prestigieuze freedivewedstrijd 'Big Blue' in La Paz, Mexico. Op dit negendaagse evenement gaat het erom wie het diepst kan duiken op één adem.

Jeanine is afkomstig uit Hengelo Gelderland. Zij studeert medicijnen aan de Universiteit van Maastricht, waar zij op kamers woont. Grasmeijer werd in september jongstleden wereldkampioene in het freediven tijdens de AIDA Depth World Championships. Hiervoor trok zij zich aan een verticale duiklijn naar een diepte van 82 meter en weer terug, een discipline dat bekend staat als 'free immersion' terwijl ze haar adem drieënhalve minuut inhield.

In Mexico zal ze een poging wagen het Nederlandse record 'Constant Weight' te breken, een discipline dat uitgaat van hetzelfde principe - zo diep mogelijk gaan op één adem – met behulp van een monovin en vinzwemtechnieken. Het wereldrecord ligt bij de vrouwen op 101 meter (op naam van de Russische Natalia Molchanova) en bij de mannen op 128 meter (zoon Alexey Molchanov). Tijdens de internationale Big Blue die van 1 tot 9 november plaats vindt in La Paz zullen atleten uit meer dan twintig landen het tegen elkaar opnemen.

Freediven is een bijzondere onderwatersport die draait om longinhoud en extreme mentale beheersing. De bekendste vorm van freediving gaat de diepte in, maar er zijn ook een aantal zwembaddisciplines. Bij het freediven worden geen persluchtflessen gebruikt, de duiker gebruikt slechts de lucht in zijn of haar longen.

Grasmeijer beoefent deze extreme sport sinds 2012. Ze kwam er voor het eerst mee in aanraking tijdens een backpackreis door Zuid-Oost Azië. Niet minder dan 1,5 jaar later zette de Maastrichtse student een wereldrecord op haar naam (Free Immersion). Ze dook naar 90 meter en weer terug in 4 minuten en 17 seconden en is daarmee de jongste vrouwelijke wereldrecordhoudster ooit.

Inmiddels is zij met 22 jaar ook de jongste wereldkampioene in de sport en tienvoudig Nederlands recordhouder.


www.jeaninegrasmeijer.com


Met de Sperwer de Jungle in

Gymnastiek

HOOG KEPPEL - Op zondag 8 november ben je van harte welkom op de jaarlijkse uitvoering van gymnastiekvereniging De Sperwer in de Hessenhal te Hoog-Keppel.

Alle leden van het turnen, freerunnen en dansen treden dan op. Ook is er een verrassingsact van de Reurlse Lederhosen. Deze middag nemen de leden je mee naar de Jungle. De muziek en aankleding in de zaal is helemaal aangepast aan dit thema.

De uitvoering start om 14.00 en eindigt om 16.30 uur. Entree is € 3,00 voor volwassenen en kinderen hebben gratis toegang. Tevens is er een grote verloting en een kinderverloting. Het belooft een sportieve, gezellige en verrassende middag te worden. Wil je graag zien wat de vereniging te bieden heeft, dan is dit een goed moment om te komen kijken. Wordt je deze middag zo enthousiast, dan ben je welkom om twee keer gratis mee te doen in de lessen. Meer informatie hierover is te vinden op de website.


www.de-sperwer.nl


DCH op dreef tegen DVOIJ

Dammen

HENGELO - Deze week stond voor de eerste klasse regio Oost Gelderland de derde ronde op het programma. DCH 1 ontving thuis DVOIJ 1 uit Ulft. Gezien de sterkte van de spelers een gelijkwaardige team alleen miste Hengelo een paar goede spelers te weten Arnoud de Greef en Rodier Evers.

Jan Bosch mocht als invaller aan het eerste bord plaats nemen en dat ging al vrij snel mis door een damslag die Jan over hoofd had gezien. Teamleider Jaap Vos wist de stand weer gelijk te trekken door een klein voordeeltje de winst naar zich toe te trekken.
Henk Lansink verraste vervolgens zijn tegenstander met een overmacht positie in het eindspel waardoor DCH voor kwam met 4-2. Helaas moest aan het laatste bord invaller Gerrit Halfman het onderspit delven terwijl hij dat niet nodig had, maar wel verloor en DVOIJ kwam langszij met 4-4 als tussenstand. In de eindspurt trokken Eddy Hoebink en Harry Vos door druk op de tegenstanders uit te oefenen beide de winst naar zich toe en werd het uiteindelijk 8-4 voor Hengelo. DCH staat nu zesde, maar heeft een wedstrijd minder gespeeld door uit stel van WDV2 die wordt ingehaald op 12 november.

In de onderlinge competitie werden de volgende partijen gespeeld:
Erik Brummelman - Saidu Keta 0-2, Jan Luiten - Gerrit Hulshof 1-1, Gerrit Wentink - Han van Beek 1-1, Bernd Rossel - Wim Eijkelkamp 0-2, Gerrit Kreunen - Wim Sloetjes 2-0.

Groep A: 1. Rodier Evers 5-8, 2. Arnoud de Greef 5-7, 3. Jan Bosch 3-5. Groep B: 1. Gerrit Kreunen 4-8, 2. Berend Rossel 4-6, 3. Wim Eijkelkamp 3-4.

DCH speelt elke donderdagavond bij Clublokaal 'Ons Huis', Beukelaan 30 in Hengelo. Voor inlichtingen, secretariaat: H. Vos, telefoon 461113 of kijk op de website.


dch-hengelo.geldersedambond.nl