De Iesselschotsers presenteerden hun nieuwe kleding. Foto: Liesbeth Spaansen
De Iesselschotsers presenteerden hun nieuwe kleding. Foto: Liesbeth Spaansen Foto: Liesbeth Spaansen

Nieuwe kleding Iesselschotsers:
Nederlandse klederdrachten bijeen

TOLDIJK - Op zaterdagavond 7 november organiseerde folkloristische dansgroep De Iesselschotsers een folkloristische avond in Zaal Den Bremer. Een gevarieerd programma werd geboden door blaaskapel Loarns Plezeer uit Laren, de Borculose Lebbenbruggedansers en de Iesselschotsers zelf. Hoogtepunt van de avond was de presentatie van de nieuwe kledinglijn: 'Een Rondje Nederland'.

De zaal zat vol enthousiaste liefhebbers van folklore, met daarbij veel familie en vrienden van de deelnemende dansers en muzikanten.

Loarns Plezeer speelde verschillende keren deze avond walsen en polka's uit Tsjechië, Moravië en Böhmen en begeleidde de zangers Joke en Herman Klein Teselink. De Iesselschoters dansten op muziek van hun eigen begeleidingsorkest in hun bekende kleding met de klompen van rond 1900 uit deze streek. Ook tijdens dit optreden konden de walsen niet ontbreken. De Borculose Lebbenbruggedansers kwamen op in ouderwetse eenvoudige doch zeer mooie klederdracht. Zij brachten hun dansen binnen het thema 'de jaargetijden'.

Bij het tweede optreden van de Iesselschotsers kon het publiek kennis maken met de nieuwe kleding. Tijdens 'Een Rondje Nederland' werden deze klederdrachten uit bijna alle Nederlandse provincies gepresenteerd. De kostuums zijn replica's, omdat de authentieke klederdracht die nog aanwezig is te kwetsbaar is om te dragen. Met veel enthousiasme werden de kleurrijke kostuums door het publiek ontvangen.


www.iesselschotsers.nl